Afbeelding boven ter illustratie
"Op 12 september is in Spanje een 24-jarige verdachte met de Nederlandse nationaliteit aangehouden op verdenking van witwassen en oplichting", zo is te lezen op de site van het OM. De jonge Nijmegenaar is door Spanje aan Nederland overgeleverd en blijft 14 dagen langer vastzitten in voorlopige hechtenis. Dat besliste de rechter-commissaris afgelopen vrijdag.
Een Nederlander die verdacht wordt van oplichting en witwassen. Dat klinkt niet direct heel uniek en spannend. Maar niets is minder waar; de twintiger leidde naar verluidt een miljonairsbestaan en werd niet alleen gezocht door de autoriteiten, maar ook door gevaarlijke criminelen. Dat ging zelfs om 'machtige misdaadbazen', schrijft de Telegraaf.
Lichtte misdaadbazen op
Voordat dat de Nijmegenaar gepakt werd zou hij 20 miljoen euro hebben vergaard. Dat fortuin werd tijdens zijn arrestatie in beslag genomen, evenals enkele tonnen aan luxegoederen. Kortom, hij boerde goed. Maar hoe kwam de jongeling aan zóveel knaken? Crypto-zwendel, aldus justitie. De Nijmegenaar lichtte volgens het OM mensen door heel Europa op.
Van de buit huurde hij om de paar weken een nieuwe woning. Die luxe villa's huurde de vermeende oplichter voornamelijk in Marbella, alias de 'Costa del Crime', naar de vele misdadigers die verblijven in de Spaanse kustplaats. Door vaak te verhuizen, was het lastiger voor justitie om hem op te sporen. Maar de vermeende zwendelaar wilde volgens het OM ook uit handen blijven van gevaarlijke misdadigers. Want ook die lichtte hij keihard op, zo zou blijken uit onderzoek.
De Nijmegenaar zou verschillende misdaadbazen beloofd hebben hun criminele geld via crypto wit te wassen, om er vervolgens doodleuk met de poen vandoor te gaan. Dat ging soms om tonnen en miljoenen euro's drugsgeld.
Een van de onderzoekers in de Spaanse media: "Als zíj hem hadden gepakt, had hij het niet kunnen navertellen."
In de boeien geslagen
Uiteindelijk kwam de verdachte in beeld bij justitie. Dankzij financiële en digitale experts binnen de Nederlandse politie, de Spaanse politie en het OM kon de Nijmegenaar uiteindelijk opgepakt worden.
- OM, de Telegraaf
- Adobe Stock