Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bolle Jos: van gezellig feestbeest tot gevreesde drugsbaas

Jos Leijdekkers bleef lange tijd een onbekende drugscrimineel. Tot hij als verdachte op de Nationale Opsporingslijst van de politie terechtkwam en hij genoemd werd als de bedreiger van voormalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus. Wie is ‘Bolle Jos’? En zal justitie erin slagen om hem achter de tralies te krijgen in Nederland?

Bolle Jos

De duidelijk verouderde foto die de politie in eerste instantie openbaar maakte van Jos Leijdekkers, gecombineerd met zijn bijnaam ‘Bolle Jos’, zette het grote publiek in eerste instantie misschien op het verkeerde been. Het creëerde het beeld van een knullig ogende jongen met een flauwe bijnaam. Het was misschien wel daarom dat de politie een tijd later een meer herkenbare compositiefoto liet maken van een oudere Jos, inmiddels 31 jaar, compleet met baard, waarop hij er ook wat vervaarlijker uitziet. Dit gebeurde ook naar aanleiding van enkele tips over zijn uiterlijk.

Het geeft in ieder geval aan dat Joseph Johannes Leijdekkers zich in een periode van tien jaar kennelijk heeft opgewerkt van dat verlegen ogend jongetje tot een toonaangevende drugsbaas, zoals justitie veronderstelt. Bolle Jos liep in de loop van zijn vermeende criminele loopbaan trouwens nog wat andere bijnamen op, zoals ‘Josje Breda’ en ‘Kleine Jos’.

Bolle Jos op zijn 20ste en hoe hij er volgens het OM nu uit zou kunnen zien.

Ook de Bredase advocaat Peter Schouten corrigeerde het oorspronkelijke beeld van Jos een aantal weken terug in de talkshow Op1. Schouten aan de talkshowtafel: “Door de naam Bolle Jos te gebruiken, maak je kans hem te onderschatten. Volgens de politie is hij geen ongevaarlijke man.” Schouten stelde het beeld van Bolle Jos bij nadat aan het licht was gekomen dat een bedreiging van voormalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) weleens uit zijn hoek zou kunnen komen. Dat werd in ieder geval gemeld door de Amsterdamse krant Het Parool.

De advocaat van onder meer de kroongetuige in de zaak van Ridouan T. heeft zijn advocatenkantoor in Breda gevestigd. Hij hoort daarom weleens wat over Leijdekkers, hoewel hij niet zijn advocaat is. “Hij was tot zijn 14de best een gemoedelijk iemand, die in Breda wel kon feesten. Maar toen is er een omslag gekomen. Dit terwijl hij, net zoals bijvoorbeeld Klaas Bruinsma, uit een normaal, burgerlijk gezin komt. Het is echt geen jongen die uit een jeugdbende is voortgekomen.”

In de regionale krant herinneren leeftijdgenoten uit Prinsenbeek zich dorpsgenoot Jos Leijdekkers als een bijzondere maar zeker niet onaardige jongeman, bij wie thuis grote feesten werden gegeven. “Dat deze gezette Brabantse jongen zou uitgroeien tot een van de meeste gezochte én gevreesde cocaïnebazen hadden ze nooit kunnen bevroeden,” aldus het artikel in BN De Stem.

Seksclub Reeperbahn in Breda was vroeger van de vader van Bolle Jos.

Vader had een bordeel

Maar zo burgerlijk was dat nest van Bolle Jos nu ook weer niet. Zijn vader was in Breda lange tijd de uitbater van een bekend bordeel. Tot in ieder geval het jaar 2000 staat vader Leijdekkers bij de gemeente geregistreerd als de eigenaar van seksclub Reeperbahn, aan de Bredase Belcrumweg.

Vandaag de dag is het een seksclub die vooral vergane glorie uitstraalt. In een verwaarloosde wijk die langzamerhand wel steeds meer uit nieuwbouw begint te bestaan en waarin de club met een jaren 80-uitstraling inmiddels wat ongepast lijkt. Het is overigens niet de buurt waarin Bolle Jos opgroeide, dat was vooral in het – veel keuriger – nabijgelegen Prinsenbeek.

Vader Leijdekkers heeft zijn zaak inmiddels al zeker een decennium terug verkocht en is naar verluidt gaan rentenieren in Spanje.

Volgens advocaat Schouten moet Bolle Jos een handige crimineel zijn: “Hij heeft een goed organisatorisch talent, is iemand die een stormachtige actie kan ontwikkelen als er dingen moeten gebeuren en die op de details let. Hij heeft ook veel mensen in de havens rondlopen voor hem, voor de illegale drugshandel.”

Lange tijd lukt het Bolle Jos relatief onbekend te blijven voor het grote publiek, tot hij in het vizier komt van de politie, onder meer door de hack van de versleutelde berichtenserver Sky ECC. Daaruit zou blijken dat hij in de Antwerpse haven inderdaad mensen voor hem aan het werk heeft.

Uit door de politie onderschepte chats komt naar voren hoe Bolle Jos daar op een vrij directe manier de touwtjes in handen heeft. Althans, de politie denkt dat hij het is die met de accountnaam ‘El Presidente’ rechtstreeks aanwijzingen geeft aan corrupte beveiligers in het Belgische havengebied. Dat blijkt uit een incident uit augustus 2020 tijdens de ‘uithaal’ van 476 kilo cocaïne op de ‘fruitkaai’ in Antwerpen. Een niet-corrupte beveiliger staat tijdens het uithalen van een ‘bak’ in de weg, waarop ene ‘El Pres’ zijn mannetje vraagt om zijn collega daar weg te lokken: “Als u straks naar hem toe kan rijden en even babbelen kijken of u hem daar weg krijgt dan is het top.

Maar als dat niet lukt, worden er andere maatregelen genomen. De zogenaamde ‘brandwacht’ wordt aangevallen door de vijf ‘uithalers’. Hem wordt een plastic zak over zijn kop getrokken en hij krijgt klappen. Daarbij loopt hij zware verwondingen op aan zijn hoofd. Hij weet zich het vege lijf te redden door van de kade te springen en naar de overkant te zwemmen.

Naar aanleiding van deze zaak houdt justitie in Antwerpen later twintig verdachten aan, die zowel uit België als uit Nederland afkomstig zijn. Ze schrijft ook een arrestatiebevel uit voor ene Jos Leijdekkers. Maar die lijkt inmiddels allang vanuit het buitenland te opereren. Hij zou vanuit Dubai zijn gewelddadige opdrachten geven.

Een politiefoto van Bolle Jos.

Cocaïnecowboy

Het is 21 september 2017, even na negen uur in de avond, als er dertien schoten klinken in de Lisstraat in Spijkenisse. Het is een liquidatie. Doelwit is de 55-jarige Belg Stefaan Bogaerts. Hij is volgens de Belgische politie ‘bekend met drugsdelicten’. De man, die onder meer handelt in zeecontainers in de Antwerpse haven, sterft achter het stuur van de auto die hij net geparkeerd heeft.

De aanslag is onderdeel van het grote proces Eris tegen leden van de motorclub Caloh Wagoh. Bogaerts blijkt neergeschoten te zijn vlak tegenover hun voormalige clubhuis café De Mallemolen. De leden van Caloh Wagoh zijn bekenden uit het criminele milieu. Delano R., die vooral bekendstaat als ‘Keylow’, is hun leider.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de politie komt naar voren dat Ridouan T. opdracht zou hebben gegeven voor de moord op een ‘havenmedewerker’. Maar uit aanvullend politieonderzoek blijkt dat de dood van Bogaerts ook weleens verband kan houden met de activiteiten van Bolle Jos. Hij zou in Dubai wonen en zich bezighouden met grootschalige coketransporten, voornamelijk vanuit Brazilië.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, Club Reeperbahn, Google Streetview, Politie e.a.