De duidelijk verouderde foto die de politie in eerste instantie openbaar maakte van Jos Leijdekkers, gecombineerd met zijn bijnaam ‘Bolle Jos’, zette het grote publiek in eerste instantie misschien op het verkeerde been. Het creëerde het beeld van een knullig ogende jongen met een flauwe bijnaam. Het was misschien wel daarom dat de politie een tijd later een meer herkenbare compositiefoto liet maken van een oudere Jos, inmiddels 31 jaar, compleet met baard, waarop hij er ook wat vervaarlijker uitziet. Dit gebeurde ook naar aanleiding van enkele tips over zijn uiterlijk.
Het geeft in ieder geval aan dat Joseph Johannes Leijdekkers zich in een periode van tien jaar kennelijk heeft opgewerkt van dat verlegen ogend jongetje tot een toonaangevende drugsbaas, zoals justitie veronderstelt. Bolle Jos liep in de loop van zijn vermeende criminele loopbaan trouwens nog wat andere bijnamen op, zoals ‘Josje Breda’ en ‘Kleine Jos’.
Ook de Bredase advocaat Peter Schouten corrigeerde het oorspronkelijke beeld van Jos een aantal weken terug in de talkshow Op1. Schouten aan de talkshowtafel: “Door de naam Bolle Jos te gebruiken, maak je kans hem te onderschatten. Volgens de politie is hij geen ongevaarlijke man.” Schouten stelde het beeld van Bolle Jos bij nadat aan het licht was gekomen dat een bedreiging van voormalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) weleens uit zijn hoek zou kunnen komen. Dat werd in ieder geval gemeld door de Amsterdamse krant Het Parool.
De advocaat van onder meer de kroongetuige in de zaak van Ridouan T. heeft zijn advocatenkantoor in Breda gevestigd. Hij hoort daarom weleens wat over Leijdekkers, hoewel hij niet zijn advocaat is. “Hij was tot zijn 14de best een gemoedelijk iemand, die in Breda wel kon feesten. Maar toen is er een omslag gekomen. Dit terwijl hij, net zoals bijvoorbeeld Klaas Bruinsma, uit een normaal, burgerlijk gezin komt. Het is echt geen jongen die uit een jeugdbende is voortgekomen.”
Advocaat Peter Schouten: ‘Hij was tot zijn 14de best een gemoedelijk iemand, die in Breda wel kon feesten. Maar toen is er een omslag gekomen’
In de regionale krant herinneren leeftijdgenoten uit Prinsenbeek zich dorpsgenoot Jos Leijdekkers als een bijzondere maar zeker niet onaardige jongeman, bij wie thuis grote feesten werden gegeven. “Dat deze gezette Brabantse jongen zou uitgroeien tot een van de meeste gezochte én gevreesde cocaïnebazen hadden ze nooit kunnen bevroeden,” aldus het artikel in BN De Stem.
Vader had een bordeel
Maar zo burgerlijk was dat nest van Bolle Jos nu ook weer niet. Zijn vader was in Breda lange tijd de uitbater van een bekend bordeel. Tot in ieder geval het jaar 2000 staat vader Leijdekkers bij de gemeente geregistreerd als de eigenaar van seksclub Reeperbahn, aan de Bredase Belcrumweg.
Vandaag de dag is het een seksclub die vooral vergane glorie uitstraalt. In een verwaarloosde wijk die langzamerhand wel steeds meer uit nieuwbouw begint te bestaan en waarin de club met een jaren 80-uitstraling inmiddels wat ongepast lijkt. Het is overigens niet de buurt waarin Bolle Jos opgroeide, dat was vooral in het – veel keuriger – nabijgelegen Prinsenbeek.
Vader Leijdekkers heeft zijn zaak inmiddels al zeker een decennium terug verkocht en is naar verluidt gaan rentenieren in Spanje.
Volgens advocaat Schouten moet Bolle Jos een handige crimineel zijn: “Hij heeft een goed organisatorisch talent, is iemand die een stormachtige actie kan ontwikkelen als er dingen moeten gebeuren en die op de details let. Hij heeft ook veel mensen in de havens rondlopen voor hem, voor de illegale drugshandel.”
Lange tijd lukt het Bolle Jos relatief onbekend te blijven voor het grote publiek, tot hij in het vizier komt van de politie, onder meer door de hack van de versleutelde berichtenserver Sky ECC. Daaruit zou blijken dat hij in de Antwerpse haven inderdaad mensen voor hem aan het werk heeft.
Uit door de politie onderschepte chats komt naar voren hoe Bolle Jos daar op een vrij directe manier de touwtjes in handen heeft. Althans, de politie denkt dat hij het is die met de accountnaam ‘El Presidente’ rechtstreeks aanwijzingen geeft aan corrupte beveiligers in het Belgische havengebied. Dat blijkt uit een incident uit augustus 2020 tijdens de ‘uithaal’ van 476 kilo cocaïne op de ‘fruitkaai’ in Antwerpen. Een niet-corrupte beveiliger staat tijdens het uithalen van een ‘bak’ in de weg, waarop ene ‘El Pres’ zijn mannetje vraagt om zijn collega daar weg te lokken: “Als u straks naar hem toe kan rijden en even babbelen kijken of u hem daar weg krijgt dan is het top.”
Maar als dat niet lukt, worden er andere maatregelen genomen. De zogenaamde ‘brandwacht’ wordt aangevallen door de vijf ‘uithalers’. Hem wordt een plastic zak over zijn kop getrokken en hij krijgt klappen. Daarbij loopt hij zware verwondingen op aan zijn hoofd. Hij weet zich het vege lijf te redden door van de kade te springen en naar de overkant te zwemmen.
Naar aanleiding van deze zaak houdt justitie in Antwerpen later twintig verdachten aan, die zowel uit België als uit Nederland afkomstig zijn. Ze schrijft ook een arrestatiebevel uit voor ene Jos Leijdekkers. Maar die lijkt inmiddels allang vanuit het buitenland te opereren. Hij zou vanuit Dubai zijn gewelddadige opdrachten geven.
Cocaïnecowboy
Het is 21 september 2017, even na negen uur in de avond, als er dertien schoten klinken in de Lisstraat in Spijkenisse. Het is een liquidatie. Doelwit is de 55-jarige Belg Stefaan Bogaerts. Hij is volgens de Belgische politie ‘bekend met drugsdelicten’. De man, die onder meer handelt in zeecontainers in de Antwerpse haven, sterft achter het stuur van de auto die hij net geparkeerd heeft.
De aanslag is onderdeel van het grote proces Eris tegen leden van de motorclub Caloh Wagoh. Bogaerts blijkt neergeschoten te zijn vlak tegenover hun voormalige clubhuis café De Mallemolen. De leden van Caloh Wagoh zijn bekenden uit het criminele milieu. Delano R., die vooral bekendstaat als ‘Keylow’, is hun leider.
Uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de politie komt naar voren dat Ridouan T. opdracht zou hebben gegeven voor de moord op een ‘havenmedewerker’. Maar uit aanvullend politieonderzoek blijkt dat de dood van Bogaerts ook weleens verband kan houden met de activiteiten van Bolle Jos. Hij zou in Dubai wonen en zich bezighouden met grootschalige coketransporten, voornamelijk vanuit Brazilië.
Het is zachte politie-informatie. Maar het leidt er wel toe dat Jos Leijdekkers voor het eerst in de publiciteit wordt genoemd. De Telegraaf schrijft dat de naam Bolle Jos al langer rond zingt in het criminele circuit. De krant noemt hem de grote ‘mystery man’ over wie nauwelijks iets bekend is. Hij wordt gezien als ‘zeer gevaarlijk’ en ‘zeer vermogend’. Er wordt vooral voor hem gewaarschuwd: maak geen grappen met Josje Breda. Hij is een ‘cocaïnecowboy’ die in korte tijd door de handel in coke zeer vermogend zou zijn geworden en vanuit het buitenland zijn troepen aan zou sturen.
Volgens een criminele bron zou Bolle Jos ‘nog gekker zijn dan Ridouan T.’ en ‘onmiddellijk afrekenen’ met mensen uit het milieu die hem verraden
Pas echt in de publiciteit komt Leijdekkers als hij door de politie in verband wordt gebracht met de vermissing van Naima Jillal, in oktober 2019. Dat gebeurt in een uitzending van Opsporing Verzocht, over de verdwijning van deze ‘Godmother van de coke’. Zij is bij haar huis in de Amsterdamse Gustav Mahlerlaan op zondagavond 20 oktober in een VW Polo gestapt met valse kentekenplaten en daarna nooit meer gezien.
Bolle Jos wordt door de politie gezien als ‘vermoedelijk betrokken’ bij de verdwijning van ‘Tante’ Naima Jillal. De politie kreeg naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht over Jillal zes tips binnen. Ook krijgt ze een aanknopingspunt als de bewuste VW Polo waarin zij is meegenomen, opduikt in een Belgisch drugsonderzoek naar het Luikse kopstuk Dries L. Zijn bende zou opdrachten aannemen van Bolle Jos. Maar ook de Luikse verdachten zwijgen in deze zaak.
Afgeknipte vinger
Hoe groot Bolle Jos inmiddels moet zijn geworden als cokebaron blijkt als de politie hem met stip op 1 zet in de Nationale Opsporingslijst, in mei 2022. Hij wordt dan ook in de EU Most Wanted-lijst opgenomen. Er wordt 75.000 euro tipgeld uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding. De jacht op hem is vooral geopend vanwege zijn vermeende gewelddadige acties.
De politie ziet de nu met zijn volledige naam genoemde Jos Leijdekkers als een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Hij wordt verdacht van het ‘op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel’. Onderschepte cryptocommunicatie-berichten van Sky ECC geven een inkijk in zijn rol in de internationale cocaïnehandel, meldt de politie. In die berichten wordt Leijdekkers formeel beschuldigd van het ‘witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud’, die volgens haar ‘vermoedelijk met de cocaïnehandel zijn verdiend’.
Het gaat om dossiers over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In één van de zaken is ‘sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld’, klinkt het. In het bericht wordt bevestigd dat Leijdekkers een ‘belangrijke rol’ heeft gehad bij de verdwijning van Jillal. Dat blijkt volgens de politie uit onderschepte cryptocommunicatieberichten. De politie doelt op berichten op een van de Blackberry-telefoons in het onderzoek naar Ridouan T., waarop foto’s van Jillal staan.
Op een van de foto’s is een vrouw naakt te zien, met tape vastgebonden op een stoel. Op een andere foto is ingezoomd op het middel van de vrouw, zittend op een stoel, met op haar buik een kennelijk afgeknipte duim of andere vinger en mogelijk een teen. Op een derde foto ligt de vrouw op haar buik op de grond, helemaal uitgekleed. De politie denkt dat Jillal daarop te zien is en dat zij ‘waarschijnlijk is gemarteld’. Ze gaat ervan uit zij niet meer in leven is.
Bevroren inktvis
Aanleiding is een politie-onderzoek dat in 2021 werd uitgevoerd in een havenloods in Antwerpen. Nederlandse informatie zou erop duiden dat het lichaam van Jillal zich bevond in een betonnen vloer in deze loods. Bij het onderzoeken van de betonvloer – met een grondradar en speurhonden en door de grond eronder te zeven – kwamen de handtas en enkele kledingstukken van Jillal tevoorschijn. Maar niet haar stoffelijk overschot.
De loods was eerder het middelpunt van de belangstelling omdat hij gebruikt was voor de uithaling van 4,2 ton cocaïne, die was verstopt in containers met bevroren inktvis. Hiervoor werden veertien jonge Nederlandse verdachten aangehouden. Maar geen van hen legde hierover verklaringen af. De angst voor Kleine Jos is kennelijk te groot om tegen hem te getuigen.
Bolle Jos zou dus ‘nog gekker zijn dan Ridouan T.’ en ‘onmiddellijk afrekenen’ met mensen uit het milieu die hem verraden, of hen in ieder geval op een dodenlijst plaatsen. Dat laatste hoort Panorama van een bron uit het misdaadcircuit, die liever niets wil vertellen wil over Bolle Jos. Zijn reden: “Dat is gevaarlijk.”
Jos Leijdekkers’ advocaat Guy Weski reageerde eerder op de beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt. Hij verklaarde de Belgische dossierstukken over hem niet te kennen en ook geen inzicht te hebben in de Sky ECC-berichten. De raadsman: “Ik kan dus ook geen uitspraak doen over het waarheidsgehalte daarvan en ik kan de bewering dat mijn cliënt ‘El Pres’ zou zijn niet toetsen.” Bolle Jos ontkent wel alle betrokkenheid bij de zaak van de verdwijning van Tante Naima. Volgens Weski zou justitie hem daar ook niet officieel van verdenken.
Uitruil met Turkije?
De Bredase advocaat Schouten wees er in Op1 op dat meer duidelijkheid moet komen over de beschuldiging aan het adres van Bolle Jos als de bedreiger van Grapperhaus. Want dat zou weleens bedoeld kunnen zijn om hem aan te kunnen klagen voor een terroristisch misdrijf. Dat zou noodzakelijk zijn om Bolle Jos op termijn te laten uitleveren door een ander land dat die voorwaarde hiervoor stelt.
Omdat het gros van de Nederlandse drugscriminelen tegenwoordig vanuit het buitenland opereert, is de opsporing dezer dagen namelijk vooral een kwestie van diplomatieke koehandel. Als wij onderzoek doen naar een crimineel uit jouw land, lever jij dan ons straks de boef uit die wij zoeken?
Vanuit het criminele milieu klinken geluiden dat de Nederlandse staat de bedreiging geconstrueerd heeft om die uitlevering voor elkaar te krijgen. Aan de andere kant wordt gesuggereerd dat criminelen vooral tegen elkaar willen opbieden met bedreigingen aan het adres van mensen die hen in de weg staan. Met als voornaamste doel om hun eigen gevaarlijke status te verhogen.
Inmiddels zijn er onlangs nog invallen geweest in woningen en een kantoor van de familie van Bolle Jos in Breda, Prinsenbeek en Rotterdam. Zijn moeder (68) en zus (27) zijn aangehouden op verdenking van witwassen.Volgens het OM hebben ze dure sieraden, tassen en kleding van Jos aangenomen waarvan ze konden weten dat die met drugsgeld waren betaald. Bij de huiszoekingen is beslag gelegd op dure horloges en andere sieraden. En bergen cash: tienduizenden euro’s, Turkse lira’s, Zwitserse francs en valuta uit de Verenigde Arabische Emiraten. De politie heeft in de panden ook beslag gelegd op telefoons, USB-sticks, computers en foto’s waarop informatie kan staan over waar Bolle Jos zich verschuilt.
De politie heeft tot nu toe geen idee waar Bolle Jos zich bevindt, behalve dat hij in Turkije zou zijn geweest. In augustus en december 2022 gingen zijn ouders en zijn zus naar Turkije. Volgens justitie hadden ze daar contact met hun gezochte broer en zoon. Maar voorlopig ziet de politie Bolle Jos als een verdachte ‘zonder vaste woon- of verblijfplaats’.
Ondertussen is naar buiten gekomen dat de voormalig minister Grapperhaus vorig jaar al in Turkije op officieel bezoek is geweest, waarbij hij over de aanhouding van Leijdekkers zou hebben gesproken. Wordt de voormalige justitieminister hierom bedreigd?
President Erdogan van Turkije heeft al eerder laten zien dat hij gevoelig is voor het uitruilen van verdachten in ruil voor gunsten die het buitenland hem verleent. Pogingen om Bolle Jos in Turkije te laten arresteren zijn tot nu toe mislukt. Wellicht zullen we snel te zien krijgen hoeveel het de Nederlandse Staat waard is om hem in een vaderlandse cel te krijgen. Want dat het net zich sluit om ’s lands meest gezochte crimineel is wel duidelijk.
Ook Belgische minister van Justitie in gevaar
Is het toevallig dat een paar maanden terug ook de Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, is bedreigd vanuit het criminele milieu? In de omgeving van de villa van de voormalige Belgische collega van Ferd Grapperhaus, in Kortrijk, werd een auto aangetroffen met daarin onder meer AK-47-geweren en twee flessen benzine.
Dat gebeurde toen de politie in de buurt van zijn woning surveilleerde, nadat duidelijk was geworden dat er een dreiging was in de richting van de minister. Drie mannen in een auto met Nederlands kenteken sloegen op de vlucht. De auto met de wapens bleef achter.
Kort daarop werden in verband hiermee drie Nederlandse jonge mannen aangehouden. Later werd ook de persoon gearresteerd waarvan justitie denkt dat hij de actie coördineerde. Achteraf rees het vermoeden dat de mannen Van Quickenborne hadden willen ontvoeren. De vier mannen zijn inmiddels uitgeleverd aan België.
Bij onze zuiderburen vermoedt men dat de bedreiging aan het adres van de minister uit de hoek kwam van de Belgische evenknie van Bolle Jos, Flor Bressers. Een man met minstens zo’n gewelddadige reputatie, die ook met Jos zou samenwerken.
Flor Bressers ontkende overigens via zijn advocaat wel met klem iets te maken te hebben met mogelijke ontvoeringsplannen van de Belgische minister.
- ANP, Club Reeperbahn, Google Streetview, Politie e.a.