Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Heel Turkije' zoekt naar topcrimineel 'Bolle Jos' na onbedoelde actie van Turkse acteur

Er schijnen groepen Turken 'straat voor straat' te zoeken naar de Nederlandse topcrimineel 'Bolle Jos' na een onbedoelde actie van een Turkse performer.

Bolle

Jos Leijdekkers is nog altijd een van de meest gezochte mannen van Europa. Enkele jaren geleden kwam de jonge Brabander in beeld bij de Nederlandse opsporingsdiensten, die er stukje bij beetje van overtuigd zijn geraakt dat Jos een van de belangrijkste drugsbaronnen is van het moment.

In bepaalde kringen staat hij bekend als 'Bolle Jos', 'Josje Breda' of 'El Presidente'. Die laatste bijnaam gebruikte Leijdekkers volgens justitie in diverse criminele chatgroepen, waarmee hij zijn vermeende onderwereldorganisatie aanstuurde.

Dikke beloning

In Nederland is Jos Leijdekkers laatst bij verstek veroordeeld tot 24 jaar cel in een grote drugszaak. Daarnaast kreeg hij in een Belgische zaak 12 jaar cel opgelegd. Het probleem is alleen dat hij nog steeds op vrije voeten is. Vandaar dat hij sinds enige tijd op de Nationale Opsporingslijst en de EU Most Wanted list staat.

De beloning voor de gouden tip die zal leiden tot zijn aanhouding staat op dit moment op maar liefst 200.000 euro. Dit is het hoogste tipgeld ooit in Nederland. Ter illustratie: toen Ridouan Taghi nog voortvluchtig was stond er een beloning van een ton klaar.

'Hype in Turkije'

Hoewel de schuilplaats van Jos onbekend is, hebben de opsporingsdiensten vermoedens dat hij ergens in Turkije zit. En juist in dat land lijkt de jacht op de Nederlandse crimineel nu een soort hype te zijn. Dat schrijft Het Parool.

Die hype is ontstaan door de in Amsterdam woonachtige Betal Özay. De Turkse performer zou op dit moment bezig zijn met een 'mockumentary' over Jos, een soort verzonnen en grappig bedoelde documentaire. In het kader van zijn project hing Özay wanted-posters op in de Turkse stad Edirne. Op de posters staat het duizelingwekkende bedrag dat je op kunt strijken met de gouden tip over zijn verblijfplaats.

Toen een van de posters bleef hangen na de opnames, heeft een journalist daar een stuk over geschreven, waarna de jacht op 'Bolle Jos' viraal ging.

Meerdere media schrijven nu dat er 'groepen Turken' opzoek zijn naar Jos. Turken die het wel zien zitten om een paar ton te verdienen. "Bolle Jos is hier een hype geworden", zo valt te lezen in Het Parool. "Groepen zoeken hem straat voor straat."

Of deze nieuwe aandacht voor de Brabander zal leiden tot zijn arrestatie, blijft natuurlijk maar de vraag.

Turkije laat verdachten vrij

Bij eerdere politieacties in Turkije in 2023 werden tientallen vermeende handlangers van Jos Leijdekkers opgepakt. Ook zijn zwager en oudere broer werden ingerekend. De meeste verdachten werden echter weer vrijgelaten in het weekend van 6 en 7 juli. Een opvallende beslissing die niet iedereen begreep, helemaal toen de rechter vijf dagen later oordeelde dat de verdachten toch wel vast moeten zitten. Eén probleempje: de mannen zouden ondertussen al spoorloos verdwenen zijn.

Misdaad
  • Het Parool, AD, Crimesite
  • Politie