Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Most Wanted-man' Bolle Jos veroordeeld tot 24 jaar cel

De rechtbank in Rotterdam heeft Jos Leijdekkers bij verstek - Jos is nog steeds voortvluchtig - veroordeeld tot 24 jaar cel. 

Bolle Jos

De meestgezochte man van Nederland is door de rechter veroordeeld tot een hele fikse gevangenisstraf. De Brabander heeft 24 jaar celstraf opgelegd gekregen. Deze straf is gelijk aan de eis van het OM, dat eerder stelde dat Jos 'de baas' is. Volgens het vonnis is bewezen dat Leijdekkers okseldiep in de cokehandel zit. Aanleiding voor de veroordeling was de inbeslagname van ruim 7.000 kilo cocaïne, die in nog geen half jaar tijd werd onderschept.

Uit app-verkeer zou bovendien blijken dat deze verliezen ruimschoots werden rechtgetrokken met coke die onder de radar van de opsporingsdiensten bleef.

"We hebben nog twee bakken (scheepscontainers vol coke, red.) met Kerst die het weer rechttrekken", luidt een van de berichten die door Jos zou zijn verstuurd. Het OM schatte tijdens de zitting van 11 juni dat Jos 70 tot 170 miljoen euro per maand omzet draaide.

Plan voor liquidatie en geweld

De rechtbank stelt niet alleen dat 'Josje Breda' zich bezighield met drugshandel, maar acht het ook bewezen dat hij plannen had om een Utrechtse drugscrimineel te laten liquideren. "Broer we moete iemand laten slapen", zou hij hebben gezegd in chatberichten. "Echt een belangrijke. Dit is het adres van die hond, hebben we net doorgehad." Voor deze liquidatie zou Jos 200.000 euro over hebben gehad.

Het vermoedelijke doelwit werd later een van de hoofdverdachten in het beruchte proces rondom de 'martelcontainers' in het dorp Wouwse Plantage. Hij overleed echter aan kanker voordat de zaak ten einde kwam.

Voortvluchtig

Jos Leijdekkers, niet lang geleden nog tot 12 jaar cel veroordeeld in België, was niet aanwezig in de rechtszaal. De drugscrimineel is al tijden voortvluchtig en houdt zich mogelijk schuil in Turkije. Sinds enige tijd staat hij op de Nationale Opsporingslijst en de EU Most Wanted list. De beloning voor de gouden tip die zal leiden tot zijn aanhouding is op dit moment 200.000 euro. Dit is het hoogste tipgeld ooit in Nederland.

Misdaad
  • NOS
  • Europol