Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Bijnamen
Premium

Bijnamen van boeven en moordenaars: van Ali Chemicali tot Zwarte Cobra

Uit de editie van woensdag 17 mei 2023: Het lijkt wel of je als crimineel pas meetelt als er een bijnaam voor je is bedacht. Soms zijn die bijnamen eenvoudig te herleiden (De Bolle), maar vaak zijn ze ontstaan vanuit insidegrapjes zoals Remmetje of Poes. De betekenis daarvan is vaak alleen bekend bij ingewijden. Hoe dan ook, niet elke bijnaam is even vleiend.

Ali Chemicali

Ali Akgün klom op van voetballer bij het Amsterdamse Türkiyemspor tot drugshandelaar. Werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Verder verdacht het OM hem van witwassen. Week uit naar Istanbul, waar hij een luxeleven leidde. Waande zich veilig in zijn thuisland, maar was zich ervan bewust dat er op hem werd geloerd. In december 2014, precies in de periode dat Nederland om zijn uitlevering had gevraagd, werd Ali voor een stoplicht doodgeschoten. Ali dankte zijn bijnaam aan zijn betrokkenheid bij de handel in drugs.

Baas B.

Desi Bouterse voerde van 1980 tot 1988 als dictator een militair bewind in Suriname. Was van 2010 tot 2020 president van het land. Bouterse is bepaald niet onomstreden. Zijn naam wordt genoemd in diverse moordzaken, waaronder de beruchte decembermoorden in 1982 waarbij vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse uit de weg werden geruimd. Verder was de oud-president betrokken bij meerdere drugszaken. Zo werd hij op 16 juli 1999 in Nederland bij verstek tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne, dat in 1997 was onderschept in de haven van Stellendam. Bouterse dankt zijn bijnaam aan enkele advocaten die hem tijdens een van de strafzaken zo noemden. Een andere bijnaam is Bouta.

Bouterse.

Het Beest van Harkstede

Willem van Eijk uit Harkstede bracht in 1971 de 15-jarige Cora Mantel en in 1974 de 44-jarige Aaltje van der Plaat om het leven. De manier waarop was gruwelijk. Mantel werd ontkleed gevonden in een greppel, ze was verkracht en gewurgd. Bij Van der Plaat sneed Van Eijk een borst af. Ook bezorgde hij de vrouw 27 diepe steek- en snijwonden. Van Eijk bekende drie moorden en kreeg achttien jaar en tbs opgelegd. In 1990 werd hij vrijgelaten uit de Groningse Van Mesdagkliniek. Drie jaar later vermoordde hij de 23-jarige Michelle Fatol. In 1994 en 2001 volgden Annelies Reinders (31) en Saskia Schenker (34). Alle drie vrouwen waren prostituee. Van Eijk werd voor de laatste drie moorden in 2003 veroordeeld tot levenslang. Hij overleed in 2019.

Willem van Eijk.

La Bella Bettien

Bettien Martens kwam door verkeerde vrienden in het criminele circuit terecht en werd een belangrijke drugsschakel tussen Colombia en Europa. Op 24 september 1992 werd de Haarlemse bij de wereldomspannende politieactie Green Ice in Rome gearresteerd.

Bettien Martens.

De Italiaanse justitie bood haar een getuigenbeschermingsprogramma aan om volledige informatie te verkrijgen over de criminele organisatie waar zij voor werkte in ruil voor strafvermindering en langdurige overheidsbescherming tegen haar voormalige criminele relaties. Martens ging hierop in en heeft zelfs tegen haar Colombiaanse bazen getuigd. In de zomer van 1994 kwam ze vrij en verdween ze met een nieuwe identiteit en een ander uiterlijk van het toneel. Sindsdien is haar verblijfplaats onbekend.

De Bolle

Op jonge leeftijd kwam Naoufal ‘Noffel’ F. (foto boven het artikel) al in aanraking met politie en justitie en groeide hij uit tot een grote drugsbaas. In april 2018 werd hij veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf wegens het op afstand aansturen van een aanslag op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R. Deze aanslag mislukte overigens. Noffel heeft zijn weinig vleiende bijnaam te danken aan zijn postuur.

Bolle Jos

De afgelopen jaren heeft Brabander Jos Leijdekkers zich naar verluidt opgewerkt tot een van de belangrijkste spelers binnen de internationale drugshandel. Hij zou aan het hoofd staan van een criminele organisatie die zich vooral bezighoudt met cocaïnesmokkel via de havens van Nederland en België. De politie heeft recentelijk de ouders en zus van Leijdekkers opgepakt. Justitie verdenkt hen ervan crimineel geld te hebben witgewassen. Bolle Jos wordt gezien als nieuwe koning van de onderwereld en is op dit moment veruit de meest gezochte crimineel van Nederland. Het leidde tot de voor Nederlandse begrippen ongekend hoge beloning van 200.000 euro. Maar wie durft? De 31-jarige Brabander heeft namelijk de reputatie meedogenloos te zijn. Er bestaan vermoedens dat hij betrokken is bij de verdwijning van Naima Jillal, alias de ‘Godmother of coke’. Kortom, justitie wil Leijdekkers maar al te graag oppakken. Vermoedelijk houdt hij zich schuil in Turkije of Dubai. Waar hij zijn bijnaam aan te danken heeft, laat zich niet al te moeilijk raden.

Bolle Jos.

Bulldozer Bertus

Bertus Lüske was actief in het onroerend goed en kocht veel panden op rond het Amsterdamse Rembrandtplein en in de Watergraafsmeer. In 1997 kocht hij de voormalige ADM-werf op, die niet lang daarna werd gekraakt. Een jaar later stuurde Lüske een knokploeg en graafmachine het terrein op om orde op zaken te stellen, een actie de hem de bijnaam Bulldozer Bertus opleverde. De illegale ontruiming werd overigens beëindigd door de politie. In augustus 2003 werd Lüske voor de ogen van zijn vrouw en dochter op de Middenweg in Amsterdam geliquideerd na een bezoek aan Grand Café Frankendael in de Watergraafsmeer. De liquidatie wordt in verband gebracht met andere liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu en zijn contacten met Jan Femer, Mink Kok, Sam Klepper en John Mieremet. Zijn bodyguard was de bokser Rudi Koopmans.

De Chinees

De 39-jarige Amsterdammer Jules Jie werd op 10 oktober 2003 op klaarlichte dag doodgeschoten terwijl hij met zijn auto op de Keizer Karelweg reed. Hij werd onder vuur genomen door twee mannen die op een scooter reden. Jules Jie begin in de jaren 80 als inbreker en werd gezien als een van de opvolgers van drugsbaas Klaas Bruinsma. Jie was vermoedelijk op weg naar een sportschool in Amstelveen. Een jonge Aziatische vrouw die bij hem in de auto zat, kwam eveneens om het leven. Jie dankte zijn bijnaam aan zijn Aziatische uiterlijk.

De Denker

Mink Kok studeerde twee jaar rechten aan de Universiteit van Amsterdam, maar stopte daarmee toen hij merkte dat het niet te combineren viel met het sporten. Wat Kok onder sporten verstond is niet duidelijk, want al snel bleek dat hij het vooral druk had het met het bestijgen van de criminele ladder. Hij was actief in de gewelddadige en dominante kringen rond Klaas Bruinsma en werd in verband gebracht met de moord in 1993 op drugshandelaar Jaap van der Heiden uit Alkmaar. Kok werd hier echter niet voor veroordeeld. De Denker, die zijn bijnaam denkt aan zijn intelligentie en zijn kortstondige studie, woonde jaren in Libanon. Op 2 april 2022 werd Kok in Libanon opgepakt wegens verdenking van betrokkenheid bij cocaïnetransporten van Zuid-Amerika naar Nederland. Op het moment van de arrestatie werd hij internationaal gezocht. Op 20 juni 2022 werd hij uitgeleverd aan Nederland.

Mink Kok.

De Dominee (ook wel: Lange Frans)

Als zoon van een frisdrankfabrikant onderging Klaas Bruinsma een strenge opvoeding. Hij moest op zondag frisdrankdoppen schoonmaken. Tijdens zijn middelbareschooltijd begon Bruinsma hasj te gebruiken en later ook zelf te verkopen. Op zijn 16de werd hij voor het eerst aangehouden; hij kwam daar toen nog met een waarschuwing vanaf. Later werd hij van school gestuurd en in 1974 besloot hij fulltime in de drugshandel te gaan werken. De verkoop liep via Thea Moear, die later zijn zakenpartner werd. Bruinsma werd in 1976 veroordeeld en veranderde na zijn vrijlating in de loop van 1977 zijn identiteit in Frans van Arkel, bijgenaamd Lange Frans. Met Moear zette hij een criminele organisatie op. In 1978 trad Etienne U. toe. De kickbokser André Brilleman (later vermoord gevonden) werd Bruinsma’s lijfwacht. In de nacht van 27 juni 1991 kwam het voor het Amsterdamse Hilton hotel tot een woordenwisseling met Martin Hoogland, een ex-politieman die voor de Joegoslavische maffia was gaan werken. Om vier uur ’s ochtends werd Bruinsma voor het hotel doodgeschoten door Hoogland, die hem met vier kogels in borst en voorhoofd trof. Later werd Hoogland zelf geliquideerd. Bruinsma dankte zijn bijnaam aan zijn zwarte kleding en zijn eigenschap om anderen de les te lezen.

Flipper

Cor van Hout stond aan de wieg van een bende die grote belangen had in de seksbranche, onder andere in Alkmaar. Had een relatie met Sonja Holleeder, een zus van Willem ‘De Neus’ Holleeder. Werkte nauw samen met Peter R. de Vries voor de totstandkoming van de bestseller over de ontvoering van Heineken. Uit deze samenwerking ontstond een hechte vriendschap. Werd na meerdere mislukte liquidaties in 2003 na een lunch in Amstelveen op straat doodgeschoten, volgens justitie in opdracht van Holleeder. Van Hout dankte zijn bijnaam aan zijn voorliefde voor het flipperspel.

Cor van Hout.

De Generaal

Etienne U. begon als lijfwacht van Klaas Bruinsma en groeide uit tot de tweede man van de organisatie. In 1998 werd hij veroordeeld wegens hasjhandel, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken. Hij is nooit veroordeeld. Toen hij in 1995 hoorde dat filmregisseur Gerrard Verhage de filmrechten had gekocht van het door Bart Middelburg geschreven boek De Dominee (1992) over het leven van Klaas Bruinsma, zou U. Verhage geld hebben geboden als zijn leven uit de film werd geschreven en namen en toespelingen naar bestaande situaties zouden worden verwijderd. Mede hierdoor heeft Verhage besloten de namen in de film te veranderen. Het geld heeft hij nooit aangenomen. De Generaal geldt nu als penozeman in ruste.

De Godfather van het Zuiden

Ooit was Janus van Wesenbeeck de grootste drugsimporteur van Europa. De Brabantse topcrimineel werd in 2011 in België veroordeeld tot tien jaar celstraf voor grootschalige handel in cocaïne, amfetamine, xtc en hasj. Hij werd eerder op spectaculaire wijze aangehouden in het Lommelse vakantiepark Parelstrand. Een bevriend koppel – de twee undercoveragenten Billy en Nina – zouden die bewuste avond hun verloving vieren op de camping. Maar tijdens het verlovingsfeestje werd Van Wesenbeeck met groot machtsvertoon door politie-eenheden ingerekend. Aan de arrestatie ging drie jaar onderzoek van de undercoveragenten vooraf. De in april 2020 overleden misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink had als enige toegang tot Janus en schreef een boek over zijn leven. Dat leven vormde de basis voor de zeer succesvolle Netflix-serie Undercover, waarvoor acteur Frank Lammers in de huid van Janus kroop. Van Wesenbeeck dankt zijn bijnaam aan zijn mythische reputatie als penozebaas in Brabant en België.

Janus van Wesenbeeck.

De Godmother

Thea Mouar is de dochter van de legendarische Blonde Greet (echte naam: Gijsje Balk), een bekende verschijning in het Amsterdamse criminele circuit. Was van kinds af aan vertrouwd met manieren om snel en makkelijk geld te verdienen. Haar moeder nam grote risico’s door een koffer heroïne van Singapore naar Nederland te smokkelen, maar Moear pakte het op haar beurt veel professioneler aan. Was vrijwel vanaf het begin betrokken bij het drugsimperium van Klaas Bruinsma, dat opgericht werd in het midden van de jaren 70. Terwijl Bruinsma zich binnen ‘de firma’ vooral met de aankoop, het transport en de distributie van de handelswaar bemoeide, deed Moear de financiën. Zij hield de inkomsten en uitgaven bij en was ook verantwoordelijk voor uitbetaling aan mensen die werden ingehuurd om personen uit de weg te ruimen die zich niet aan de regels hadden gehouden. Werd in 2000 in Panama opgepakt voor xtc-smokkel, maar kwam na vijf jaar vrij. Tegenwoordig doet Mouar het rustig aan.

Haagse Holleeder

Karel Pronk was een bekende in het criminele circuit en zat vast voor onder andere de moord op orchideeënkweker Gerrit de Graaf, drugshandel en wapenbezit. Werd vanwege zijn reputatie en aanzien ook wel de Haagse Holleeder genoemd. In augustus 2018 werd hij bij koffiehuis Het Kalfje vermoord door Hells Angel Errol J., die daarvoor nu 21 jaar uitzit. Het motief voor de moord is nooit helemaal duidelijk geworden.

De Hakkelaar

Johan Verhoek begon zijn carrière als handelaar in tweedehandsauto’s bij tankstation De Hackelaar in Muiden. Halverwege de jaren 80 stapte hij in de drugshandel. Verhoek werd steeds machtiger en zou Klaas Bruinsma hebben benaderd om samen te werken. Bruinsma zou hebben gespot met Verhoeks afkomst als woonwagenbewoner, dit tot woede van Verhoek. Hij besloot de zaken van Bruinsma langzaam over te nemen. Toen Bruinsma dit doorkreeg, wilde hij alsnog samenwerken. Verhoek is meerdere malen genoemd als opdrachtgever voor de moord op Bruinsma, in samenwerking met Sreten ‘Jotsa’ J., die wraak wilde voor de liquidatie van ‘Duja’ Becirovic. Verhoek werd in 1998 in hoger beroep wegens drugshandel veroordeeld tot vijf jaar cel en een miljoen gulden boete. Waar hij zijn bijnaam aan te danken heeft, is niet helemaal duidelijk. Hij kan zijn ontleend aan tankstation De Hackelaar, waar hij actief was als autohandelaar, maar ook aan zijn hakkelende spraak.

De Kleine (ook wel Freggel of Neus)

Ridouan T. behoeft nauwelijks nog introductie. Spil in het Marengo-proces. Geldt samen met ‘Bolle Jos’ Leijdekkers als de meeste besproken criminelen van Nederland. En zijn volgens justitie ook de meest meedogenloze criminelen. Met zijn 1,76 meter is Ridouan niet buitensporig klein, mogelijk is zijn bijnaam een overblijfsel uit zijn schooltijd, toen hij op het plein de Kleine werd genoemd. Tegen Ridouan T. is inmiddels levenslang geëist vanwege een reeks liquidaties en drugshandel. Hij werd in december 2019 in Dubai gearresteerd. Recent heeft T. aangifte gedaan tegen justitie omdat die plannen zou hebben gehad om hem de ‘neutraliseren’. Dit verhaal is de wereld in geholpen door een gearresteerde commando die ervan wordt verdacht banden te hebben gehad met de groepering rond Ridouan T.

Kobus de Zigeuner (ook wel: Kobus de Kamperkoning)

Kobus Lorsé vestigde zijn naam in de misdaad in 1994 toen justitie op hem joeg omdat hij een van de grootste drugssyndicaten in Nederland zou leiden. Kobus presteerde het om tijdens een achtervolging een compleet observatieteam van de politie van zich af te schudden. Zelf beweerde hij overigens louter in de ambulante handel te zitten: auto’s, zonnebanken, fietsen, caravans. Lorsé werd vanwege zijn grootscheepse handel in cocaïne in verband gebracht met voormalig Surinaams legerleider Desi Bouterse, de twee zouden samenwerken. Volgens justitie importeerde Lorsé heroïne, hennep en hasj uit Nigeria, India en Marokko en handelde hij in xtc. In 1995 werd Kobus voor de drugshandel in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar én een boete van een miljoen euro. Later kwam Lorsé in beeld voor de moord op zijn schoonzoon John Wassink in 2014. Kobus werd veroordeeld tot twaalf jaar, maar ging in hoger beroep. In juli 2019 overleed hij aan de gevolgen van longkanker.

Kobus.

Kokkie

Martin Kok begon zijn criminele loopbaan in Volendam met cocaïnehandel. In februari 1989 mishandelde hij de 21-jarige Peter Giesbergen door in een café met een barkruk op hem in te slaan. Giesbergen overleed een dag later. Het leverde Kok vijf jaar gevangenisstraf op. Toen hij vrijkwam, kreeg hij het aan de stok met de nieuwe vriend van zijn ex, die hij koelbloedig doodschoot. Hiervoor kreeg hij veertien jaar cel opgelegd. Ook werd hij veroordeeld voor verschillende afpersingszaken. Vanuit de gevangenis zette hij een escortbureau Vlinders op, daarna voorzag hij in zijn levensonderhoud door een website met nieuws uit de onderwereld bij te houden. Dit Vlinderscrime werd een succes en groeide uit tot de best bezochte crimesite van Nederland. Vermoedelijk omdat hij met naam en toenaam over criminelen en hun activiteiten schreef, werden in 2015 zijn auto en woning beschoten en werd in 2016 een bom onder zijn auto aangetroffen, die net op tijd onschadelijk kon worden gemaakt. Op 8 december 2016 gebeurde wat al een tijd in de lucht hing. Na bezoek aan seksclub Boccaccio in Laren werd hij zittend in zijn auto beschoten. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de organisatie van Ridouan T. van deze moord. In januari 2020 werd in de Italiaanse stad Turijn de Schot Christopher Hughes aangehouden wegens betrokkenheid bij de moordaanslag. De man heeft inmiddels levenslang gekregen.

De Kouwe Ouwe

Begonnen als inbreker en bankrover, maakte Stanley Hillis vanaf de jaren 80 veelal opererend op de achtergrond carrière in de georganiseerde misdaad. Samen met criminelen als Mink Kok en Jan Femer leidde hij een zeer succesvolle drugsorganisatie. Aan het begin van deze eeuw raakte hij ook betrokken bij de Amsterdamse onderwereldoorlog tussen maffiakopstukken. Hillis werd in veel strafzaken genoemd als een persoon die alles wist. Hij zou onder andere betrokken zijn geweest bij de afpersingen van Willem Endstra en zou in die tijd een handlanger van Willem Holleeder zijn geweest. Op 21 februari 2011 werd Hillis rond het middaguur in de Fizeaustraat in Amsterdam in zijn auto 37 keer beschoten met een automatisch wapen. Hij overleed ter plaatse. Hillis dankte zijn bijnaam aan zijn onverschrokkenheid en het feit dat hij tot op hoge leeftijd een rol bleef spelen in het milieu.

Lucky

Zo bekend als de geboren Vietnamees en draaideurcrimineel Minh Nghia V. was bij politie en justitie, zo onbekend was hij bij het grote publiek. Dat veranderde toen hij op 21 januari bij een winkelcentrum in Zwijndrecht zijn ex en haar moeder neerschoot. Laatstgenoemde overleed ter plekke, zijn ex overleefde de aanslag op het nippertje. Er volgde een klopjacht op V. die op 25 februari eindigde met zijn arrestatie in Schiedam. De man beweerde al die tijd in zijn bestelwagen te hebben geleefd. Omdat de Vietnamees er meerdere keren na een overval in slaagde uit handen van de politie te blijven, kreeg hij de bijnaam Lucky mee.

Martin de Rechercheur

Martin Hoogland begint in de jaren 70 als jonge en talentvolle agent in het Amsterdamse politiekorps, maar komt al snel bloot te staan aan corruptie binnen het politieapparaat en aan de verleidingen van de onderwereld. In 1984 wordt hij, wegens wangedrag, gedwongen om ontslag te nemen. Hij glijdt af en kan de lokroep van de onderwereld niet weerstaan. Hij weet zich in recordtijd aan te sluiten bij de top van de Joegoslavische maffia. In 1991 schiet hij voor het Hilton Hotel in Amsterdam niemand minder dan maffiabaas Klaas Bruinsma dood. Behalve voor deze daad wordt hij twee jaar later ook veroordeeld voor de moord op drugshandelaar en zijn voormalige boezemvriend Tonny Hijzelendoorn. Hij moet twintig jaar de bak in. Maar het dieptepunt uit zijn bestaan moet dan nog komen. Als hij in 2004 op proefverlof mag, wordt hij op zijn fiets doodgeschoten.

Martin Hoogland.

Monster van Spijkenisse

Patrick S. zit een straf van 25 jaar plus tbs uit wegens twee moorden (Farida Zargar en Nanda Kerklaan) en een poging tot moord op een Poolse man. S. opereerde als een roofdier: hij wachtte zijn slachtoffers op vanuit zelf gegraven schuilplaatsen. Van één slachtoffer zaagde hij een voet af om thuis als trofee te bewaren. De recherche sluit niet uit dat de man ook verantwoordelijk is voor de moord op Joke Lorsé in augustus 2009. De vrouw werd in een bosgebied bij Simonshaven doodgeslagen, precies het gebied waar S. zich vaak ophield. Desondanks werd de (inmiddels overleden) partner van Lorsé voor de moord veroordeeld. S. wordt ‘Monster’ genoemd omdat hij zichzelf zo typeerde.

De Neus

Willem Holleeder wordt verdacht van vijf liquidaties en twee pogingen daartoe in de Amsterdamse onderwereld in de periode 2002 tot 2006. Het gaat daarbij om onder meer de geruchtmakende moorden op boezemvriend en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout, vastgoedmagnaat Willem Endstra, drugscrimineel John Mieremet, hasjhandelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Hoewel de naam Holleeder al jaren in verband wordt gebracht met deze moorden, lukte het justitie nooit om hem daarvoor veroordeeld te krijgen. Wel wordt hij in 2007 veroordeeld tot negen jaar cel voor het afpersen van de geliquideerde vastgoedmagnaat Endstra. Begin 2012 komt Holleeder na tweederde van zijn straf vrij. Een jaar later wordt hij kortstondig opgepakt voor zijn rol in het Andes-proces en de bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries, bij wie hij briesend voor de deur had gestaan. Op 13 december 2014 lijkt het net rond Holleeder zich definitief te sluiten: hij wordt opnieuw gearresteerd. Ditmaal voor de betrokkenheid bij drie liquidaties. In de loop der tijd breidt deze aanklacht zich verder uit naar zes levensdelicten en deelname aan een criminele organisatie. Holleeder dankt zijn naam aan zijn fors ontwikkelde reukorgaan.

De Paling (ook wel: Cor de Paling)

Cor P. is een beruchte crimineel uit Schiedam. Was in 2005 betrokken bij de Rolexmoord op de legendarische kickbokser Peter Smit en maakte later deel uit van de Tattoo-killers, een gezelschap dat verantwoordelijk wordt gehouden voor onder andere de moord op Onno Kuut. P. dankt zijn bijnaam aan zijn aalgladde ontsnappingscapaciteiten. Hij wist vaak aan de politie te ontkomen of uit gevangenschap te ontsnappen. Zelfs Magere Hein was hij onlangs te slim af. P., die veel vijanden heeft in het criminele circuit, waande zich veilig in de Dominicaanse Republiek. Maar in januari vorig jaar werd hij in de badplaats Las Terrenas door twee mannen op een scooter onder vuur genomen. De Paling wist echter te ontsnappen en het vege lijf te redden, al raakt hij wel gewond. Inmiddels zit Cor P. in een Nederlandse cel.

Piet Costa

Roger P. uit Rotterdam wist lang uit handen van politie en justitie te blijven, maar bouwde gestaag aan een toppositie in het Nederlandse drugsmilieu. Maar de crimefighters zaten niet stil en hadden goud in handen toen ze het versleutelde berichtenverkeer tussen criminele groeperingen wisten te kraken. Piet Costa werd aangehouden en tot een lange gevangenisstraf veroordeeld. Niet alleen voor de cokehandel, maar ook voor zijn betrokkenheid bij de ijzingwekkende martelcontainers bij de Wouwse Plantage. De Rotterdammer dankt zijn bijnaam aan een van zijn vroegere verblijfplaatsen, Costa Rica.

Roger P.

De Poes

Jan Boellaard was een van de Heineken-ontvoerders. Werd voor zijn aandeel in de kidnapzaak in 1984 veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Twee jaar later ontsnapte hij onder het oog van Peter R. de Vries die bij hem op bezoek was uit de strafgevangenis te Scheveningen. Een Italiaanse medegevangene, die een straf uitzat voor de ontvoering van Toos van der Valk, bleek een pistool te hebben bemachtigd, waarmee hij tijdens het bezoekuur enkele bewaarders bedreigde. Boellaard greep zijn kans en glipte mee naar buiten. Binnen een half uur werd Poes alweer gearresteerd. Eind 1991 werd hij vrijgelaten. Drie jaar later schoot Boellaard na een wilde achtervolging door Amsterdam in de Pesthuislaan douanebeambte Jan Willem Holm dood. De douane wilde een controle instellen bij de Nedlloyd Neerlandia in het Westelijk Havengebied omdat er drugs aan boord werden vermoed. Boellaard werd hiervoor in 1995 veroordeeld tot twintig jaar. De procureur-generaal had levenslang geëist. In 2007 werd hij vrijgelaten. Er is inmiddels een boek over het leven van Boellaard uitgebracht. De Amsterdammer werd Poes genoemd omdat hij net als een poes zijn hoofd een beetje schuin hield als hij luisterde.

Pistolen Paultje

Paul Wilking droeg misschien wel een van de bekendste bijnamen in het criminele circuit. Had een legendarische reputatie als wapenhandelaar, die vooral door hemzelf in leven werd gehouden. Wilking zat vol verhalen en speelde meer een sleutelfiguur in het milieu dan dat hij het echt was. In feite was hij een lobbes die vooral begaan was met de dierenwereld. Voor een mishandelde kat of hond loofde hij tipgeld uit en dreigde hij de daders eigenhandig op te (laten) sporen en een lesje te leren. Pas in 2002, drie jaar voor zijn dood, gaf Wilking toe nooit echt tot de onderwereld te hebben gehoord.

Remmetje

Martin Erkamps was de jongste van de vijf Heinekene-ontvoerders. Zijn inzet bij de kidnap werd beperkt gehouden, omdat zijn oudere halfbroer Cor van Hout hem wilde beschermen. Remmetje kreeg dan ook een iets lagere straf, hij werd in 1984 tot acht jaar veroordeeld. Erkamps werd begin 1996 in Andalusië gearresteerd toen hij werd aangetroffen in een konvooi van drie terreinwagens, waarin zich 300 kilogram hasj bevond. Hij werd tot 39 maanden cel veroordeeld. Later stapte hij in een onroerend goed-project in Panama. Over zijn bijnaam zei Cor van Hout in het boek van Peter R. de Vries: “Ik noemde hem altijd Rem of Remmetje, omdat hij soms nog al eens naïef kon doen en daardoor de vaart uit bepaalde zaken haalde.” Volgens Erkamps zelf had het te maken met zijn voortvarende rijstijl: “Ik had vroeger een BMW 520, ik stond erom bekend dat ik nooit afremde, daar komt het vandaan.”

Martin.

Stekel

Frans Meijer is een van de bekendste onderwereldfiguren uit de Nederlandse misdaadhistorie. Hij ontvoerde samen met Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard en Martin Erkamps in 1983 biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Wist na zijn veroordeling te ontsnappen. Vluchtte vervolgens naar Paraguay, waar hij in 1994 door Peter R. de Vries werd opgespoord. Meijer dankt zijn bijnaam aan zijn stekelige kapsel.

Stille Willem

Willem Endstra was een Nederlandse vastgoedhandelaar met contacten in de onderwereld. Hij werd daarom ook wel de Bankier van de onderwereld genoemd. Justitie verdacht hem van witwaspraktijken en in 2004 kwam er op gewelddadige wijze een einde aan de schimmige praktijken van de Amsterdammer. Stille Willem werd in de buurt van zijn kantoor aan de Apollolaan doodgeschoten. Van Endstra werd door paparazzifotograaf Edwin Smulders ooit een iconische foto gemaakt, waarop hij te zien is met Willem Holleeder, rustig keuvelend op een bankje. Het voorspelde weinig goeds. Endstra werd Stille Willem genoemd omdat hij graag onder de radar bleef.

De Zwarte Cobra

Henk Orlando Rommy. Draait al jaren mee in het criminele circuit. Ooit begonnen als inbreker, later in verband gebracht met drugshandel. Zat jaren in Amerikaanse cel en moest na thuiskomst in januari 2021 in Nederland voor de rechter komen voor een oude zaak, de liquidatie in Antwerpen van Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in 1993. Justitie eiste 22 jaar, maar afgelopen maart sprak de rechtbank Rommy – die steeds had volgehouden onschuldig te zijn – volledig vrij.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • ANP e.a.