Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ridouan Taghi in hoger beroep tegen levenslange celstraf

Het monsterproces is, zoals verwacht, nog niet afgelopen.

Taghi

Ridouan Taghi gaat in hoger beroep tegen zijn levenslange celstraf. Dat schrijft NU.nl. Het nieuwsplatform heeft die informatie bevestigd gekregen van Michael Ruperti, een van Taghi's advocaten in het Marengo-proces.

Het hoger beroep

Zowel Ruperti en collega Arthur van der Biezen als advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen nemen de verdediging van Taghi in hoger beroep voor hun rekening. Dat stokje namen zij vorig jaar van Inez Weski over, toen de advocate werd opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Die zaak loopt nog.

Wat de redenen zijn voor het hoger beroep van Ridouan T. willen Ruperti en zijn collega-advocaten eerst op papier zetten en aan het gerechtshof laten weten. "Zoals het hoort", aldus Michael Ruperti tegen NU.nl.

Marengo

Marengo is een monsterzaak, waarvan de complete behandeling maar liefst 6 jaar heeft geduurd. Daar komen nu waarschijnlijk dus nog wat jaartjes bij. Tot dusver werden er in totaal 142 zittingsdagen gehouden en bestaan er 800 pagina's aan requisitoir en letterlijk duizenden pagina's aan pleitnota's.

De zaak draait om een aantal moorden, wat pogingen daartoe en nog een aantal voorbereidingen op liquidaties. In totaal stonden 17 verdachten terecht, waarvan Ridouan Taghi veruit de bekendste is. Hij wordt door justitie en de rechter gezien als leider van het stel. Op 27 februari maakte de rechtbank dan ook bekend dat Taghi tot levenslang veroordeeld is. De rechter houdt hem verantwoordelijk voor vijf moorden, twee pogingen tot moord en meerdere voorbereidingen voor moord.

Ook Saïd R. en Mario R. kregen levenslang. Kroongetuige Nabil B. - de man die justitie van heel veel informatie heeft voorzien - verdwijnt wegens een deal met het OM voor 'slechts' 10 jaar achter de tralies. De rest van de verdachten kreeg gevangenisstraffen tussen de 1 jaar en 9 maanden, en 23 jaar en 4 maanden opgelegd.

Misdaad
  • Nu.nl, Het Parool
  • NL Beeld / Proshots