Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Leidt voortvluchtige drugsbaas Tommy van der Sommen al jaren een luxeleventje in Marbella?

Justitie is al jaren hard op zoek naar de veroordeelde en voortvluchtige Brabantse drugsbaas Tommy van der Sommen. Hij lijkt er het levende bewijs van te zijn dat misdaad soms toch lonend is, want het heeft er alle schijn van dat hij al tien jaar ergens onder de palmen een luxeleven leidt.

Tommy

Het is op een zonnige dag in april 2021 als bij de Nederlandse politie de vlag uit kan. Eindelijk zit hij achter slot en grendel: Tommy van der Sommen. Het heeft zeven jaar geduurd, want de Eindhovense drugsbaas was er al ruim voor zijn veroordeling in 2014 vandoor gegaan, nadat een corrupte ex-politieman hem had getipt over de op handen zijnde arrestatie. En al die jaren was hij spoorloos geweest en hadden politiediensten in heel Europa vergeefs op hem gejaagd. Hij zou wel in Spanje zitten, zo vermoedde de politie. In Barcelona, Malaga (waar hij een huis heeft) of het mondaine proletenparadijs Marbella. Groot is dan ook de verbazing als duidelijk wordt waar Van der Sommen is aangehouden. In Dubai, dat andere oord waar geboefte zich graag laaft aan zon en anonimiteit. De Brabander is tegen de lamp gelopen toen hij op het vliegveld met een vals Iers paspoort probeerde geld te wisselen. Kat in ’t bakkie. Nu nog even laten uitleveren, zoals eerder al met Ridouan Taghi is gelukt.

Maar dat loopt door mysterieuze krachten en politieke gevoeligheden even anders. Kort nadat justitie in Nederland lucht heeft gekregen van de arrestatie wordt er een uitleveringsverzoek opgesteld. Maar daar blijft het dan ook bij: het document kan de deur niet uit omdat Dubai de arrestatie weigert de bevestigen. En als iemand formeel niet in de cel zit, kan hij ook niet worden uitgeleverd. Het is een koude douche voor politie en justitie in Nederland, maar de zaak mag niet te hoog oplopen omdat er juist in die periode met Dubai wordt onderhandeld over een permanent uitleveringsverdrag. Dit is gewoon niet het moment om op gevoelige tenen te gaan staan.

Toch wordt er enkele maanden later, na wat diplomatiek verkeer, alsnog een uitleveringsverzoek verzonden. Maar de reactie daarop doet de eerder uitgestoken vlag snel in de kast verdwijnen. “Tommy van der Sommen verblijft niet langer in Dubai,” zo klinkt het vanuit het olie-emiraat. Justitie in Nederland is terug bij af.

Tommy van der Sommen op beveiligingsbeeld.

En zo kon het gebeuren dat de op 28 oktober 1981 in Eindhoven geboren Thomas Antonius Wilhelmus Arnoldus van der Sommen nog steeds te boek staat als een van de meest gezochte Nederlandse drugscriminelen. Hij is nu al ruim tien jaar op de vlucht en dat mag een prestatie worden genoemd. Het is vandaag de dag niet eenvoudig om buiten het zicht van openbare camera’s te blijven en om geen digitale sporen achter te laten. En als het waar is dat Van der Sommen zich in Spanje ophoudt, zoals de politie vermoedt, dan is het al helemaal een prestatie van formaat om niet door vakantie vierende Nederlanders te worden opgemerkt.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Intussen lijkt het erop dat niemand medelijden hoeft te hebben met de opgejaagde Van der Sommen. Justitie denkt dat de man, die nog 2,5 miljoen aan drugswinst moet terugbetalen, in grote weelde leeft. En ook wordt niet uitgesloten dat hij zijn dikgevulde portemonnee heeft getrokken om zijn uiterlijk ingrijpend te laten veranderen. Tel daar de natuurlijke veroudering van tien jaar bij op (de Brabander was bij zijn vlucht al behoorlijk kalende) en de kans is groot dat je de ‘nieuwe’ Tommy straal voorbijloopt.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Politie NL