Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vader en zoon achter de tralies: is dit het einde van het Taghi-tijdperk?

Het is justitie na lang touwtrekken gelukt Faissal Taghi (23) door Dubai te laten uitleveren. Het OM is ervan overtuigd dat Faissal de troonopvolger was van vader Ridouan Taghi, die met zijn arrestatie in 2019 vleugellam werd gemaakt. Wie is deze intelligente en uitgekookte Faissal? Is met zijn uitlevering het tijdperk Taghi voorbij?

Taghi

Het is vrijdag 26 juli 2024 als op het zinderend hete platform van Dubai International een privévliegtuig zich klaarmaakt voor vertrek. Het is een Dassault Falcon 900EX met bestemming Nederland. Terwijl de piloten hun vliegplan doornemen, doen de drie Honeywell- straalmotoren de toch al bloedhete woestijnlucht trillen. Het imposante, strak gelijnde toestel is eigendom van de Nederlander Frank van Gool, oprichter van uitzendbureau OTTO Work Force in Venray. Maar hij is niet degene die vandaag aan boord is. De uiterst luxueuze en tiptop onderhouden Dassault is in het diepste geheim gehuurd door de overheid om op deze vrijdag een speciale passagier vanuit het oliestaatje naar Nederland te brengen.

In principe zou het een uiterst comfortabele vlucht moeten worden, want de privéjet met registratienummer PH-LAU is van alle gemakken voorzien. De actieradius is voldoende om zonder vervelende tussenstop in één keer vanuit Dubai naar Nederland te kunnen vliegen. Aan boord zijn er zeer comfortabele stoelen van waaruit gebruik kan worden gemaakt van internet, een geluidsinstallatie en de diensten van een stewardess. Het is dan ook niet voor niets dat popsterren, profvoetballers en politici zich graag laten vervoeren door de Dassault. Maar de passagier van vandaag heeft pech; voor hem staat er een zeer sober en ongemakkelijk reisje op het programma.

Het gaat om Faissal Taghi (23), volgens justitie de troonopvolger van zijn vader Ridouan. Faissal werd in juli 2023 in Dubai aangehouden en na lang juridisch touwtrekken heeft het oliestaatje eindelijk ingestemd met zijn uitlevering. Vandaag is het zover. De operatie is niet alleen lastminute en in het diepste geheim op touw gezet, er is ook een elite-eenheid opgeroepen om de overtocht zonder problemen te laten verlopen. Vijf mannen van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee moeten ervoor zorgen dat Faissal ruim zes uur lang z’n gemak houdt. Een gezichtsmasker, koptelefoon met noise cancelling en boeien aan handen en voeten willen daarbij wel helpen. En mocht de passagier onderweg onverhoopt niet lekker worden, dan is er speciaal voor hem een justitiearts aan boord. Al met al kost de overtocht een slordige 120.000 euro. Maar dat heeft justitie er kennelijk graag voor over.

Faissal Taghi staat op het punt om uitgeleverd te worden.

Onder vleugels van pa

Met de uitlevering van Faissal Taghi heeft het OM een grote slag geslagen. Want de man ‘liep al jaren warm om zijn vader op te volgen’, zoals het AD-verslaggeversduo Chiel Timmermans en Yelle Tieleman het in een van hun reportages over de Mocro Maffia formuleerde. Faissal is gezegend met een bovengemiddelde intelligentie, zoals ook vader Ridouan het vwo met gemak heeft doorlopen en oom Youssef het tot advocaat heeft geschopt.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het is zoals met meer kopstukken in de onderwereld: als Faissal zijn verstand had aangewend voor een carrière in de bovenwereld zou er wellicht een topfunctie in het bedrijfsleven in hebben gezeten. Maar ook bij hem loopt het allemaal even anders.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, NL Beeld e.a.