Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Goudroof Drents Museum: politie doet 'serieus onderzoek' naar beelden opvallende bezoeker

Een Roemeens dagblad heeft beelden van een man gepubliceerd die mogelijk wat met de goudroof in Assen te maken heeft.

Goudroof

Het blad, genaamd Adevarul, schrijft dat de man in kwestie mogelijk een verdachte is van de goudroof in het Drents Museum. De beelden zijn afkomstig van een beveiligingscamera in het museum en vijf dagen voor de explosieve diefstal opgenomen. Het gaat om een "opvallende jongen" die met een petje op en een grote sporttas door het Drents Museum loopt.

De Politie Eenheid Noord-Nederland zegt de beelden te kennen en geeft bovendien aan "serieus onderzoek" te doen. Maar: "Daarmee is nog niet gezegd dat het een van de mogelijke daders is van de overval", aldus een woordvoerder.

Nog steeds niemand opgepakt

De politie bracht dit weekend zelf al andere beelden naar buiten. Op de video is te zien hoe drie mannen een deur forceren van het Drents Museum, en niet veel later een explosie veroorzaken. Naar verluidt drongen de daders na de knal het museum binnen, om vervolgens binnen drie minuten drie gouden armbanden en een gouden helm te stelen. De voorwerpen waren onderdeel van een tentoonstelling over historische goud- en zilverschatten uit Roemenië.

Na de roof zijn de drie dieven met de noorderzon vertrokken. Wel zijn er een boel aanknopingspunten in de zaak, zo liet de politie eerder weten. In Rolde, een dorpje vlakbij Assen, is bijvoorbeeld een uitgebrande auto aangetroffen die mogelijk iets met de roof te maken had. Vermoedelijk zijn de daders onder een viaduct in een andere auto overgestapt om daarmee verder te vluchten. Mogelijk naar Duitsland, zo zijn de vermoedens.

Miljoenenbuit

De roof in Assen is inmiddels wereldnieuws. Met name omdat de geroofde spullen van zeer grote historische waarde zijn. Vooral de gouden helm van Cotofenesti, met een waarde van 4,3 miljoen euro, wordt gezien als nationale schat in Roemenië. De drie gouden armbanden waren per stuk verzekerd voor een half miljoen, wat de totale schade van de roof op 5,8 miljoen brengt.

RTV Drenthe schrijft dat de eigenaar van de voorwerpen, een museum in Boekarest, naar de rechter stapt omdat het Drents Museum zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Volgens de Roemenen had er 24/7 een bewaker aanwezig moeten zijn in het pand. En dat was niet het geval. In het contract tussen de twee museums - het document is in handen van de lokale omroep - zou echter niks staan over de verplichte fysieke aanwezigheid van een beveiligingsmedewerker.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Adevarul