Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zien: klimaatgekkies vallen schilderij Van Gogh aan met soep

De activisten bleven daarna nog even plakken.

klimaatgekkies

Milieuactivisten van Just Stop Oil hebben vandaag een blik tomatensoep over het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh gegooid. Het wereldberoemde werk van de Nederlandse schilder hangt in The National Gallery in Londen.

De actiegroep Just Stop Oil wil dat het Verenigd Koninkrijk stopt met het verstrekken van nieuwe licenties voor fossiele brandstof. “Is kunst meer waard dan leven, eten of rechtvaardigheid?”, vragen de actievoerders aan omstanders. Na het gooien van de soep, halen ze vliegensvlug tubes secondelijm uit hun kleren, om zichzelf vervolgens aan de muur vast te plakken.

Schade beperkt

Het museum meldt dat de lijst van het werk is beschadigd, maar het schilderij zelf niet. Daar zat namelijk een stuk glas voor. De twee vrouwen (vermoedelijk 21 en 22 jaar) zijn gearresteerd na de soepsmijtactie.

De actiegroep heeft eerder een soortgelijke daad gepleegd, destijds ook al gericht op een werk van Van Gogh. In juni van dit jaar lijmden twee activisten zich vast naast het werk Perzikboom in bloei, dat in de Londense Courtauld Gallery hangt.

Wat de connectie tussen de activisten van Just Stop Oil en de wereldberoemde schilder is, is niet helemaal duidelijk. Wellicht hebben ze de pik op zijn creatieve uitspattingen omdat Van Gogh voornamelijk olieverf gebruikte voor zijn werken...

Nieuws
  • T&W
  • iStock, benedek