Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een gestolen doek van Vincent van Gogh verkopen is een hele kunst

Kunstdetective Arthur Brand vermoedde even de hoofdrolspeler te zijn in een doldwaze film. Al drie jaar deed hij onderzoek naar een gestolen kunstwerk van Vincent van Gogh, opeens kreeg hij het op een presenteerblaadje aangeboden. In een Ikea-tas...

Arthur Brand

Een schilderij uit een museum ontvreemden is al een hels karwei, maar het doek vervolgens verkopen blijkt vaak een nog veel grotere kunst. Zeker als het een werk van een schilder als Vincent van Gogh betreft. Daar kwamen de stelers van Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar ook achter. In 2020 werd het doek gestolen uit het Singer Laren. Alle daders zijn al veroordeeld en zitten momenteel hun straf uit, maar het werk bleef al die jaren spoorloos. Het zou in opdracht van een drugscrimineel zijn gestolen en moest dienen als wisselgeld voor strafvermindering.

“Dat was natuurlijk ijdele hoop, uiteindelijk wilde niemand meer iets met het schilderij te maken hebben,” vertelde Arthur Brand in het AD. De kunstdetective deed al ruim drie jaar onderzoek naar de roof. Erg vlotten wilde dat niet, maar plotseling werd hij gebeld. Door wie houdt hij geheim, het ging hem puur om de boodschap: de beller kon hem aan werk helpen.

Kunstdetective Arthur Brand toont de weer boven water gekomen Van Gogh.

Brand was op dat moment op een feest van komiek Jeroen van Koningsbrugge. Brand: “Hij zei dat hij in de buurt was en dat we elkaar konden ontmoeten onder een boom. Ja, net een film, het was heel bijzonder. Kun je het je voorstellen, met al die BN’ers die even verderop gezellig een drankje aan het doen waren?”

Twee dagen later kreeg de kunstdetective het doek overhandigd, in een tas van Ikea. Het is in redelijke staat en bevindt zich nu in het Van Gogh Museum. Het schilderij bleek dus niet zo’n mooie buit als gedacht...

Misdaad
  • AFP, NL Beeld