Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Cocaïneroof leidt tot bikkelhard onderwereldconflict in Nederland, België en Dubai'

Eind augustus voerden Belgische nepagenten een spectaculaire cocaïneroof uit. Sindsdien is het keihard raak in de onderwereld, schrijft Het Parool.

Cocaïneroof

Afbeelding boven ter illustratie

Enkele weken terug schreven diverse Belgische media over een cocaïneroof, waarbij 1.400 kilo is 'geript'. De drugs zouden via de haven van Antwerpen Europa zijn binnengekomen, maar bereikten nooit hun eindbestemming in Brabant. Onderweg werd de vrachtwagen met de coke-container namelijk klemgereden door een auto met zwaailichten, zo berichtte Het Nieuwsblad begin september. Mannen in uniformen zouden de cocaïne vervolgens hebben gejat. De straatwaarde van de buit: tientallen miljoenen euro's.

De coke was volgens bronnen eigendom van 'een groep Marokkanen uit Utrecht' en 'Serviërs', zo schreef Het Nieuwsblad vlak na de drugsrip. Ook de naam van de Taghi-familie werd genoemd. Inmiddels hebben ingewijden aan Het Parool laten weten dat het gaat om 'twee groepen in Nederland beruchte criminelen die vanuit Dubai opereren'. Plus Serviërs, Albanezen en Brazilianen.

Aanslagen en explosies

Maar wie de bestolen criminelen ook zijn, ze zijn uit op wraak, schrijft Het Parool. De krant linkt een hele reeks aanslagen in Den Haag, Alphen aan den Rijn, Antwerpen aan de cocaïnediefstal. Het ging om brandstichting, explosies en beschietingen van meerdere woningen en panden.

Een van die adressen was de woning van Abdelhakim E.M., alias 'Zotte Hakim'. Hij werd na de cocaïnediefstal aangehouden na een huiszoeking waarbij politie-uniformen werden aangetroffen. Vervolgens werd zijn woning een week na de arrestatie doelwit van een aanslag. 'Zotte' is een bekende van de politie en werd eerder veroordeeld als leider van een criminele bende. In 2016 overleefde E.M. een aanslag op zijn leven.

Ontvoeringen en mishandelingen

Maar de diefstal heeft meer losgemaakt, zo stellen bronnen. In Dubai zou een Amsterdammer zijn ontvoerd en mishandeld, omdat hij volgens de kidnappers mogelijk wat te maken had met de gestolen coke. Foto's van de toegetakelde dertiger werden na de mishandeling verspreid. En ook in Marokko en Nederland zouden meerdere mensen zijn ontvoerd, gemarteld en 'verhoord' in verband met de cokeroof. Dat leidde mogelijk tot een soort domino-effect, waarbij genoemde personen vervolgens ook weer doelwit werden van de kidnappers.

De Landelijke Recherche heeft op dit moment z'n handen vol aan het uit de hand gelopen onderwereldconflict. Agenten in heel Nederland zijn op de hoogste gesteld van de situatie, zodat eventuele aanslagen sneller gelinkt kunnen worden aan de drugsroof. Het lijkt er in ieder geval op dat de daders niet zullen stoppen voordat ze de drugsdieven hebben gevonden.

Misdaad
  • Het Parool, Het Nieuwsblad
  • Adobe Stock