Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Liquidatiezaak Caloh Wagoh: 5 moorden in 7 maanden tijd

Deze week gaat de mega-strafzaak tegen de vermoedelijke daders verder. Wie zijn de hoofdrolspelers? Wat hebben ze op hun kerfstok en welke rol speelt Ridouan Taghi binnen dit Eris-proces? 

Caloh Wagoh

“De gesprekken zijn bij de wilde spinnen af. Alsof het om Brabantse worstenbroodjes gaat, zo wordt gesproken over het doden van mensen. Tegen betaling. Sommige mensen geven opdracht hun tuin op te knappen, in deze zaak werd opdracht gegeven mensen kapot te knallen.” Zo formuleert een officier van justitie het op 4 oktober 2019 tijdens een inleidende zitting tegen verschillende leden van Caloh Wagoh.

Bijna drie jaar later, in juli 2022, legt de Utrechtse rechtbank (in de beveiligde rechtbank op Schiphol) levenslang op aan Delano R., Ferrel T., Jermaine B. en Feno D. voor het opdracht geven tot meerdere moorden in de Nederlandse onderwereld. Andere verdachten in het Eris-proces krijgen straffen van 1 tot 30 jaar. Twee verdachten worden vrijgesproken. Volgens de rechtbank is het zonneklaar dat de criminele organisatie rond Caloh Wagoh in 2017 vijf mensen heeft vermoord, dat daarnaast enkele liquidaties mislukten en dat er meerdere werden gepland. Vaak in opdracht van Ridouan Taghi, die zelf terechtstaat in het Marengo-proces en eerder dit jaar door de rechtbank tot levenslang is veroordeeld.

Delano R.

Raketwerper

Het Eris-onderzoek komt aan het rollen als in juli 2017 bij treinstation Breukelen de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels (30) wordt doodgeschoten. De politie komt al snel op het spoor van verdachte Tony de G., die later in Spanje wordt aangehouden. Omdat De G. vreest voor zijn veiligheid en die van zijn familie sluit hij in november 2018 een deal met justitie, waarin hij vertelt over moorden en de beschieting met een raketwerper van een woning in Doorn. Hoewel De G. bepaald geen frisse jongen is – hij nam als lid van Caloh Wagoh immers zelf deel aan moorden – is justitie maar wat blij met de verklaringen van de kroongetuige. Want die schetsen een goed, en niet zelden onthutsend beeld van een groep die zich bezighoudt met liquidaties op grote schaal.

De raketwerper die gebruikt werd bij de beschieting in Doorn.

Op 21 november 2018 is het ‘klapdag’ voor politie en justitie. Ongeveer achthonderd politiemensen rukken uit om op veertig locaties binnen te vallen en aanhoudingen te plegen in onderzoek Eris. Naast vuurwapens, drugs en voertuigen wordt ook een groot aantal gegevensdragers in beslag genomen, onder meer bij eerder genoemde Delano R., alias Keylow. Hij is oprichter van de Haagse straatbende The Crips en leider van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, die vooral bestaat uit woonwagenbewoners. Uiteindelijk brengt het Openbaar Ministerie 21 verdachten voor de rechter, die in wisselende samenstelling betrokken zouden zijn geweest bij meerdere liquidaties, pogingen daartoe of voorbereiding daarvan. Negentien verdachten staan in hoger beroep terecht; deels omdat ze zelf in hoger beroep zijn gegaan en deels omdat het OM het oneens was met de straf die de rechtbank hen oplegde.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Blunders van de baas

De inmiddels 54-jarige en tot levenslang veroordeelde Caloh Wagoh-baas Delano ‘Keylow’ R. beschikte over meerdere uitvoerders, onder wie leden van zijn motorclub. De ‘president’ communiceerde met ze via beveiligde pgp-berichten, die de politie later wist te ontsleutelen. Keylow had het de agenten wel makkelijk gemaakt: hij bleek foto’s en video’s van de gesprekken te hebben opgeslagen. Een blunder van jewelste. Duizenden berichten konden worden ingezien op de computers, harde schijven en telefoons, die met name bij R. in beslag waren genomen. De inhoud bevestigt volgens de rechtbank wat de kroongetuige heeft verklaard, namelijk dat Keylow zich bedrijfsmatig bezighield met liquidaties.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP E.A.