Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe Taghi’s zakenpartner Dennis G. alias 'Rasta' gepakt werd

In de Dominicaanse Republiek is vorig jaar op 15 april een van de laatst overgebleven compagnons van de tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi aangehouden. Nu, meer dan een jaar later, heeft het Dominicaanse hooggerechtshof toestemming gegeven voor uitlevering aan Nederland. Uit de editie van 3 april 2024: een reconstructie van de jacht op crimineel kopstuk Dennis G., alias ‘Rasta’.

Dennis G.

“Myn zoons ga ik die kk hoer karim en zoon van scar laten slapen in dubai let op.” Dit stuurt de inmiddels tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi in 2015 naar een ‘zakenpartner’. De ontvanger, die door Taghi in andere berichten Rasta wordt genoemd, reageert met: “Laten we even wat doekoe pakken, King. Gisteren zei je nog: we spreken dezelfde taal. Geef je me eens hoop dat we wat gaan terugpakken, ga je weer bloed en faya doen.”

Taghi: “Ja maar deze moeten snel gaan rasta ze hebben veel geld en hebben veel geld op onze hoofd gezet!”

Rasta: “Ok dan moet je inderdaad een oorlogsverklaring gaan afgeven, maar king doekoe en ballen hebben zijn 2 dingen. Jij en tito hebben fucking koeieballen , hun zijn allemaal snuivende maloten. Ze komen er wel achter Denken echt dat geld hun gaat redden. (…) ok dan gewoon fucking war king. open war”

Taghi: “ja precies ga iedereen afmaken die met karim wat doet. Iedereen gewoon!!! Dan maar laten voelen in ze zak en hij kan geen kant op!

Volgens politie en justitie is dit een PGP-gesprek tussen Ridouan Taghi en Dennis G., twee jeugdvrienden uit de omgeving Utrecht. De berichten zijn op 19 september 2015 verstuurd, maar worden pas jaren later onderschept door de politie.

Moord op Peter R. de Vries

Het gesprek is in meerdere opzichten interessant voor politie en justitie. In eerste instantie is de politie geïnteresseerd in Taghi’s gesprekspartner. Na de moord op Peter R. de Vries, die optrad als vertrouwenspersoon van kroongetuige in het Marengoproces Nabil B., wordt in stilte door justitie de Aanpak Criminele Machtsstructuren (ACM) in het leven geroepen. In de volle overtuiging dat de criminele organisatie rond Taghi verantwoordelijk is voor de dood van De Vries, wil de overheid keihard terugslaan. De complete organisatie rond Ridouan Taghi moet neergehaald worden. Dat betekent dus dat zowel zijn handlangers als zijn zakenpartners onder een vergrootglas komen te liggen.

Het interieur van een van de villa’s van Dennis G. in de Dominicaanse Republiek.

Diverse kopstukken worden vervolgens opgespoord en opgepakt. In binnen- en buitenland. Zo wordt ook de jacht geopend op deze Dennis G., die volgens de informatie van de politie in de Dominicaanse Republiek verblijft.

Hoe dat precies is gegaan, is te zien in het nieuwste seizoen van de Videolandserie De Jacht op de Mocro-Maffia, met misdaadverslaggever John van den Heuvel in de hoofdrol. Meer informatie over de nieuwe serie vind je onderaan dit artikel.

Maar voordat we naar de Dominicaanse Republiek gaan, moeten we eerst even terug naar dat PGP-gesprek tussen Ridouan Taghi en Dennis G. uit 2015. In een van die berichten, die volgens justitie door Taghi zijn verstuurd, heeft hij het over ‘het laten slapen van Karim in Dubai’. Met andere woorden: ze willen Karim laten liquideren in Dubai. Met Karim wordt volgens het Openbaar Ministerie Karim B. bedoeld; de oudere broer van de in 2014 geliquideerde Samir ‘Scarface’ B. Hij was een grote speler in de Amsterdamse onderwereld. Een cokebaron. In augustus 2014 zit Scarface, die zijn bijnaam dankt aan een litteken in zijn gezicht, op het terras van het All-in 1-café, in het Spaanse Benahavís, een klein plaatsje net buiten de bij de criminelen populaire badplaats Marbella. Hij zit daar met een aantal grote jongens uit de onderwereld, als twee huurmoordenaars hem onder vuur nemen.

Vlnr: Dennis G., Urvin W. en Terence de V.

Een jaar later, in september 2015, staat zijn broer Karim dus ook op een dodenlijst. Ditmaal de dodenlijst van Ridouan Taghi, zo blijkt volgens justitie uit de PGP-berichten. Waarom Karim B. dood moet, is niet helemaal duidelijk, maar uit de berichten blijkt dat Ridouan Taghi er vanuit gaat dat Karim geld op zijn hoofd heeft gezet. Karim B. zou Ridouan Taghi willen vermoorden.

In een van die berichten, die volgens justitie door Taghi zijn verstuurd, heeft hij het over ‘het laten slapen van Karim in Dubai’. Ze willen Karim laten liquideren

In 2016 ontsnapt Karim B. vervolgens aan een moordaanslag. Dat brengt het OM naar voren tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen Rico ‘De Chileen’ R. (een andere zakenpartner van Taghi) in 2021. Rico R. heeft in april 2016 veel contact met de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale, ook weer een crimineel contact van Taghi. Uit onderschepte PGP-communicatie blijkt dat ze in Dubai jagen op Karim B. Zo stuurt Rico ‘De Chileen’ het volgende bericht naar Imperiale: “Hermano , y have to tell you out of respect , and y have wapens and all , Ak .. ! But because the mate want to live there y will do whit knife, y have the ninjas there ready and y see him one place y do him But y cannot bring you in problems , so if you meet him and and 100 meter away we stab him , you will have problems mi hermano ... Pffff (...) My head is going overtime to get him (...) Y have not seen him , 1 time we saw him mall whit black bently (..) But when the ninja came he was gone !!!!!” Het beoogde slachtoffer Karim B. zou zijn gesignaleerd in een luxe club in Dubai en de zogenoemde ‘ninja’s’ – huurmoordenaars – stonden blijkbaar al klaar om hem met een mes te vermoorden. Maar Karim B. ontsnapt aan de moordaanslag.

Witwassen

Buiten deze informatie blijft het relatief stil rond de persoon van Karim B. Althans, in de media. Tot januari van dit jaar, als het nieuws naar buiten komt dat de 46-jarige Karim B. is aangehouden in Spanje, op verdenking van witwassen. Hij zou zichzelf bij de politie hebben gemeld. Nederland zou om zijn overlevering hebben gevraagd, maar B. komt anderhalve maand later weer op vrije voeten. Wat daar precies aan de hand is, is onduidelijk. Feit is wel, dat Karim B. – ondanks dat er blijkbaar jarenlang op hem gejaagd is – nog altijd in leven is.

Terug naar de jacht op het criminele netwerk rond Ridouan Taghi. Mede dankzij het ontsleutelde PGP-gesprek tussen Taghi en Dennis G., waarin ze de moordaanslag op Karim B. bespreken, komt laatstgenoemde in beeld bij politie en justitie. Dennis G. zou de laatste jaren betrokken zijn geweest bij drugstransporten tussen Zuid-Amerika en Europa. Een grote jongen, zo wordt geschetst in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Jacht op de Mocro-Maffia. Zo wordt Dennis G. onder andere gelinkt aan de bedreigingen van kroonprinses Amalia en premier Mark Rutte, wat uiteraard groot nieuws is in oktober 2022.

In beslag genomen goederen van Dennis G.

Voor politie en justitie staat deze Dennis G. hoog op de lijst van criminele contacten rond Ridouan Taghi die moeten worden opgespoord en opgepakt. En dat brengt de autoriteiten naar de Dominicaanse Republiek, want volgens de informatie van justitie zou hij daar verblijven. Om precies te zijn; in de hoofdstad Santo Domingo. In de Videolandserie vertelt Carlos Devers, van de DNCD – de antidrugseenheid in de Dominicaanse Republiek – dat zij een verzoek van Nederland kregen om Dennis G. op te sporen. En wat blijkt: de Nederlander is in 2015 – het jaar waarin hij dus met Ridouan Taghi contact heeft over de aanslag op Karim B. – al gepakt en veroordeeld voor drugshandel in het Midden-Amerikaanse land. Maar nadat hij afspraken heeft gemaakt met het Openbaar Ministerie komt Dennis G. eerder vrij, waarna hij blijkbaar verder gaat met waar hij gebleven was: cokehandel. Door zijn eerdere veroordeling is de Nederlander geen onbekende voor de lokale autoriteiten. Sterker nog, zijn adresgegevens blijken nog te kloppen.

Drugscriminelen – zoals Dennis G. – vestigen zich graag in de Dominicaanse Republiek. Het land op het Caraïbische eiland Hispaniola wordt onder andere gebruikt als doorvoerland tussen Zuid-Amerika en Europa. Volgens twee journalisten die in de Videolandserie aan het woord zijn, is dat een groot probleem.

Een speciaal team van de DNCD krijgt de opdracht om Dennis G. op te sporen. Dit team, dat bestaat uit mensen van de politie, justitie en defensie, is gespecialiseerd in het jagen op internationale drugshandelaren en voortvluchtige criminelen. John van den Heuvel heeft voor zijn serie op het Midden-Amerikaanse eiland met leden uit dit speciale team gesproken en zo heeft hij een reconstructie kunnen maken van de zoektocht naar Dennis G. en uiteindelijk, zijn arrestatie. Volgens de gegevens die bij de lokale politie bekend zijn staat onze landgenoot ingeschreven op een adres in een buitenwijk van de hoofdstad Santo Domingo. Er is alleen een probleem: Dennis G. is zo vermogend dat hij over meerdere woningen, panden en andere verblijfplaatsen beschikt. Ongetwijfeld om uit handen van de opsporingsdiensten te blijven. En hij zou corrupte contacten binnen de politie hebben, wat een operatie als deze extra ingewikkeld maakt. Dennis G. zou zelfs een paar keer zijn getipt van binnenuit, waardoor hij eerdere pogingen om hem te arresteren weet te ontlopen.

Een lid van het speciale undercoverteam van de DNCD – dat vanwege zijn eigen veiligheid onherkenbaar in beeld is – vertelt dat ze het leven van Dennis G. zo veel en precies mogelijk in kaart hebben gebracht. Ook zijn omgeving, voor het geval ze G. uit het oog verliezen. Een maandenlange operatie.

Volgens de undercover ligt de villa van Dennis G. in een exclusieve wijk waar veel rijke mensen wonen. Geen drugscriminelen, maar rijke zakenmensen en politici

Exclusieve wijk

Het eerste adres waar de politie op uitkomt – een enorme villa in een buitenwijk van Santo Domingo – is meteen een grote uitdaging voor het observatieteam. Volgens de undercover ligt de villa van Dennis G. in een exclusieve wijk waar veel rijke mensen wonen. Geen drugscriminelen, maar hoogopgeleide doktoren, rijke zakenmensen en politici. “Het is de laatste plek waarvan je zou denken dat er een grote crimineel onderduikt,” aldus de undercover in de eerste aflevering. De wijk is goed beveiligd. Je komt er niet in zonder dat je langs de ‘grenswacht’ – een beveiliger in een huisje met een slagboom – bent geweest. En deze lokale beveiliger is goed met alle bewoners. Ook met Dennis G., die zelfs over een tweede controlepost beschikt, die hij extra betaalt. Het is dus bijna onmogelijk om hier onopvallend te observeren. “Zodra je hier maar één minuut stilstaat, klopt de beveiliger al op je raam.“

De villa van Dennis G., die duidelijk werd uitgebreid met een flinke aanbouw, ligt op een groot terrein. Helemaal omringd met metershoge muren en beveiligd met een speciaal beveiligingssysteem. Iedere beweging rondom het complex wordt geregistreerd. Een soort Fort Knox.

Ondanks dat het voor de politie onmogelijk is om dichtbij de villa te komen, weten ze toch informatie te verzamelen over de bewegingen rondom de compound van Dennis G. Van een afstandje sturen ze namelijk een drone de lucht in. Zo kunnen ze zien welke voertuigen er het terrein oprijden en waar deze auto’s vervolgens weer naartoe gaan. Een observatieteam op de weg staat dag en nacht klaar om de achtervolgingen in te zetten. Zo komt de politie erachter met wie de Nederlander allemaal contact heeft. Maar het is voor de politie snel duidelijk dat dit niet de ideale plek is om Dennis G. te arresteren. De ramen en deuren in de villa zijn goed beveiligd en er zou volgens de politie zelfs een ruimte aanwezig zijn waar Dennis G. zich zou kunnen opsluiten.

Een andere woning waar het observatieteam zicht op krijgt, ligt een eindje verderop. In deze luxe villa verblijven vooral zijn vrouw en kinderen, zo ontdekken de observanten. Ook deze locatie is geen optie voor de politie om een gewapende inval te doen. Terwijl de politie het leven van Dennis G. volledig in kaart brengt, wachten ze op groen licht om hem te arresteren, want het officiële papierwerk tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek laat lang op zich wachten.

Na een maandenlange geheime operatie van de speciale eenheid van de DNCD komt er toestemming om Dennis G. aan te houden. Ze hebben inmiddels besloten dat de arrestatie op een openbare plek of in een openbare ruimte moet plaatsvinden. Op zaterdag 15 april 2023 krijgt het arrestatieteam de kans om toe te slaan.

De observanten die een aantal belangrijke figuren rond Dennis G. in het vizier hebben, zien namelijk dat zijn vrouw en z’n advocaat die dag samenkomen. De politie vermoedt dat ze onderweg zijn naar G., de zakenpartner van Ridouan Taghi. Twee teams van de DNCD komen in actie: een observatie- en een arrestatieteam. Onder toeziend oog van het observatieteam lopen zijn vrouw en de advocaat naar een restaurant in het centrum van Santo Domingo. Dennis G. wordt nog niet gesignaleerd, maar de politie vermoedt dat hij op het terras op het tweetal zit te wachten. Daar zitten namelijk twee personen, die vanaf de straat niet duidelijk te zien zijn. Als de observanten zich strategisch opstellen rond het restaurant, krijgen ze de bevestiging van een van hun collega’s die Dennis G. herkent nadat hij het restaurant is binnengelopen.

En dan gaat het snel. Het arrestatieteam slaat meteen toe. Volgens de undercover, die op locatie alles vertelt aan John van den Heuvel, reageert Dennis G. verbaasd als de politie binnenvalt. Hij lijkt te zijn verrast door het arrestatieteam, aldus de undercover. De arrestatie verloopt verder rustig. In het bijzijn van zijn vrouw, advocaat en een vermoedelijke handlanger wordt de zakenpartner van Ridouan Taghi in de boeien geslagen en afgevoerd. Het nieuws over de politieactie van de Dominicanen wordt met gejuich ontvangen door hun Nederlandse collega’s.

Dennis G. hield er een uitgebreid wagenpark op na.

Pablo Escobar

Na de arrestatie gaat het onderzoek naar Dennis G. verder. Op verschillende locaties in en rond de hoofdstad Santo Domingo worden invallen gedaan. Het is groot nieuws in de Dominicaanse Republiek. Dennis G. blijkt zijn miljoenen vermoedelijke drugswinsten te hebben geïnvesteerd in cafés en discotheken, zo vertelt een lokale misdaadjournalist. Hij noemt als voorbeeld het Hard Rock Café, een van de bekendste uitgaansgelegenheden in het centrum van de stad. Op beelden die door lokale nieuwszenders worden verspreid is te zien dat de politie dozen vol documenten en administratie in beslag heeft genomen.

Maar er is meer. Tijdens het onderzoek stuit de politie ook op een enorm landgoed, op ongeveer een uur rijden buiten de stad. Ook deze goed beveiligde locatie, waar verschillende (exotische) diersoorten worden gehouden, zou eigendom zijn van de Nederlander Dennis G. De vergelijking met de Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar is snel gemaakt. Waar Dennis G. het landgoed precies voor gebruikt, wordt niet helemaal duidelijk.

De aanhouding van Dennis G. en de invallen zijn groot nieuws in de Dominicaanse Republiek. De politie pakt uit met een persconferentie waarin ze pronken met de arrestatie van ‘een kopstuk van de Nederlandse Mocromaffia’. Tegelijkertijd melden ze de arrestatie van nog een Nederlander: Terence de V. en een kopstuk van de NLS, een straatbende op Curaçao (zie kader).

Ook voor de Nederlandse politie is de arrestatie van Dennis G. van grote waarde. Hij was een van de laatste zakenpartners rondom Taghi, die nog op vrije voeten was. De politie is ervan overtuigd dat met de aanhouding van G. de organisatie van Taghi voor een groot deel is ontmanteld.

De politie pakt uit met een pers- conferentie waarin ze pronken met de arrestatie van ‘een kopstuk van de Nederlandse Mocro Maffia’

Politie jaagt op nog twee criminelen

Naast de arrestatie van Dennis G., een van de zakenpartners van Ridouan Taghi, jaagt de politie in de Dominicaanse Republiek in 2023 op nog twee gezochte criminelen. Eén - Terence de V. - wordt gezocht door Nederland en de ander – Urvin ‘Nuto’ W. – door Curaçao.

Terence de V. is volgens Het Parool een bekende in het criminele circuit van Amsterdam-Zuidoost. Hij zou goede connecties hebben met bekende rappers zoals Jason L. In 2017 wordt De V. veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het bezit van ruim 140 kilo cocaïne en witwassen, maar op het moment van de veroordeling is hij al gevlogen. Totdat Nederland zich meldt bij de autoriteiten in de Dominicaanse Republiek.

De speciale eenheid van de DNCD – de antidrugseenheid in de Dominicaanse Republiek – gaat vervolgens op zoek naar de veroordeelde en gezochte crimineel. De undercover van de DNCD vertelt in De Jacht op de Mocro-Maffia dat het onderzoek naar Terence de V. bijna tegelijkertijd begint met de zoektocht naar Dennis G. Uiteindelijk komt de Dominicaanse politie via de vrouw van Terence de V. uit bij een appartementencomplex in het centrum van de hoofdstad Santo Domingo. Vervolgens blijkt uit observaties dat hij zich daar schuilhoudt.

Zodra ze groen licht krijgen om hem aan te houden, komt het arrestatieteam in actie. Dat gebeurt allemaal in de vroege ochtend van zaterdag 15 april 2023, dezelfde dag als de arrestatie van Dennis G. De speciale eenheid van de DNCD omsingelt het appartement, maar Terence de V. heeft op een of andere manier iets doorgekregen, want hij slaat op de vlucht. Het blijkt een kansloze missie. Een politiedrone weet hem niet veel later namelijk te lokaliseren; op het dak van het complex. Op de beelden is te zien dat de voortvluchtige Nederlander – in z’n onderbroek – z’n handen omhoog doet en zichzelf overgeeft. Terence de V. is inmiddels uitgeleverd aan Nederland. De derde arrestatie van die dag is van de gezochte Urvin W., alias Nuto. Hij is aangehouden op verzoek van Curaçao. Nuto is een kopstuk van de No Limit Soldiers (NLS), een beruchte straatbende op Curaçao. Enkele leden van de NLS zijn in het verleden ook betrokken geweest bij aanslagen en moorden in de Nederlandse onderwereld.

‘De Jacht op de Mocro-Maffia’ seizoen vijf staat nu op Videoland

De nieuwe reeks van De Jacht op de Mocro-Maffia is te zien bij Videoland. Het vijfde seizoen bestaat uit vijf afleveringen, die inmiddels allemaal online staan.

De eerste twee afleveringen gaan over de arrestaties in de Dominicaanse Republiek en de onderzoeken naar Anouar Taghi, een neef van Ridouan Taghi. Anouar Taghi is inmiddels veroordeeld in verschillende zaken, waaronder het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum.

In de derde en vierde aflevering van de nieuwe reeks duikt John van den Heuvel dieper in het (criminele) leven van de voortvluchtige Jos Leijdekkers. Deze ‘Bolle Jos’ staat bovenaan de Nationale Opsporingslijst. De Turkse politie zit hem op de hielen, maar de Brabantse cokebaron weet nog altijd uit handen van politie en justitie te blijven. Hoe kan dat?

De laatste aflevering gaat over Karim B., die op de dodenlijst van Taghi zou staan. Hij meldt zich in januari 2024 bij de Spaanse politie, maar wordt niet veel later weer vrijgelaten. Hoe zit dat?

Misdaad
  • DNCD, Videoland e.a.