Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Michel Weiss

De moord op motorman Michel

Hagenaar Michel Weiss (52) leefde een turbulent leven binnen verschillende motorclubs. Hij werd in verband gebracht met geweld, bedreigingen en wapens. De man, die aan de wieg stond van motorclub Caloh Wagoh, bekend als moordservice van Ridouan T., werd eind 2021 van dichtbij doodgeschoten door zijn ex-zwager.

Het is zondag 14 november 2021. In de strijd om het wereldkampioenschap Formule 1 staat de Grand Prix van Brazilië die middag op het programma. De spanning is om te snijden dat seizoen. Precies een maand later sleept Max Verstappen, na een onvergetelijke clash met Lewis Hamilton op het circuit van Abu Dhabi, als eerste Nederlander de wereldtitel in de wacht. Het zal niet veel mensen zijn ontgaan.

De 38-jarige Pieter L. uit Breda zit rond 17.30 uur klaar in zijn woning op het woonwagenkamp in Breda voor de voorbeschouwing van de race. Hij is naar eigen zeggen een groot fan van Formule 1. Wat een gezellige middag en avond moet worden, verandert binnen een paar minuten in een nachtmerrie. Pieter L. staat namelijk nog vóór de race begint oog in oog met zijn ex-zwager Michel Weiss en vuurt minstens vijf kogels op hem af. Het slachtoffer, een bekende in het criminele milieu, heeft geen schijn van kans en overlijdt aan zijn verwondingen. Hoe heeft het zover kunnen komen dat de beruchte Weiss wordt vermoord door zijn ex-zwager?

De trouwdag van Jansie en Michel.

Echte zigeuner

De 52-jarige Machiel – roepnaam Michel – Weiss wordt op 6 juli 1969 geboren in het Noord-Hollandse Velsen. Hij leeft een groot deel van zijn leven op het woonwagenkamp in Soesterberg, maar de laatste jaren woonde hij op het kamp in de Haagse wijk Kijkduin en vertoefde hij zo nu en dan aan de Spaanse costa, waar hij een appartement had in Malaga.

Weiss was een echte zigeuner die zijn hele leven al op en rond woonwagenkampen leefde. Hij verdiende zijn geld met de handel in van alles en nog wat. Niets vreemds voor woonwagenbewoners. Vooral de autohandel was zijn nering, maar een bron (die liever niet met naam genoemd wordt) die Michel Weiss goed kende, weet te vertellen dat Weiss met een van zijn ex-schoonvaders veel geld verdiend heeft met de import van servies, bestek en pannensets. “Michel zag overal wel handel in,” aldus de goede bekende.

Wat een gezellige avond moet worden, verandert in een nachtmerrie. Pieter L. vuurt nog vóór de Formule 1-race begint minstens vijf kogels af op Michel Weiss

Panorama heeft voor dit verhaal onder anderen met twee betrouwbare bronnen gesproken die Michel Weiss jarenlang van dichtbij hebben meegemaakt. Tot aan zijn dood. Vooral in hun periode bij de motorclubs. En het leven van Michel Weiss was vooral gewijd aan die clubs, met in het bijzonder zijn eigen trots: Trailer Trash Maro Djipen MC.

Michel Weiss aan het hoofd van de tafel in NPO-docu Satudarah - One Blood.

Weiss begint zijn avonturen binnen de motorwereld bij de Trailer Trash Travellers, een motorclub uit de omgeving van Den Haag, die vooral uit zigeuners en woonwagenbewoners bestaat. Op een bepaald moment voegt deze club zich samen met de landelijk veel bekendere motorclub Satudarah MC., die inmiddels is verboden in Nederland, maar in 2004 gaat een deel van de Travellers weer hun eigen weg. Een ander deel, waar Michel ook bij hoort, blijft verbonden aan Satudarah. Zij hebben wel een soort van aparte tak – de Trailer Trash – binnen de Molukse club.

In juni 2015 is de veelbesproken documentaire Satudarah - One Blood te zien bij de NPO. Daarin figureert ook Michel Weiss. Sterker nog: het grootste deel van de docu bestaat uit scènes met, en verhalen van, leden van de Trailer Trash-afdeling van de club. Er is onder andere een scène waarin een prominent lid van Satudarah – ene Jack – wordt toegesproken door de toenmalige president van het chapter in Arnhem. Weiss zie je naast de president zitten, aan het hoofd van de tafel, en wijst iedereen er nog even op dat alle telefoons moeten worden uitgezet. Vervolgens is te zien dat Jack een paar harde stompen op zijn gezicht krijgt van twee van zijn kameraden. De scène eindigt met het beeld dat het slachtoffer – met een bebloed gezicht – zijn motorhesje moet inleveren, waarna hij verdwijnt uit de kamer. Hij is uit de club gezet. Later is door sommige betrokkenen verteld dat dit een vooropgezette scène was. Voor de show.

‘Kapikane’ Michel Weiss (rechts) begint snel na de docu een nieuwe motorclub.

Bad standing

Het einde van de film is ook interessant. Bij een foto van Michel Weiss met een microfoon in zijn handen, staat de tekst: “Michel, leider van Trailer Trash, is wegens wangedrag in bad standing uit de club gegooid. Trailer Trash is nu geen onderdeel meer van Satudarah.” Een bad standing is – op z’n zachtst gezegd – de minst chique manier om een motorclub te verlaten. Vaak gaat dat gepaard met geweld of met een boete. Volgens de twee bronnen die Panorama heeft gesproken, klopt het niet dat Weiss een bad standing heeft gehad. Zij zeggen dat hij de club vrijwillig heeft verlaten.

Nadat Michel Weiss in 2014 weggaat bij Satudarah, richt hij zijn eigen motorclub op: Trailer Trash Maro Djipen MC. Een aantal leden dat eerder ook met hem naar Satudarah was gegaan, blijft hem trouw en gaat mee naar zijn nieuwe club. Twee jaar na de oprichting van Maro Djipen wordt Michel Weiss in verband gebracht met Caloh Wagoh. Verschillende media melden dat Weiss medeoprichter van Caloh Wagoh is, maar volgens ingewijden is hij nooit lid geweest van die club.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Hij kende Delano ‘Keylow’ R. en ‘Godfather’ Greg R. – de (echte) oprichters van Caloh Wagoh – wel goed en zij zouden ook bij Michel en binnen de Trailer Trash hebben ‘meegekeken’, maar meer was het niet, vertellen zij. “Michel wist natuurlijk precies hoe je een motorclub moet starten en leiden. Delano en ‘die ouwe’ (Greg R., red.) hebben daar veel met hem over gesproken. Ze kwamen bij elkaar over de vloer, maar Michel heeft Caloh Wagoh niet opgericht. Dat hebben Greg en Delano gedaan.” Over hoe het met Caloh Wagoh is afgelopen, is inmiddels al veel over gezegd en geschreven.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Facebook, NTR e.a.