Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Hoe de drugslijnen van de Friese Hells Angels werden opgerold dankzij infiltranten

Hoe de drugslijnen van de Friese Hells Angels werden opgerold dankzij infiltranten

Uit de editie van 25 november 2020: Met de inzet van criminele burgerinfiltranten, voor het eerst weer sinds de geruchtmakende IRT-affaire, hebben de opsporingsdiensten bij de Friese Hells Angels internationale drugslijnen opgerold. Hoe zijn de speurders precies te werk gegaan? Panorama heeft de hand weten te leggen op het strafdossier met onthullende details.

Het is voorjaar 2018 als ene Justin S. (35) uit het Friese Dongeradeel aan een kennis van hem een vraag stelt. Justin kent de man al tien jaar en informeert of hij niet een buitenlandse afnemer weet voor verdovende middelen. De twee praten wat verder, maar er volgen dan nog geen concrete afspraken. Maar de boodschap voor de kennis is duidelijk: oude bekende Justin wil kennelijk drugs gaan smokkelen. En zo het ‘grote geld’ gaan verdienen.

Wat Justin S. echter niet weet is dat de man die hij benadert al geruime tijd geheim informant is van de politie. Daar gaan dan ook alle alarmbellen rinkelen als hij deze informatie deelt. Het luidt het begin in van een omvangrijke infiltratie-operatie.

Op 17 mei 2018 besluit officier van justitie Kappeyne van de Coppello een overeenkomst te sluiten met bovengenoemde informant als criminele burgerinfiltrant, die vanaf dan de naam A-4110 draagt. Hij moet in het diepste geheim hand- en spandiensten gaan verrichten voor politie en justitie. De informatie die hij opvangt moet hij doorgeven aan de overheid.

Het doel van de operatie is om via pseudokoop van verdovende middelen het vertrouwen te winnen van verdachte Justin S. en zo zicht te krijgen op vermoedelijke contacten tussen diezelfde S. en kaderleden van Hells Angelschapter Northcoast (HANC).

Deze operatie van de recherche Eenheid Noord-Nederland krijgt als naam Vidar mee.

Alles uit de kast

Het Openbaar Ministerie verwacht veel van Vidar. Om de criminele praktijken van de bende zo compleet mogelijk in kaart te brengen, wordt alles uit de kast getrokken. Naast de bovengenoemde criminele burgerinfiltrant A-4110 krijgt de politie bijvoorbeeld ook de beschikking over een buitenlandse opsporingsambtenaar die in 2017 eervol ontslag heeft gekregen.

Deze man is daardoor officieel een ‘gewone burger’. Hij is burgerinfiltrant nummer 2 en krijgt op papier de naam A-4133. Hij wordt ook wel ‘John de Ier’genoemd.

De verdachten die naast Justin S. onder de loep van de speurders komen te liggen zijn: Freddy H. (50) uit Leeuwarden, Marco H. (55) uit Laren, Amsterdammer Jarvin O. (46), de broers Dave (35) en Jesse W. (29) uit Franeker, de 33-jarige Marco K. uit Leeuwarden, Egbert J. (41) uit Noardburgum en de in de Finse hoofdstad Helsinki woonachtige Italiaan Christian M. (49). Sommige van deze personen kunnen direct gelinkt worden aan de Hells Angels, en dan met name aan de Friese en Finse tak van de wereldwijd bekende motorclub. Zij duiken veelvuldig op tijdens deze uitgebreide opsporingsoperatie waarin onder andere drugslijnen naar Ierland, Australië en Finland centraal staan. De transporten naar Ierland hebben volgens de recherche plaatsgevonden van september tot en met december 2018.

Freddy H. is de loslippigheid zelve. Hij zegt ook nog veertig liter olie en ‘80 hasj’ voor Noorwegen te hebben en ‘80 speed’ voor Finland

Er is dus een heuse smokkelroute van Leeuwarden naar het land van de uitgestrekte landerijen, de Ierse pubs en natuurlijk de liters bier in grote glazen. De criminele burgerinfiltrant A-4110 wordt veelvuldig ingezet om de vier zogenoemde pseudokopen voor justitie voor de lijn Fryslân-Ireland goed te kunnen regelen. De Ierse ‘afnemer’ van de partijen is dus burgerinfiltrant A-4133. Alles verloopt prima, er vindt in de tweede helft van 2018 drie keer daadwerkelijk een drugslevering aan de infiltrant plaats. Verdachte Justin S. zou hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij heeft niks gemerkt van het meekijken van de recherche op de achtergrond. Gesprekken van hem over de levering van amfetamine zijn afgeluisterd en staan dus op tape.

Justin S. blijkt een goede prater, aan loslippigheid en naïviteit is bij hem geen gebrek. Tijdens ontmoetingen met de infiltranten zou hij namelijk nog hebben aangedrongen op grotere transporten van verdovende middelen. Hij zegt bijvoorbeeld tegen A-4133 dat hij ‘meer dan tien kilo’ moet afnemen en dat bij bestellingen boven de vijftig kilo de prijs daalt.

Sami N. heeft niet in de gaten dat hij in Finland voortdurend bespied wordt. Terwijl men hem in de boeien slaat, vindt de politie kilo’s drugs en wapens

Meer drugs naar Finland

De Friese motorjongens wedden kennelijk niet op één paard qua smokkelroutes. In dit vele honderden pagina’s tellend dossier wordt ook de drugslijn naar Finland genoemd. Hoe zit dit precies? In januari 2019 klopt verdachte Freddy H. aan bij crimineel burgerinfiltrant A-4110 met het verzoek om drugs aan te pakken voor Finland. De Hells Angels zouden ook gelinkt zijn aan dat transport. Freddy H. is, net als Justin S., kennelijk de loslippigheid zelve, want hij zegt ook nog veertig liter olie en ‘80 hasj’ voor Noorwegen te hebben en ‘80 speed’ voor Finland. Om deze transporten te regelen, komt de Duitse undercoveragent A-2421 in beeld. Tijdens een opgenomen telefoongesprek vertelt deze spion dat hij voor 80 kilo 500 euro per kilo vraagt en al het geld al ‘voor het begin’ neemt. Een vooruitbetaling dus.

Verdachte Freddy H. reageert hierop door te zeggen dat ‘we nooit zo werken en nooit vooraf betalen’, zo beschrijft de recherche later in het onderzoeksdossier. Hij twijfelt onder andere door de eis van de vooruitbetaling aan de betrouwbaarheid van de Duitse agent A-2421, omdat een aanbetaling niet gebruikelijk is. Burgerinfiltrant A-4110 stelt Freddy H. echter gerust. Hij weet uit ervaring dat A-2421 wél een betrouwbare partij is, zo liegt hij H. voor. “Mocht dat niet zo blijken te zijn, dan ben ik de lul,” zegt A-4110 tegen Freddy H. Die reageert gevat en grapt dat ‘als dat zo is’ A-4110 op ‘het honk’ mag slapen, aan de ketting van het chapter, waar ze elke vrijdag feest hebben en in colors lopen.

“En dat die lui van Finland dan even overkomen.”

Freddy H. zegt ook nog dat de Finnen gevaarlijke lui zijn: “Die andere hebben ze ook op een dag vermoord, die kleine. Die Italiaan.

Je hebt hier met de Finse Hells Angels te maken.” Hierna volgt enige tijd overleg tussen verschillende betrokkenen. Uiteindelijk valt het besluit dat het Finse drugstransport op 2 maart dit jaar kan plaatsvinden. Dan moet er gecasht worden.

Freddy H. zegt vervolgens tegen burgerinfiltrant A-4110 dat hij een zogeheten ‘stash-auto’ kan krijgen. Daags vóór het drugstransport naar Finland komen A-4110 en de verdachten Freddy H. en Marco H. bij elkaar in café Peke van der Wal in Leeuwarden om de laatste plooien glad te strijken. Ook medeverdachte Justin S., die tijdens het onderzoek nog is gezien bij het clubhuis van de Hells Angels aan de Marconistraat in Harlingen, sluit later aan.

Het geld van de aanbetaling komt in handen van de verdachten. Een oplettende Justin S. besluit dan opvallend genoeg om de elastiekjes die om de stapeltjes briefgeld zitten weg te halen omdat hier mogelijk dna op zit, zo zal burgerinfiltrant A-4110 later verklaren. Zoals gezegd gaat begin maart dit jaar het zorgvuldig voorbereide drugstransport richting Finland. Per auto.

Wat de verdachten natuurlijk niet weten: de speurders hebben gedurende al die voorbereidingen nauwkeurig kunnen meekijken en -luisteren. In plaats van een feestje wegens een geslaagde drugssmokkel krijgen de criminelen een flinke klap. Op 1 maart lopen ze tegen de lamp als er meerdere arrestaties plaatsvinden. Bovendien worden de pakketten van 86 kilo amfetamine in de geprepareerde auto vlak voor de Duitse grens onderschept. De voor Finland bestemde verdovende middelen ruilen de speurders snel in voor een surrogaat. Die neppartij drugs arriveert per auto uiteindelijk in Scandinavië. Politie en justitie daar zijn al ruim van tevoren geïnformeerd door de collega’s uit Nederland.

Hierdoor zien observerende Finse agenten de Finse Hells Angel Sami N. de pakketten uit een Volkswagen Caddy halen die geparkeerd staat voor een hotel in de plaats Vantaa. Daarna rijdt het motorclublid naar een pakhuis in Tuusula. De man heeft niet in de gaten dat hij voortdurend bespied wordt. Sami N. lost de surrogaatamfetamine en zet deze in het pakhuis. Dan vallen de opsporingsdiensten het pand in Tuusula binnen. Terwijl men N. in de boeien slaat, vinden zij tijdens een verdere doorzoeking ook nog 9 kilo hasj en verschillende wapens. Een interessante bijvangst. Justitie denkt de beruchte motorclub hiermee een forse tik te hebben toegebracht.

Bij invallen in Friesland wordt beslag gelegd op vuurwapens, boksbeugels, pepperspray, speed, cocaïne, GHB en xtc

‘Klapdag’ met invallen

Tot zover de drugslijn tussen Friesland en Scandinavië. Maar de drugstransporten gaan volgens justitie ook nog richting Australië, via Thailand. Kosten noch moeite worden daarbij gespaard door de drugsbende. Verdachte Freddy H. reist samen met burgerinfiltrant A-4110 in juli en september 2019 naar Azië. Het duo treft hier een man die zegt een opslagplaats te kunnen regelen voor de uit Nederland gesmokkelde drugs, waarna die overgebracht zullen worden naar Australië. Wat Freddy H. echter niet weet: deze contactpersoon is óók een undercoveragent, die in het dossier de naam A-2395 heeft. In gesprekken praat H. openlijk over het mogelijke transport van speed en coke. Ook zegt de Fries volgens de recherche dat hij drie partijen heeft die verdovende middelen naar Australië willen sturen: ‘de Engelsen, een Turk uit Amsterdam en de Hells Angels’.

Het drugstransport naar Australië komt er, ondanks alle voorwerk, uiteindelijk toch niet. Het gevoel bij de verdachten is klaarblijkelijk niet goed. Freddy H. zegt hier volgens de opsporingsdiensten over:

“We kregen de waarschuwing, als je rook ruikt dan moet je weggaan.” Ondanks deze teleurstelling denken de opsporingsdiensten toch nog genoeg bewijs te hebben om de verdachten het maken van plannen voor drugstransporten aan te rekenen.

In maart dit jaar volgt zoals gezegd, na bijna twee jaar intensief politieonderzoek, de ‘klapdag’ in het onderzoek naar de Friese Hells Angels met meerdere invallen en arrestaties in Franeker, Harlingen, Leeuwarden, Noardburgum, Ried, Stiens, Sumar, Warfstermolen, Warten, Westergeest en het Friese plaatsje Zurich. Hierbij wordt beslag gelegd op vijf vuurwapens met bijbehorende munitie, boksbeugels en pepperspray. Een aantal wapens zit stiekem verstopt in een plastic tonnetje in de grond. De speurders vinden ook nog zestien blokken hasj en ruim 300 hennepplanten; plus speed, cocaïne, GHB en xtc en versnijdingsmiddelen die worden gebruikt bij drugsproductie. Op een van de adressen liggen restanten van een ondergrondse hennepkwekerij. Justitie legt daarnaast beslag op een woning ter waarde van 350.000 euro, dure horloges en drie auto’s. Ook vindt de politie op verschillende plekken voor bijna 100.000 euro aan contant geld, meest in euro’s, maar ook in Noorse en Deense kronen.

De politie vindt op verschillende plekken voor bijna 100.000 euro aan contanten.

Zwijgrecht en ontkennen

De meeste verdachten, die ook een veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie boven het hoofd hangt, beroepen zich tot nu toe op hun zwijgrecht, of ontkennen elke betrokkenheid bij de drugssmokkel, zo laten bronnen rond het onderzoek weten.

Een vraag die de advocaten van de negen verdachten zeker zullen stellen: was dit alles de inzet van infiltranten waard, onder wie dus voor het eerst weer een crimineel? Jan-Hein Kuijpers, advocaat van verdachte Justin S., heeft al eerder aangegeven verbaasd te zijn over de inzet van zo’n zwaar middel in ‘een gemiddeld drugszaakje’.

Gita Biesmans, raadsvrouw van verdacht drugstransporteur Egbert J., ziet dit eveneens zo.

“Verder wil ik nu in het belang van mijn cliënt niks zeggen.” De rechtbank in Leeuwarden zal zich op 30 november tijdens een tussentijdse zitting over deze zaak buigen. Wanneer het inhoudelijke proces zal plaatsvinden is nog niet bekend.

HET TAPGESPREK OVER XTC EN MDMA

Tijdens het langdurige opsporingsonderzoek Vidar zijn onder andere ook veelvuldig (telefoon)gesprekken afgeluisterd. Zoals onderstaand gesprek tussen een undercoveragent, verdachte Justin S. en de criminele burgerinfiltrant.

‘NTV’ betekent: niet te verstaan.

4133: Alles komt per vrachtwagen

4110: Ja

4133: Dus alles wat we verkopen, sigaretten, alles, het komt allemaal per vrachtwagen. Maar iets anders waar we in de toekomst misschien zaken kunnen doen?

J: Ja, eh xtc of zoiets... xtc... maar het hangt ervan af. Kijk, ik kan niet zeggen dit is de prijs want het hangt af van de prijs van de MDMA

4133: Ja

J: Ik weet de prijs van MDMA op het moment niet, de valuta...

4110: Op en neer

J: Gaat op en neer. NTV daarover.

Maar dat ook. Alles is mogelijk. We hebben goede mensen en eh. Ja

4110: NTV

J: Ik doe niet aan heroïne en dergelijke omdat het niet goed... goed is voor karma

4133: Nee, dat is het niet, het is niet, en het is niet... al het andere is feesten, maar dat is het niet

J: Verkeerde smaak van de mensen eromheen. Ik doe er niet aan

4110: Heroïne?

4133: Ja

J: Heroïne, crystal meth... NTV... niet mijn

4133: Maar al het andere doe je natuurlijk wel maar niet...

J: Al het andere natuurlijk

HET OUD ZEER VAN DE IRT-AFFAIRE

In de jaren 90 liep de inzet van criminele burgerinfiltranten uit de hand tijdens de zogeheten IRT-affaire. De politie liet toen partijen drugs door met het idee bij de grote spelers uit te kunnen komen.

Dit betrof het zogenoemde Interregionaal Rechercheteam. In 1994 werd een parlementaire enquête gehouden naar de opsporingsmethoden van dit team bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Aanleiding was een verklaring uit 1993 van de toenmalige Amsterdamse burgemeester Van Thijn, hoofdcommissaris van politie Nordholt en hoofdofficier van justitie Vrakking, waarin zij hun medewerking aan het IRT opzegden. Openlijk distantieerden zij zich van de IRT-methode, waarbij infiltranten zelf drugs importeerden in de hoop grote bendes op te sporen. Door deze dubieuze methode was het bewijsmateriaal onbruikbaar in de rechtszaal.

De ingestelde Commissie-Wieringa concludeerde echter dat het IRT een succesvol en goedlopend team was geweest, dat onnodig was opgeheven. Het kostte de verantwoordelijke ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Van Thijn (Binnenlandse Zaken) de kop. Hierna besloot de Tweede Kamer tot een parlementaire enquête. In het eindrapport van enquêtevoorzitter Van Traa concludeerde men dat voortaan alleen wettelijk getoetste opsporingsmethoden gebruikt mogen worden. Strenge voorwaarde daarbij is onder andere dat de inzet van criminele infiltranten alleen is toegestaan als geen enkele andere opsporingsmethode werkt.

MEELUISTEREN MET THAILAND

Justitie heeft in de afgelopen tijd in het onderzoek Vidar meerdere internationale rechtshulpverzoeken ingediend om informatie te krijgen over de vele verdachten, zo blijkt uit het strafdossier. De speurders willen zo nog meer bewijs verzamelen.

Duitsland Aan de Duitse autoriteiten zijn meerdere rechtshulpverzoeken gedaan. Eén daarvan is een aanvraag over bankmutaties van een bedrijf van verdachte Egbert J.

Engeland Aan Engeland is door justitie gevraagd om de persoonsgegevens behorende bij een bepaald profiel te vergelijken met gegevens uit de dna-databank van GrootBrittannië. Daarnaast is er bij de Engelse opsporingsdiensten een verzoek ingediend om de historische belgegevens van verdachte Marco H. uit Laren te sturen. Dit betreft gesprekken van 30 mei tot en met 2 juni 2019.

Frankrijk Justitie heeft aan de Franse collega’s gevraagd om de historische belgegevens van Marco H., in de periode van 27 tot en met 30 mei 2019.

Finland Aan dit land zijn meerdere verzoeken door justitie ingediend. Dit betreft onder andere het horen van verdachte Sami N. en financiële informatie over verdachte Christian M., die officieel in Scandinavië woont.

Griekenland De Nederlandse opsporingsdiensten hebben ook voor meerdere telefoonnummers van Marco H. een verzoek uitgezet bij de Griekse speurders.

Spanje Bij de Spaanse justitie voor historische gegevens over telefoonnummers van de verdachten Jarvin O. en, wederom, Marco H.

Thailand De Thaise autoriteiten is verzocht om de van 2 tot en met 12 juli 2019 opgenomen gesprekken tussen verdachte Freddy H., criminele burgerinfiltrant A-4110 en een undercoveragent te geven aan justitie in Nederland.

MET MODDER BESMEURD DRUGSGELD

Het oogmerk van de in deze zaak opgerolde organisatie was volgens justitie in Noord-Nederland tevens witwassen van crimineel geld. Op diverse momenten werden grote geldbedragen contant ontvangen en verdeeld tussen verdachten, die volgens de speurders verband houden met drugstransporten.

‘In april 2019 zegt Freddy H. tegen A-4110 dat er 100.000 euro binnen moet komen. Vervolgens rijden H. en A-4110 op 13 april 2019 naar de woning van Marco H.,’ noteert de recherche naderhand in het onderzoeksdossier. ‘H. gaat zonder A-4110 naar binnen. Even later komen de beide H.’s naar buiten en stappen in de auto bij A-4110. Ze rijden naar een andere straat. Marco H. haalt hier uit een geparkeerde Peugeot een tas en legt de tas op bijrijdersstoel van het voertuig van A-4110.’

Marco H. spreekt nog even met Freddy H. en rijdt dan weg in de Peugeot. Laatstgenoemde stapt weer in de auto van A-4110. De opsporingsdiensten zetten hierover in het dossier:

‘Vervolgens blijkt dat er gesealde pakketten geld in de tas zitten en dat daar modder of grond op zit.’

Freddy H. zou hierop gezegd hebben: ‘Kijk, ze hebben het in de grind begraven.’ Vervolgens rijden A-4110 en Freddy H. op aanwijzing van H. met het geld naar de woning van medeverdachte Egbert J. in Noardburgum en gaat Freddy H. naar binnen, waar hij het geld achterlaat.

Misdaad
  • ANP, OM e.a.