Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Berucht motorclubkopstuk (Hells Angels, Hardliners) Lysander de R. blijft achter tralies

Bijna mocht hij na jaren celstraf zijn eerste stappen weer buiten de bajes zetten, totdat De R. ineens in zijn cel werd aangehouden.

Lysander de R.

Lysander de R. is een naam die ook vandaag nog velen zal doen beven. De 41-jarige biker was lange tijd de president van de Haarlemse afdeling van de Hells Angels, een lokale club die door de rechtbank werd omschreven als 'beestachtig'. Volgens insiders was president Lysander de R. in die tijd 'alleen maar uit op oorlog'.

In 2018 werden meerdere leden van de Haarlemse chapter veroordeeld, onder wie oud-president Lysander de R. De rechter achtte hem schuldig aan het leiding geven aan een criminele organisatie, bedreiging en afpersing. Zijn straf: 9 jaar cel. Normaliter komt een gedetineerde na het uitzitten van twee derde in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Voor De R. zou dat volgend jaar zijn. Maar dat drukt de rechter nu, op advies van het OM, de kop in. De biker blijft daarom sowieso tot halverwege 2027 achter slot en grendel.

Leidt nieuwe club vanuit bajes

De R. werd eerder dit jaar namelijk aangehouden in zijn cel, vlak voordat hij zich voor het eerst in jaren weer buiten de gevangenis zou mogen begeven. Volgens justitie is de 41-jarige biker een gevaar voor de samenleving; vanuit de bajes zou hij (opnieuw) leiding geven aan een criminele organisatie.

In 2019, enkele dagen voordat motorclub Hells Angels officieel verboden werd in Nederland, richtte De R. een nieuwe club op vanuit de gevangenis: MC Hardliners. De timing was bewust gekozen, stelde De R. in de media. Hij wilde zich naar eigen zeggen door niemand laten ontmoedigen of tegenhouden.

Via de Telegraaf kwamen in 2021 bovendien geluiden naar buiten dat Lysander de R. een 'schrikbewind' zou voeren in Justitieel Complex Zaanstad. Volgens betrokkenen zou de bikerbaas medegevangen en personeelsleden intimideren en een machtspositie hebben opgebouwd.

Op dit moment zit De R. op de Afdeling Intensief Toezicht in Alphen aan den Rijn. En daar blijft hij naar verwachting nog een aantal jaar zitten.

Misdaad
  • NOS, de Telegraaf
  • NL Beeld / Max PPP