doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Rechtbank worstelt met veroordeling vader Ruinerwold

De rechtbank in Assen kwam vandaag samen om de toekomst van de zaak rond het gezin in Ruinerwold te bespreken. Het gaat daarbij vooral om hoofdverdachte Gerrit Jan van D., die door een beroerte nauwelijks in staat is om te communiceren.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Rechtbank worstelt met veroordeling vader Ruinerwold

Van der D. is de afgelopen tijd onderzocht door een aantal deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Door zijn huidige situatie was het voor de rechtbank lastig om in te schatten of voldoende communicatie met de hoofdverdachte mogelijk is. Is dat niet het geval, dan kan Van der D. niet berecht worden. De vier deskundigen presenteerden daarover vandaag hun oordeel.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Uit de gesprekken bleek dat de verdachte niet alles goed begreep. Hij gaf dezelfde reacties op simpele en veel ingewikkeldere vragen. Bij lange gesprekken bleek dat het beantwoorden van de lastige vragen hem zeer veel moeite kostte. Volgens de neuropsychologe lijdt hij aan globale afasie door het herseninfarct. Van der D. heeft weliswaar behoefte om zich uit te uitdrukken, maar slaagt daar verbaal niet in.

Tekeningen

Tijdens een eerder gesprek met de rechtbank maakte de hoofdverdachte ook verschillende tekeningen. Onder andere een kaart van Engeland, die hij volgens de voorzitter van de rechtbank tekende “met een accuraatheid die ik hem niet nadoe”. Ook liet hij een agenda zien met nog veel meer tekeningen, omringd door verschillende woorden. Bij een tekening van Engeland stonden bijvoorbeeld woorden als ‘Koningin’ en ‘Shakespeare’.

De deskundigen verwachten echter dat hij de woorden als het ware heeft ‘nagetekend’. Dat lukte hem bijvoorbeeld als hij de woorden in bepaalde boeken zag staan. In opdracht van de deskundigen lukte het hem niet om bepaalde woorden te schrijven.

Het huis waar Gerrit Jan van D. zijn kinderen jarenlang gevangenhield.

Niet meer de oude

Voor zijn beroerte werd van der D. door de deskundigen beschreven als dominant, narcistisch, dwingend, manipulatief en lijdend aan grootheidswaanzin. Daar is volgens hen nu weinig van over. De verdachte is vrolijk en bijna euforisch. Iets dat vaker voorkomt bij mensen met een neuro-cognitieve stoornis.

Het lijkt erop dat van der D. zijn best doet om correcte antwoorden te geven, en niet doet alsof hij er slechter aan toe is dan in werkelijkheid het geval is. Van der D. lijkt echter wel een behoorlijk beperkt begrip te hebben. De deskundigen verwachten dat een rechtszaak voor de hoofdverdachte uiteindelijk te gecompliceerd is.

Op 4 maart velt de rechtbank haar oordeel.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws