Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zit Dutroux ook achter verdwijning Tanja Groen?

Eén miljoen euro tipgeld, diverse zoekacties, speurwerk van Peter R. de Vries; werkelijk álles is geprobeerd om het lot van de in 1993 verdwenen Tanja Groen te achterhalen. Allemaal tevergeefs. Ligt de sleutel bij Marc Dutroux?

Dutroux

Tja, moeilijke vraag. Is het goed nieuws te noemen als de naam van Marc Dutroux wordt gelinkt aan een zaak? Kelly de Vries proeft even op de vraag. Ze zit bij Beau om de laatste ontwikkelingen rond Tanja Groen te duiden. “Ook als je erachter komt dat er een match zou zijn, is dat natuurlijk verschrikkelijk nieuws voor de familie. Maar dat er vorderingen in de zaak zijn en dat er onderzoeken lopen, is heel goed nieuws,” zegt de dochter van Peter R. de Vries. Wat had hij de verdwijningszaak graag opgelost. Járen heeft hij eraan gewerkt, zijn dochter heeft het stokje na zijn dood overgenomen. De foundation reserveerde in 2021 1 miljoen euro voor diegene die de verlossende tip zou geven. Het geld werd nooit uitgekeerd.

In 1993 vertrok de 18-jarige Tanja op de fiets van een ontgroeningsfeestje in Maastricht, maar ze kwam nooit thuis en sindsdien ontbreekt ieder spoor. Heeft Dutroux ook deze vermissing op zijn geweten? Heeft hij ook Tanja met fiets en al zijn bestelbusje ingetrokken? Die mogelijkheid is al eerder onderzocht.

De ouders van Groen werden in 1997 in België uitgenodigd om zo’n 4500 stukken kleding en speelgoed te komen bekijken. Die spullen waren bij Dutroux en andere verdachten in beslag genomen. Dat leverde niks op, maar er is nieuwe hoop. Het Nederlands Forensisch Instituut vergelijkt momenteel nog onbekende dna-sporen met die van Tanja. De familie Groen wacht de resultaten met smart af. Zoals ze dat al 31 jaar lang doen.