Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zeker 172 slachtoffers in grootste onlinemisbruikzaak, Gianni de W. hoort zijn straf

De 25-jarige De W. werd verdacht van het online misbruiken van vooral minderjarige slachtoffers. 

Rechtbank

Gianni de W. uit het Noord-Brabantse Etten-Leur stond terecht voor het afpersen van 28 minderjarige meisjes en 2 jonge vrouwen. De W. zou in totaal zeker 172 slachtoffers hebben gemaakt, maar alleen deze 30 vrouwen deden aangifte tegen de 25-jarige man.

De W. zou via social media te werk zijn gegaan. Hij raakte hier in gesprek met de meisjes en zou ze vervolgens geld hebben aangeboden voor naaktbeelden. Gianni de W. beloofde de slachtoffers hierbij dat hij het beeldmateriaal veilig zou bewaren en privé zou houden. Dit was echter niet het geval.

De verdachte ging namelijk over tot afpersing na het ontvangen van het eerste naaktbeeld. Hij eiste steeds meer beelden en dwong zijn slachtoffers tot het uitvoeren van seksuele handelingen om deze vervolgens naar hem te sturen. Wanneer de slachtoffers niet zouden luisterden, zou De W. het beeldmateriaal openbaar maken. Bij sommigen van hen gebeurde dit ook echt.

Op de computer van De W. werden eerder 150 mapjes aangetroffen met verschillende meisjesnamen. Soms stonden er in één zo'n map duizenden afbeeldingen van een slachtoffer.

6,5 jaar cel

De verdachte werd woensdagochtend veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf plus een tbs-behandeling met voorwaarden. Daarnaast moet Gianni de W. zo'n 91.000 euro schadevergoedingen betalen verdeeld over de slachtoffers. Niet ieder slachtoffer vroeg om een schadevergoeding, maar 24 deden dit wel.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder een celstraf van 7 jaar tegen De W. en tbs met dwangverpleging. Dit is dus tbs met voorwaarden geworden.

Slachtoffers

De slachtoffers van De W. kampen met grote gevolgen van het online misbruik. Zo bleek uit verschillende verklaringen van de meisjes dat ze bang waren, slaapproblemen hadden en slechte prestaties hadden op school. Maar het ging nog verder dan dat. Zo kregen sommigen van hen te maken met suïcidale gedachten.

"U heeft veel meisjes enorm beschadigd", zei de rechter tijdens de zitting. De rechter is er dan ook van overtuigd dat Gianni de W. alleen bezig was met zijn eigen behoeften en niet met het leed dat hij bij de slachtoffers veroorzaakte. "Veel van hen hebben professionele hulp moeten zoeken. U heeft daar nooit bij stil gestaan, u was enkel bezig met uw eigen gerief", aldus de rechter.

Misdaad
  • Adobe Stock