Volgens onderzoek jakkerde A. op tweede kerstdag 2022 met snelheden tussen de 134 kilometer per uur en 170 kilometer per uur over de weg. Dit terwijl de maximum snelheid daar 80 kilometer per uur was. Vlak voor het ongeluk kreeg een Rotterdamse gezin - Dende (35), Junior (36) en Lala (7) - groen licht en scheurde Suraj A. door rood. A's Volkswagen Polo raakte de auto van het gezin vol in de rechterkant. De drie gezinsleden werden daarbij uit het voertuig geslingerd. Het bleek een fatale klap.
Tegen Suraj A. werd door het OM 12 jaar cel geëist. Niet alleen reed hij door rood, na het dodelijke ongeluk blies hij een promillage van 1,53. Dit terwijl het maximum promillage voor ervaren bestuurders 0,5 is. Tijdens en eerdere zitting verklaarde A. dat hij nauwelijks drinkt. Soms een paar drankjes. Eén of twee. Maar na het ongeluk troffen agenten een fles alcohol aan in zijn auto. Daarvoor had hij geen verklaring.
Op alle punten schuldig
Justitie eiste 12 jaar tegen A. wegens drievoudige doodslag. Daarnaast wilde het OM dat de rechter A. een rijontzegging van 10 jaar oplegde.
De rechtbank oordeelde vandaag dat Suraj A. niet 12, maar 8 jaar de bak in moet. Vier jaar korter dan de eis van het OM, omdat, zo stelde de rechter, A. nog een blanco strafblad had. Wel is hij schuldig bevonden op alle punten.
"De verdachte heeft de verkeersregels in ernstige mate overtreden", valt er te lezen in het vonnis. "Hij is onder invloed van een forse hoeveelheid alcohol met een zeer hoge snelheid door rood licht gereden. Er zijn geen feiten en omstandigheden gebleken waaruit de rechtbank kan afleiden dat de verdachte heeft geprobeerd het ongeluk te voorkomen. De verdachte heeft zich willens en wetens blootgesteld aan de aanmerkelijke kans dat er een dodelijk ongeval zou plaatsvinden en heeft, gelet op de uiterlijke verschijningsvorm van zijn handelen, deze kans ook bewust aanvaard."
Zegt geen herinnering te hebben
A. zei tijdens een eerdere zitting zich niks van de dag des onheils te kunnen herinneren. "Ik worstel met de gedachte dat er een verschrikkelijk ongeluk is gebeurd", aldus Suraj A. in de rechtbank.
Op zijn eerdere uitlatingen kreeg A. ook stevige kritiek, omdat hij zichzelf ook als slachtoffer zou opstellen. Zo stelde hij dat hij 'in een nachtmerrie' was beland en wilde hij enkel verantwoordelijkheid nemen als 'betrokkene' bij het ongeval, niet als dader. Ook tijdens het vonnis op dinsdag 16 april reageerden de nabestaanden van het gezin emotioneel, zo schrijft het lokale nieuwsplatform Rijnmond.
- NOS
- NL Beeld / Proshots