Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Onder invloed rijden is geen ongeluk’

Anderhalf jaar moesten de nabestaanden van het overleden gezin uit Spijkenisse wachten op een verklaring van de verdachte. Eindelijk was Suraj A. in staat om in de rechtbank te verschijnen. Hij zei verantwoordelijkheid te willen nemen, maar het werd een onbevredigende zitting.

Suraj A.

*Suraj A. dronk nóóit alcohol. Aldus Suraj A.

Tweede kerstdag 2022. Rinold (36), Michelle (35) en hun dochter Rinaigela (7) zijn op weg naar het McDonald’s-restaurant op het Zuidplein in Rotterdam, de werkplek van moeder. Maar daar zou het gezin uit Spijkenisse nooit aankomen, hun auto is volle bak geramd door die van Suraj A. (30). Hij reed tussen de 134 en 170 kilometer per uur, op een 80 km-weg. Dat niet alleen, hij had veel te veel alcohol in zijn bloed.

Zelf is hij ook niet ongeschonden uit de botsing gekomen. Hij heeft het dan wél overleefd, maar er waren meerdere operaties nodig om hem weer te kunnen laten functioneren. Naar eigen zeggen moest J. opnieuw leren lopen, praten en eten. Hij was blij eindelijk fysiek aanwezig te kunnen zijn in de rechtbank, zo kon hij de nabestaanden onder ogen komen, daar hebben ze recht op. Hij neemt bovendien graag zijn verantwoordelijkheid. “Ik herken mezelf echt niet in een verschrikkelijke man die dit opzettelijk zou doen.”

Maar waarvoor neemt hij dan precies zijn verantwoording? Waarom reed hij zo hard en door rood? Waarom had hij zoveel gezopen? Hij zou het graag allemaal vertellen, maar helaas heeft hij geen enkele herinnering aan het ongeluk. Hij snapt er zelf eigenlijk ook niks van, hij dronk eigenlijk nooit. “Ik heb altijd colablikjes en flesjes ijsthee in de auto. Nu lag er toevallig een fles alcohol.” Woedend waren de nabestaanden op de publieke tribune om zoveel onverschilligheid. Daarop droegen mensen een shirt met de opdruk ‘Onder invloed rijden is geen ongeluk’. Het OM heeft twaalf jaar cel geëist, uitspraak volgende week.