Via een woordvoerster laat de familie weten het "afschuwelijk te vinden dat de tragedie die ons is overkomen inspiratie is voor een tv-serie." Dat schrijft de Telegraaf. De familieleden hebben geen medewerking verleend aan de makers en zijn zelfs niet geïnformeerd dat er überhaupt een tv-productie in de pijplijn zat. Wat de zussen en broer van Marianne Vaatstra vooral dwarszit is het verdriet dat de publiciteit rondom de serie en ook de afleveringen zelf omhooghalen.
Afgelopen zaterdag maakte de zender CANAL+ bekend dat de Nederlandse serie, Een van ons, begin 2025 in zo'n elf landen wordt uitgezonden. In landen als Australië, Spanje en Kroatië zal de serie onder de naam The Hunt te zien zijn. De zender is ook in gesprek met de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Ook daar wil CANAL+ de serie begin 2025 op de buis vertonen.
De moord op Marianne Vaatstra
Toen de 16-jarige Marianne in de nacht van 30 april 1999 van Kollum naar haar ouders in Zwaagwesteinde fietste, werd ze onderweg van haar fiets getrokken. De dader verkrachtte en vermoordde haar. De volgende ochtend werd ze door haar vader in een weiland bij het Friese Veenklooster gevonden.
Aanknopingspunt in de zaak was het feit dat er sperma op Mariannes lichaam werd aangetroffen. Toch duurde het nog vele jaren voordat de zoektocht naar de dader een grote doorbraak kende. Dat gebeurde in 2012 wel, nadat er een grootschalig Dna-verwantschapsonderoekonderzoek was ingesteld, mede omdat Peter R. de Vries veel aandacht aan de zaak besteedde.
Justitie riep duizenden mannen op die rond 1999 vlakbij de plaats van het misdrijf woonde hun dna af te staan. Enkele maanden later werd Jasper S., een boer uit Oudwoude, na een 100% match in de boeien geslagen. Jasper S. bekende de verkrachting en moord op Marianne Vaatstra en werd veroordeeld tot 18 jaar cel. Inmiddels heeft hij bijna twee derde van zijn straf uitgezeten, waardoor hij waarschijnlijk binnenkort op vrije voeten komt.