Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schutter winkelcentrum Zwijndrecht wilde levenslang, krijgt 'slechts' 30 jaar

V. (51) schoot in januari zijn ex-vrouw Anneke (38) en ex-schoonmoeder Michel (66) neer. Anneke overleefde de gruwelijke aanval, haar moeder helaas niet.

Lucky

Minh Nghia V., bijgenaamd 'Lucky', verdwijnt voor 30 jaar achter de tralies. Dat heeft de rechtbank dinsdagmiddag 18 juni besloten. 30 jaar cel is de langst mogelijke tijdelijk gevangenisstraf die de rechter kan opleggen in Nederland. Als de rechtbank iemand langer wil vastzetten, dan komt je uit bij levenslang.

Dat was ook wat het Openbaar Ministerie eiste tegen V. En ook de Vietnamees zelf zou vrede hebben gehad met die straf. "U moet mij levenslang geven. Dan ben ik zeer tevreden", zei hij tijdens een van de zittingsdagen tegen de rechter. Die heeft daar echter geen gehoor aan gegeven en Minh Nghia V. 30 jaar opgelegd. Dit omdat de rechtbank het niet bewezen acht dat V. ook van tevoren had gepland om zijn ex-schoonmoeder om het leven te brengen.

Op klaarlichte dag

Het drama vond plaats op zaterdagmiddag 21 januari 2023, toen V. op een parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht zijn ex Anneke neerschoot. Annekes moeder Michel wilde tussenbeiden komen en werd ook neergeschoten. Op klaarlichte dag, met een hoop winkelende mensen als getuigen.

Michel (66) werd met één kogel geraakt, maar overleefde de laffe aanval niet. Anneke werd twee keer geraakt, overleefde de moordaanslag, maar kan wegens het oplopen van een dwarslaesie nooit meer lopen.

Poging tot femicide

De rechtbank noemt aanval van V. op zijn ex Anneke 'poging tot femicide'. V. had namelijk 13 jaar een relatie met het slachtoffer, maar kon volgens het OM niet verkroppen dat de relatie ten einde was. In de weken voor de aanval viel V. zijn ex lastig door haar vele malen te bellen en tal van berichten te sturen. Vlak voordat V. Anneke en haar moeder neerschoot in Zwijndrecht stuurde hij zijn laatste appje: "An, tot de dood ons scheidt."

Op de vlucht

Direct na de fatale schietpartij sloeg Minh V. op de vlucht. Daarna wist hij, ondanks een massale klopjacht, maar liefst 5 weken uit handen van de politie te blijven. Er werd even gedacht dat 'Lucky' hulp kreeg. De Vietnamees had namelijk al een indrukwekkend strafblad en zou volgens bronnen banden hebben (gehad) met figuren uit de onderwereld.

Na enkele weken kwam het rechercheteam erachter dat 'Lucky' zich in Schiedam ophield. Volgens politiebronnen zette hij af en toe zijn telefoon aan, waardoor het opsporingsteam ongeveer wist waar hij uithing. Toen V. vervolgens ook nog door iemand herkend werd vlakbij een Schiedamse supermarkt, was het raak: V. werd op 25 februari gearresteerd.

Misdaad
  • AD
  • Politie