Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

BREKEND: Ali B veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf

B gaat de bak in.

Ali B

Ali B heeft zojuist te horen gekregen dat hij schuldig is bevonden aan de verkrachting van Naomi tijdens een schrijverskamp in Heiloo in 2018. De rapper stak ongevraagd zijn vingers in haar toen zij met iemand anders onder de douche stond. Ook is B schuldig bevonden aan een poging tot verkrachting van zangeres Ellen ten Damme. Zijn straf: 2 jaar cel. Onvoorwaardelijk, welteverstaan.

De rechtbank noemde B 'een uiterst dwingend persoon die geen 'nee' accepteert en uitgaat van zijn eigen visie op de zaken'. Ook had de rapper 'geen enkel oog voor de gevolgen voor de slachtoffers'.

De grote afwezige tijdens de uitspraak was Ali B zelf. Hij wilde de uitspraak 'in beslotenheid van zijn gezin verwerken', aldus zijn advocaat eerder. De raadsman van de rapper was wel aanwezig in de rechtszaal.

Aanranding Jill Helena en Naomi onvoldoende bewezen

B werd ook nog verdacht voor het aanranden van Naomi tijdens het schrijverskamp in 2014 en het aanranden van zangeres Jill Helena in 2018 in Amsterdam. Hiervoor is echter te weinig bewijs, aldus de rechter. B is dan ook vrijgesproken voor deze verdenkingen. De verkrachting van Ellen ten Damme in Marokko in 2014 acht de rechtbank ook niet bewezen, maar een poging tot verkrachting dus wel.

Verklaringen zijn betrouwbaar

In het vonnis is te lezen dat 'kleine tegenstrijdigheden' in de slachtofferverklaringen niet relevant zijn. Dat niet alles klopt is logisch, aangezien de feiten lang geleden hebben plaatsgevonden en er heftige emoties bij komen kijken. Dat er geen getuigen zijn, is ook geen reden genoeg om B op alle vlakken vrij te spreken. De verklaringen worden immers ondersteund door ander bewijsmateriaal.

Zo vindt de rechter de verklaringen van Naomi betrouwbaar. Het meisje zegt in 2018 tijdens een schrijverskamp aangerand en verkracht te zijn door B. Haar verhaal is consistent en gedetailleerd, en Naomi 'spaart zichzelf niet', aldus de rechter. Ook verklaringen van de getuige - een meisje dat Naomi meenam achterop de fiets - zijn bruikbaar, zo oordeelde de rechter. Dat het meisje Naomi's haarkleur niet meer wist, is niet relevant. De verkrachting acht de rechtbank bewezen, maar er is te weinig bewijs voor twee aanrandingen.

De verklaringen van zangeres Jill Helena zijn tevens betrouwbaar, volgens de rechtbank. De voormalig Voice-kandidaat had in het verleden een relatie met Ali B, maar zegt dat ze enkele jaren later door hem werd aangerand in zijn auto. Hoewel de verklaringen betrouwbaar zijn, ontbreekt in dit geval 'steunbewijs'. De zangeres sprak weliswaar met haar moeder over het incident, maar wel pas twee jaar later. Dat vind de rechtbank te lang. Conclusie: vrijspraak voor de aanranding in 2018 in Amsterdam.

Volgens de rechtbank zijn de verklaringen van Ellen ten Damme betrouwbaar. De zangeres werd door B verkracht in Marokko, zegt ze. Dat gebeurde in haar hotelkamer tijdens opnames voor Ali's programma voor de NPO. Als steunbewijs zijn er verklaringen van Ten Dammes vriend, die stelt dat de zangeres zich anders en vreemd gedroeg in de periode na het incident.

Straf lager dan eis OM

Justitie eiste halverwege juni 3 jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de voormalig 'knuffelmarokkaan'. Daarbij hield het OM rekening met het feit dat de rapper de afgelopen tijd flink is aangepakt in de media en daardoor allerlei klussen verloor. De rechter hield daar slechts in beperkte mate rekening mee en vindt een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats.

B liet na de zittingsdagen in juni via zijn advocaat weten sowieso in hoger beroep te gaan bij een veroordeling.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Patrick van Emst