doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Kan vader van gezin Ruinerwold wel vervolgd worden?

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat in het Drentse Ruinerwold een gezin werd gevonden dat jarenlang compleet afgesloten van de buitenwereld had geleefd. Vader Gerrit Jan van D. hield zes van zijn kinderen tegen hun zin gevangen. Het proces tegen de man verloopt traag, omdat hij door een hersenbloeding alleen nog beperkt kan communiceren.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Kan vader van gezin Ruinerwold wel vervolgd worden?

Hersenbloeding

Vier jaar geleden kreeg de inmiddels 67-jarige vader van het gezin in Ruinerwold een hersenbloeding. Sindsdien heeft hij een rolstoel nodig en kan hij alleen nog ‘ja' knikken en ‘nee’ schudden. Door de slechte communicatie van D. is hij nog steeds niet gehoord als verdachte. Het is nog onduidelijk of een verhoor überhaupt mogelijk is.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Kortgeleden is er wel onderzocht of er nog voldoende met D. gecommuniceerd kan worden om het proces af te maken. Dat onderzoek wordt vandaag door de rechtbank besproken. Het zou problematisch zijn als hieruit blijkt dat de verdachte zo slecht kan communiceren dat hij niet in staat is om zichzelf te verdedigen, want daar heeft hij wel recht op.

Eerlijk proces

Een verdachte moet zichzelf kunnen verdedigen, anders is er geen sprake van een eerlijk proces. "Als blijkt dat D. geen onderdeel kan zijn van een eerlijk proces, dan is het een optie om het proces te schorsen of uiteindelijk het strafrechtelijk onderzoek te beëindigen”, zegt Hennsy Sackers, hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Radboud Universiteit in een interview met RTL Nieuws.

Er zijn wel opties om de rechtszaak alsnog voort te zetten ondanks de beperkte communicatiemogelijkheden van de verdachte. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de advocaat van D. hem vragen stelt waar hij met ‘ja’ of ‘nee’ op kan antwoorden. In dat geval zou hij voldoende kunnen communiceren om gewoon vervolgd te worden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws