doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Plaats Delict: 'Waarom ik de relschoppers begrijp'

Amerikaanse killercops: de onbekende slachtoffers van politiegeweld

Na de dood van George Floyd was politiegeweld in Amerika het gesprek van de dag. Ook in Nederland. De agressie van de cops treft echter niet alleen zwarte mensen. In alle lagen van de bevolking vallen slachtoffers. Maar veel van die drama’s worden vrijwel doodgezwegen door de media.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
De onbekende slachtoffers van politiegeweld

De volgende personen werden ook slachtoffer van politiegeweld. Het enige verschil is dat we hun namen niet kennen. Want ze haalden het internationale nieuws niet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Tony Timpa (32)

10 augustus 2016, Texas

Het is een mistige avond in Dallas. Het is ook mistig in het hoofd van Tony Timpa. De succesvolle zakenman en liefdevolle vader lijdt aan schizofrenie. Hij heeft zijn medicijnen niet ingenomen. Daar staat hij dan naast zijn Mercedes op de parkeerplaats van een sekswinkel. Timpa belt verward met 911. Maar in plaats van medische hulp krijgt hij binnen de kortste keren drie politiemannen op zijn rug.

Enkele andere leden van Dallas PD kijken lachend toe hoe Timpa met zijn gezicht tegen de grond gewerkt wordt. Zijn handen zijn geboeid en zijn benen aan elkaar gebonden.

Timpa verliest het bewustzijn. Tot hilariteit van de agenten. “Wel op tijd wakker worden, hè?” roept een van hen. “Morgen is het weer een schooldag.” Deze marteling en pesterijen gaan veertien minuten door. In die tijd roept Timpa maar liefst dertig keer om hulp. “You’re going to kill me,” weet hij nog net uit te brengen. En dan blijft hij minutenlang roerloos liggen. De ambulance wordt gebeld. Agent Dustin Dillard, die met zijn volle gewicht op Timpa’s rug heeft gedrukt, lacht nerveus: “Ik zal hem toch niet gedood hebben?” Wanneer de ambulance arriveert, is het te laat. De broeder kijkt de agenten geërgerd aan: “Hij ademt niet meer. Hij is dood.”

De forensisch patholoog noteert duidelijk het woord ‘moord’ in het rapport. Toch is nog geen van de betrokken agenten bestraft. Ze werken nog steeds bij de politie. Ondertussen moet zijn jonge zoon zonder vader verder en is zijn verloofde haar liefde voor altijd kwijt.

Aanvankelijk krijgt de familie van Timpa verschillende verhalen te horen over Tony’s dood: hartaanval in een bar, dood op straat aangetroffen en in de ambulance overleden aan een overdosis.

Tony’s moeder Vicki heeft drie lange jaren moeten vechten voor het vrijgeven van de beelden die geen enkele ouder wil zien.

“Tony zou nu 36 jaar oud zijn geweest,” zegt ze. “Hij heeft zijn laatste vier verjaardagen gemist. Geen moeder zou haar kind moeten begraven. Ik mis mijn lieve jongen enorm.” Ze laat weten dat ze meeleeft met de familie van George Floyd. Voor wie de beelden heeft gezien ligt de vergelijking voor de hand, maar de dood van Tony Timpa heeft nauwelijks aandacht gehad.

Tony Timpa met zijn zoontje.

Chad Breinholt (31)

22 augustus 2019, Utah

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Niet eens een jaar geleden… Chad Breinholt (31) zit in een verhoorkamer van het politiebureau in West Valley City. Blik strak vooruit, handen geboeid op de rug. Hij is gearresteerd voor rijden onder invloed.

Sinds de dood van zijn vader kampt hij met een drankprobleem.

Breinholt wordt omringd door vijf zwaar uitgeruste blanke agenten in kogelvrije vesten. Ze zijn druk bezig op een computer. Het inrekenen van verdachten is routinewerk. De sfeer is ontspannen.

Maar dat slaat snel om wanneer Breinholt, met handboeien om, een sportschoen uit weet te trekken. Hij brabbelt wat over een pistool. Breinholt, een iel mannetje van net 1,65 meter lang, wordt meteen door twee agenten in een wurggreep genomen. In een reflex lijkt hij een pistool te grijpen. Hierop stort een andere agent zich in het gedruis en drukt zijn dienstwapen tegen de slaap van Breinholt. “Je gaat nu sterven, vriend.” Het zijn de laatste woorden die Breinholt hoort. De agent haalt de trekker over. Een tel later ligt Breinholt in een plas bloed tegen een dossierkast. Het hele incident duurt zes seconden. Geen van de agenten wordt bestraft. Sterker nog, door een administratieve blunder wordt Breinholt maanden na zijn dood gedagvaard voor rijden onder invloed….

Chad Breinholt

De cijfers

Volgens de online database Mapping Police Violence schommelt het aantal Amerikanen dat jaarlijks wordt gedood door de politie al tijden rond de 1100. Van een toename is geen sprake. Sterker nog, het aantal ongewapende slachtoffers is tussen 2015 en 2019 bijna gehalveerd: van 219 tot 114. Van deze 114 zijn er 51 blank, 28 zwart, 20 ‘hispanic’ en 15 ‘overige’.

“Wat we op het nieuws zien zijn de tragische uitzonderingen,” zegt Joseph Cesario van de Michigan State University. “Hierdoor ontstaat een vertekend beeld van dodelijk politieoptreden.” Cesario kan het weten. De academicus heeft alle incidenten van de afgelopen jaren bestudeerd. Hieruit blijkt ook dat het beeld van de racistische agent die lukraak zwarte burgers doodt niet klopt. “De kans is groter dat een zwarte burger door een zwarte agent wordt gedood.” Hij is bang dat de spanningen tussen zwarte burgers en de politie alleen maar toenemen door de vertekende berichtgeving. Het onderzoek van Cesario levert op de websites van CNN, BBC en NOS geen zoekresultaten op.

Dit was een deel van het volledige artikel, waarin we nog meer zaken van excessief politiegeweld onder de aandacht brengen. Het volledige artikel lees je in de Panorama van deze week, of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws