Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'In de vernieling'

Jarenlang droomde de Afrikaanse Foday van een beter leven in Europa, maar in die dromen ging het waarschijnlijk niet over vernielde auto’s, goedkope luchtjes, een mishandelde agente en een dove tolk.

Bij de politierechter: 'In de vernieling'

De man die kromgebogen en met een van pijn vertrokken gezicht de rechtszaal binnen strompelt, blijkt de tolk te zijn. Uiterst behoedzaam, alsof hij bang is iets te breken, laat hij zich op zijn stoel zakken. Tot overmaat van ramp zat vanmorgen bij het ontwaken ineens zijn linkeroor potdicht, vertelt hij de rechter. Zijn gehoor laat ernstig te wensen over. Ook praten is geen pretje: “Mijn stem resoneert in mijn hoofd, het is echt heel vervelend,” klaagt de man.

“Wat stelt u voor?” vraagt de rechter.

Mismoedig haalt de tolk zijn schouders op.

“Maar gewoon proberen dan?” oppert de rechter.

“Ik denk het.”

Door een zijdeur wordt een lange, donkere jongen met een baardje, een witte hoodie en een opvallende neusring binnengeleid. Jaren geleden ontvluchtte Foday* (25) zijn straatarme geboorteland Sierra Leone in West-Afrika en ging op zoek naar een beter leven in Europa. Eerst vroeg hij asiel aan in Italië, maar zonder de afloop af te wachten, reisde hij al snel door naar Duitsland, waar hij eveneens een asielaanvraag deed. Van een ‘beter leven’ kwam al die tijd weinig terecht. Foday belandde in het criminele circuit, waar hij de verkeerde mensen boos maakte en uiteindelijk het vege lijf moest redden door halsoverkop naar Nederland te vluchten en zich hier gedeisd te houden. Ook dat is niet helemaal gelukt. In Nederland is hij inmiddels meerdere keren veroordeeld voor uiteenlopende delicten. Twaalf dagen geleden werd hij opnieuw door de politie aangehouden. Dit keer had hij negen gram MDMA op zak. Daarnaast zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het mishandelen van een politieagente, aan het vernielen van een aantal auto’s en aan de diefstal van een David Beckham-parfum- en shampooset uit een van die auto’s. Sindsdien zit hij in voorarrest.

Aanvankelijk wordt Foday samen met een vriend door agenten aangesproken omdat hij de avondklok negeert, maar daarbij stelt hij zich zo agressief op dat een agente al snel geen andere optie meer ziet dan hem in de boeien te slaan. Dat valt niet mee. Zelf ontkent Foday te hebben geslagen – “Ik sla geen vrouwen, mijn moeder is er een” – maar collega’s van de agente zien hem duidelijk meerdere vuistslagen uitdelen en de vrouw hard aan de haren trekken, zo schrijven zij in hun proces-verbaal. Bij het doorzoeken van zijn zakken komt behalve negen gram MDMA ook het flesje David Beckham-parfum en het metalen embleem van een Cadillac tevoorschijn. Op de vraag waarom zijn rechterhand bloedt, antwoordt hij: “Omdat ik net een ruit heb ingeslagen.”

“Ik weet niet hoelang ik dit nog volhoud, meneer de rechter,” klaagt de getormenteerde tolk tussen de bedrijven door.

“Het zou wel heel fijn zijn als u het nog even probeert,” zegt de rechter.

De tolk zucht nog maar eens diep.

“Come on, keep it up,” moedigt Foday hem aan.

Kort na zijn aanhouding komen bij de politie meerdere meldingen binnen van vernielde auto’s. Er zijn buitenspiegels naar de vaantjes en er is een ruit ingeslagen. De auto’s stonden allemaal in dezelfde wijk, die waar Foday zojuist is opgepakt. Van een van de auto’s, een Cadillac-oldtimer, is het embleem gesloopt. Uit een andere is een David Beckhamgiftset gestolen. Niet alleen de inhoud van zijn zakken linkt hem aan de incidenten. Meerdere getuigen hebben een donkere, lange man gezien, met een witte hoodie aan. Een van hen heeft vanuit zijn slaapkamerraam bovendien een filmpje van hem gemaakt met zijn mobiele telefoon.

Ondanks al dat bewijs en het feit dat Foday recidivist is, pleit zijn advocaat ervoor om hem niet meer te straffen dan al gebeurd is. Hoogstwaarschijnlijk zal hij toch linea recta worden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, waarna hij zo snel mogelijk zal worden uitgezet naar Italië, het land waar hij als eerste asiel aanvroeg. Hem nog langer in een Nederlandse cel vasthouden zou volgens de raadsman ‘een verspilling van middelen’ zijn. Maar daar gaat de rechter niet in mee. Voordat Foday wordt uitgezet, zal hij eerst een celstraf van vier maanden moeten uitzitten. Daarnaast zal hij de agente die hij mishandelde een schadevergoeding van 300 euro moeten betalen.

“Mag ik nu gaan?” verzucht de tolk.

‘Ik sla geen vrouwen.’ Maar collega’s van de agente zien hem meerdere vuistslagen uitdelen en de vrouw hard aan de haren trekken

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd.

Misdaad
  • Adrien Stanziani