doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');
@media (max-width: 679px){#fig-6109adba52328 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6109adba52328 img{#fig-6109adba52328 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}@media (min-width: 680px)#fig-6109adba52328 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6109adba52328 img{#fig-6109adba52328 img.lazyloading{width: 65px;height: 65px;}}

Column: romantiek voor commercie, altijd

Dromen over de lul van Louis

Elke week schrijven Panorama-verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Louis van Gaal.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6109adba53192 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6109adba53192 img{#fig-6109adba53192 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6109adba53192 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6109adba53192 img{#fig-6109adba53192 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6109adba53192 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6109adba53192 img{#fig-6109adba53192 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6109adba53192 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6109adba53192 img{#fig-6109adba53192 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Dromen over de lul van Louis

Jochem Davidse

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wie in tijden van corona publiciteit zoekt voor zijn of haar nieuwe niet-coronagerelateerde boek, film of cd, die moet van goeden huize komen. Laat dat maar aan Louis van Gaal over. Afgelopen week was hij overal. Aanleiding was het verschijnen van zijn biografie LvG, de trainer en de totale mens (zou hij zelf ook om die titel hebben gelachen? Heel even maar? Ik vrees van niet). En nou denk jij: hij had toch al een biografie? Dat klopt, maar omdat tegenwoordig elke onbeduidende oud-voetballer of trainer een biografie heeft, moest de grote Louis van Gaal er natuurlijk twee hebben. Minimaal, zou ik zeggen.

God, wat was het weer heerlijk ongemakkelijk om hem bij Jeroen Pauw aan tafel zijn in beton gegoten waarheden te zien debiteren. Over het virus: “Waar het om gaat is dat je dingen oplost.” Over VVDfractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die tegenover hem aan tafel zat: “Hij zit redelijk op de Van Gaal-lijn.” Over de steeds nonchalantere naleving van de coronamaatregelen: “Bij voetballers die net kampioen zijn geworden is de discipline vaak ook ver te zoeken.”

Over het onbegrijpelijke besluit van de KNVB om de bekerfinale niet te spelen: “Een oplossing zou kunnen zijn om die wedstrijd gewoon wel te spelen.” En over zichzelf:

“Ik ben geen rare vogel.”

Maar mijn verbeelding sloeg pas echt op hol toen ik hem in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken hoorde vertellen dat hij bezig is met een film. Veel wilde hij daar nog niet over kwijt, maar dat kan natuurlijk over niemand anders gaan dan over Louis van Gaal zelf. LvG, de trainer en de totale mens: the movie. Ik kan je niet zeggen hoezeer ik mij daarop verheug. Al is het alleen al op de aftiteling. Louis van Gaal: Louis van Gaal. Regie: Louis van Gaal. Uitvoerend producent: Louis van Gaal. Camera: Louis van Gaal. Licht en geluid: Louis van Gaal. Scenario: Louis van Gaal. Muziek: Louis van Gaal. Casting: Louis van Gaal. Visagie: Louis van Gaal. Styling: Louis van Gaal. Stunts:

Louis van Gaal. Special effects: Louis van Gaal. Catering: Louis van Gaal. Locatiescout: Louis van Gaal. Montage: Louis van Gaal.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Deze film werd mogelijk gemaakt door Louis van Gaal. Met dank aan: Louis van Gaal. Heb jij z’n nieuwste biografie, het totale boek, al uit?

Micha Jacobs

Weet je dat ik ooit op amper een halve meter van de blote lul van Louis van Gaal heb gestaan? Daar lees je natuurlijk weer niks over in dat boek, of wel? Als ik over het muurtje van het toilet had gekeken waar wij beiden stonden te urineren, dan had ik pas écht de totale mens Louis van Gaal gezien, in volle glorie waarschijnlijk. Ik heb er ooit zelfs op een niet-erotische wijze over gedroomd, over wat er gebeurd zou zijn als ik daadwerkelijk had gekeken. Hij zou eerst zeer minachtend mijn ogen hebben gezocht, vervolgens de laatste druppel hebben afgeklopt, het zaakje weer veilig hebben opgeborgen in zijn onderbroek, zijn pantalonbroek hebben opgehesen waarna ook hij over het muurtje zou hebben gekeken met de spreuk: “Ben ik nou zo’n olifant of ben jij gewoon zo’n spitsmuisje?” Waarna hij me nog een keer via de spiegel vernietigend zou aankijken terwijl hij zijn handen stond te wassen.

Ik ken Louis niet, dus het heeft geen zin om een karakterschets van hem te maken, maar ik voel altijd medelijden als ik hem op tv zie. Die verkrampte houding, dat verongelijkte als een journalist een verkeerde lettergreep uitspreekt, altijd boven een ander willen staan alsof dat een overlevingsmechanisme van hem is. Nog meelijwekkender vind ik die journalisten die hem met fluwelen handschoentjes aanpakken alsof Jezus, Mohammed en Bassie en Adriaan in één bij hen aan tafel zitten. Die hem vooral ook niet boos willen maken, omdat hij nu eenmaal de Totale Mens Van Gaal is.

Voordat ik een paar weken geleden Harry Vermeegen interviewde, zag ik twee filmpjes die Harry ooit met Louis maakte. De eerste was een van de meest ontroerende sportfilmpjes die ik ooit zag, die waarin Willem van Hanegem en Louis van Gaal een paar kinderen in respectievelijk een Feyenoord- en een Ajax-shirt coachten; dat andere filmpje was van Harry op het trainingsveld van Ajax, nog vóór de Amsterdammers de Champions League wonnen. Harry, een jeugdvriend van Van Gaal uit de Amsterdamse Watergraafsmeer, vroeg hem op de man af: “Waarom vinden mensen jou toch zo’n eikel?”

Een vraag die ik daarna zelden iemand heb horen stellen, maar die ik Louis best nog een keer voor de voeten durf te werpen als ik de kans krijg. Maar dan wil ik eerst van hem weten of hij écht zo groot als een olifant is geschapen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws