'Het is een kwestie van weken voordat Steijn zijn biezen kan pakken'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: de crisis bij Ajax.
@media (max-width: 679px){#fig-656c6c595dae5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656c6c595dae5 img{#fig-656c6c595dae5 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-656c6c595dae5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656c6c595dae5 img{#fig-656c6c595dae5 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-656c6c595dae5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656c6c595dae5 img{#fig-656c6c595dae5 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Micha Jacobs

Aan ‘als’ heb je weinig – als mijn buurvrouw een pik had gehad, was het mijn buurman geweest (al kun je daar tegenwoordig over twijfelen) – maar als Ajax dit weekend in de Galgenwaard verliest van FC Utrecht, en het weekend erna in Eindhoven van het nog foutloze PSV, dan staat Ajax gewoon onderaan de eredivisie. Onderaan. Laatste! Als Volendam zaterdag in Waalwijk wint, is het dit weekend al zover. Aan het begin van dit seizoen leek het nog onmogelijk – Ajax laatste? In geen honderd jaar! – maar het is niet eens november of het is al bijna zover. Het is zo treurig dat je er niet eens een fatsoenlijke grap over kunt maken.

Ik heb medelijden met mijn buren die als rechtgeaarde Ajacieden in twee maanden tijd tien jaar ouder zijn geworden. Laatst zag ik een eenzame Ajacied met een Tadic-shirt doelloos en zwijgzaam voor het mayonaiseschap in de supermarkt staan, met zijn ziel onder de arm. Hij wist het allemaal niet meer. Het enige wat hij kon doen was dat shirtje van Tadic aantrekken, als stil protest tegen de huidige gang van zaken in de Arena. Er zijn zelfs kroegbazen bij mij om de hoek in Amsterdam die hun Ajax-vlaggen, uiteraard met oud logo, hebben afgestoft en aan de gevel hebben gehangen om in ieder geval zichzelf eraan te herinneren dat het vroeger – wat zeg ik: nog geen twee jaar geleden – allemaal beter was.

Maar dan heb je ook een trainer als Maurice Steijn die momenteel als speelbal door de Arena wordt geschopt. Was het eerst Mislintat die hem een elftal voorschotelde waar hij niks over te zeggen had, nu worden in allerijl mensen als Michael van Praag, Louis van Gaal en John van ’t Schip van stal gehaald om de boel weer recht te breien en Steijn een dezer dagen op het matje te roepen om hem eens even uit te leggen hoe de hazen moeten lopen. Uiteraard onder het mom van: Wij zijn Ajax, wij weten het beter! Voor zolang het duurt natuurlijk, want het is een kwestie van weken voordat Steijn zijn biezen kan pakken.

Elke zichzelf respecterende trainer zou allang de Arena uit zijn gelopen en hebben gezegd: krijg lekker de tering met je beleid. Maar dat kost je klauwen met geld, want je krijgt geen cent mee. Dat Steijn dus gewoon blijft zitten, is volkomen logisch. En het rare is: iedereen weet het, maar niemand trekt de pleister eraf. Of zou het misschien komen dat er allang naar een opvolger is gehengeld, maar niemand zijn vingers wil branden in Amsterdam?

@media (max-width: 680px){#fig-656c6c595e1d9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656c6c595e1d9 img{#fig-656c6c595e1d9 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-656c6c595e1d9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656c6c595e1d9 img{#fig-656c6c595e1d9 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-656c6c595e1d9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656c6c595e1d9 img{#fig-656c6c595e1d9 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Goed voorbeeld doet ook in de Arena goed volgen.

Edwin Struis

Dat ik dat nog mee ga maken: Ajax onderaan de eredivisie. Als fan van wijlen HFC Haarlem was ik niets anders gewend dan dat mijn club moest vechten tegen degradatie, op een mooie periode in de tachtiger jaren na, en dat het later zelfs onderaan stond in de eerste divisie, maar dat de club van Cruijff en Swart nog eens zo diep zou zinken, onbestaanbaar.

En tegelijk is dat het mooie en onvoorspelbare karakter van deze sport. Het is nog maar een paar jaar geleden dat we ons zorgen maakten om de totale dominantie van de Amsterdammers, die in 2019 met 1,85 been in de finale van de Champions League stonden. Ajax sleepte als enige Nederlandse club het grote geld binnen, kon als enige miljoenensalarissen betalen en kon als enige sterren uit de Premier League verleiden om zich te verlagen tot de speeltuincompetitie die eredivisie heet. Waar het zich nu omringd weet door kneuzenclubs uit Almere en Volendam.

Hoe krijg je dit gebutste bolwerk weer aan de praat? Ik weet niet of het afstoffen van Louis I als technisch adviseur van de raad van commissarissen nu zo’n gouden greep is. Van Gaal is natuurlijk helemaal geen adviseur, en zeker niet van een stel radeloze rvc-figuren van wie de meesten geen enkele affiniteit met voetbal hebben. De voormalige bondscoach is van het type mijn-wil-is-wet en wie daar niet in meegaat, ziet binnen enkele ogenblikken het gat van de deur.

Eigenlijk had ik allang verwacht dat trainer Maurice Steijn z’n congé had gekregen. Dat hij afgelopen zomer deze aanstelling kreeg, kwam al als een verrassing, ingegeven door de wens van suptopper Sven Mislintat om geen trainer aan te stellen die hem voor de voeten liep bij het vergaren van dubieus spelersmateriaal, maar nu de Duitser het veld heeft moeten ruimen, blijkt duidelijk dat Steijn geen crisismanager is, verre van dat. Een leuke trainer voor Sparta of Heerenveen, maar niet om een topclub in verval op de been te krijgen.

Zelfs een oud-speler met Ajax-hart als Rafael van der Vaart wist hij niet te vermurwen tot het assistentschap. “Ik woon in Boekarest,” gaf Van der Vaart onder meer op als reden om het niet te doen. Een aartslelijke Oostblok-hoofdstad prevaleren boven Mokum, zo erg is het al.

En dus zit er straks, als Ajax echt de bodem aantikt van de ranglijst, niks anders op voor Van Gaal om zelf maar weer af te dalen richting kleedkamers. Maar niet alvorens iets voor te dragen uit zijn dichtbundel Ronde cirkels.