Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit is waarom Nederlandse plofkraakbendes in Duitsland hun slag slaan

Op dit moment staan 16 Nederlander terecht in Duitsland op verdenking van het plegen van maar liefst 31 plofkraken. De zaak wordt door onze oosterburen een 'mammoetproces' genoemd - er zijn 71 zittingsdagen ingepland en het proces wordt niet in de rechtbank, maar in een sporthal op het oefenterrein van de politie gehouden. Maar waarom is Duitsland zo in trek bij Nederlandse plofkraakbendes?

Plofkraak

Afbeelding boven: plofkraak bij de Rabobank in Uden

Afgelopen weekend werden de plofkraakcijfers van 2023 gepresenteerd. Wat blijkt: vorig jaar zijn er welgeteld 137 Nederlanders opgepakt in verband met Duitse plofkraakzaken. In totaal ging het om 367 plofkraken. Deze vorm van criminaliteit is al jaren populair. Zo registreerde de autoriteiten in 2022 442 Duitse plofkraken waarbij Nederlanders betrokken waren.

Die arrestaties zijn tegenwoordig vaak het resultaat van een samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse recherche. Die nauwe banden tussen opsporingsinstanties is ook nodig, aangezien het vaak om serieuze en georganiseerde bendes gaat.

Audi-bende

Een van die groepen is de beruchte 'Audi-bende'. De organisatie zou tientallen plofkraken gepleegd hebben, waarbij voor miljoenen euro's buit zou zijn gemaakt. Ook de schade door alle explosies loopt aardig in de cijfers.

"Ze zijn erg gevaarlijk", aldus de Minister van Justitie in Nedersaksen over de organisatie. "Want ze blazen winkels en huizen op. We hebben al meerdere gezinnen uit brandende panden moeten bevrijden."

In Duitsland staat de criminele organisatie dus bekend als de 'Audi-bende'. Dit vanwege de snelle gestolen Audi's (RS5, RS4) die bij de kraken worden gebruikt. Na de explosie en het verzamelen van de buit jagen de bendeleden ervandoor met snelheden tot wel 300 kilometer per uur. Levensgevaarlijk dus.

Duitsland populair

Maar waarom blazen de bendes geen Nederlandse pinautomaten op? Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste: in ons land zijn de pinautomaten beter beveiligd. Er wordt bijvoorbeeld lijm, inkt of verf gebruikt om de gestolen biljetten onbruikbaar te maken.

In Duitsland gaat het allemaal wat langzamer. Waar we hier nu allemaal 'Geldmaten' hebben, zijn de pinautomaten in Duitsland van verschillende banken. En ze staan in verschillende deelstaten, die allemaal hun eigen regels en beveiligingsmethodes hebben. Iets daaraan veranderen is dus lastiger te organiseren.

Duitsland is bovendien een echt cashland met veel pinautomaten. De Duitsers betalen veel meer met contant geld, in tegenstelling tot Nederlanders, die in rapper tempo overstappen naar de pinpas of het betalen met de telefoon. Het verdwijnen van de automaten zie je dus een stuk minder in Duitsland. Bovendien trekken Nederlandse bendes steeds verder Duitsland in, stelt de politie. Eerder was vooral het grensgebied populair, maar inmiddels reizen ze ook af naar grote steden als Berlijn en München.

Hoe gaan plofkrakers te werk?

Het is niet per se heel simpel om een geslaagde plofkraak te zetten. Onervaren criminelen proberen het wel eens met zwaar vuurwerk of een granaat, maar vaak zijn ze daarmee niet succesvol. Het geld zit op een goedbeveiligde plek in de automaat en je moet maar net geluk hebben dat dat gedeelte eruit knalt. Of de schade is enorm, maar de plofkrakers knallen ook het geld naar de filistijnen .

Specialisten, zoals die van de Audi-bende, gebruiken vaak een gasmengsel. Eerst worden dan de kieren van de automaat dichtgekit. Het explosieve gasmengsel wordt er vervolgens door een slang via een kier of gaatje ingebracht. Met een ontstekingsmechanisme kunnen de criminelen de boel van afstand laten ontploffen. Als ze alles goed doen, knallen ze de kluis aan de achterkant kapot, waardoor de cassettes met geld grijpbaar worden.

Bovenstaande klinkt simpel, maar het komt nogal nauw allemaal. Een teveel aan gas betekent namelijk enorme schade en geen buit. En te weinig gasmengsel betekent eveneens dat ze naar 'hun' centen kunnen fluiten.

Misdaad
  • Omroep Brabant, De Gelderlander
  • NL Beeld / Proshots