Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

8 Nederlanders opgepakt in Duitsland: 'Vermoedelijk leden van beruchte Audi-bende'

Volgens de Duitse autoriteiten zijn de Nederlanders vermoedelijk onderdeel van een beruchte bende die tientallen plofkraken op z'n naam heeft. Onder de arrestanten bevindt zich mogelijk ook een leider van de vermeende criminele organisatie.

Audi-bende

Foto Audi RS5 boven ter illustratie

De actie waarbij zeven mannen (de jongste 19, de oudste 27) en één vrouw (23) werden opgepakt was een grote samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie. Jarenlang wordt Duitsland geteisterd door plofkraken, waarbij niet alleen veel geld wordt gestolen, maar ook mensen in gevaar worden gebracht. De bende waartoe de acht Nederlanders vermoedelijk behoren is volgens justitie verantwoordelijk voor minstens 23 van die plofkraken. Daarbij werd voor miljoenen euro's gejat en schade gemaakt.

In totaal heeft de politie van onze oosterburen vijftig verdachten in het vizier. Tussen de acht Nederlanders die nu zijn opgepakt zit volgens justitie mogelijk ook een bendeleider.

Audi-bende is 'erg gevaarlijk'

"Ze zijn erg gevaarlijk", aldus de Minister van Justitie in Nedersaksen in de Telegraaf. "Want ze blazen winkels en huizen op. We hebben al meerdere gezinnen uit brandende panden moeten bevrijden."

In Duitsland staat de criminele organisatie die vermoedelijk verantwoordelijk is voor de tientallen plofkraken bekend als de 'Audi-bende'. Dit vanwege de snelle gestolen Audi's (RS5, RS4) die bij de kraken worden gebruikt. Na de explosie en het verzamelen van de buit jagen de bendeleden ervandoor met snelheden tot wel 300 kilometer per uur. Levensgevaarlijk dus.

Naast de arrestaties zijn er ook huiszoekingen verricht afgelopen woensdag. Daarbij is een ton aan cash in beslag genomen. Op een deel van het geld zat verf - op sommige cashautomaten zit een systeem dat de biljetten ondersproeit met verf zodat er niet meer mee betaald kan worden.

De grote politieactie wordt door de Duitse politie bestempeld als 'een flinke slag tegen de georganiseerde criminaliteit'.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Unsplash