Zo zijn Duitse auto's vaak goedkoper en heb je de keuze uit een breed scala aan modellen en uitvoeringen. Duitse voertuigen staan bovendien bekend om hun kwaliteit en uitstekende onderhoudsgeschiedenis. Doordat Duitsland ook om de hoek ligt, wordt de auto snel geleverd. Hoe kun je echter het beste een auto importeren uit Duitsland?
1. De auto kopen in Duitsland
Het importeren van een voertuig uit Duitsland start uiteraard met het selecteren van de juiste auto. Wanneer je 'Auto invoeren Duitsland' op Google invoert, zie je al snel allerlei occasions staan. Wij raden je aan om een erkende merkdealer voor de occasion in te schakelen, bijvoorbeeld via Das Import. Zo ben je ervan verzekerd dat de transactie zorgvuldig verloopt.
2. Het vervoeren van de auto
Wanneer je een auto uit Duitsland hebt gekocht, moet deze worden vervoerd naar Nederland. Je kunt zelf naar Duitsland gaan om het voertuig op te halen of de auto laten importeren via een oplegger. Zorg er dan voor dat de reis verzekerd is tegen schade.
3. Het voertuig bij de RDW registreren
Zodra de geïmporteerde auto in Nederland is gearriveerd, moet deze geregistreerd worden door de RDW. Ook is het noodzakelijk dat deze instantie de auto keurt. Je kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij een RDW keuringsstation of een professionele merkdealer als DAS Import inschakelen. Wanneer je een erkende merkdealer inhuurt, heb je zelf minder last van de administratieve rompslomp rondom de aankoop.
4. De aangifte bij de Belastingdienst
Heeft de registratie en keuring bij de RDW plaatsgevonden? Dan dien je de geïmporteerde auto aan te geven bij de Belastingdienst. Hiervoor moet een BPM aangifte rapport worden opgesteld, zodat de BPM kan worden afgedragen aan de Belastingdienst. Doordat er ieder jaar honderdduizenden voertuigen worden geïmporteerd en geëxporteerd, heeft de Belastingdienst het aardig druk met de afhandeling van deze zaken. Een erkende merkdealer als DAS Import vult daarom meestal de BPM aangifte vlak voor de RDW keuring al in, zodat er zo snel mogelijk een kenteken voor het voertuig beschikbaar is. Hoeveel BPM je moet voldoen, verschilt per voertuig. Zo heeft het te maken met de CO2-uitstoot van de wagen. Veel particulieren betalen vaak te veel rest-BPM bij de douane op het moment dat zij een occasion uit Duitsland willen importeren. Door handig gebruik te maken van de regelgeving, kun je aanzienlijk besparen op de kosten. Erkende merkdealers zijn vaak op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, zodat je maximaal profiteert van het voordeligste BPM regime.
5. Extra opties bij een auto importeren uit Duitsland
Het doorlopen van de bovengenoemde stappen neemt ongeveer vijf tot negen werkdagen in beslag. Daarna ontvang je van de RDW een kenteken. Gedurende deze dagen kun je verschillende extra's aan je voertuig laten uitvoeren, zoals een polijstbeurt, extra accessoires en het inbouwen van een autoalarm.
6. De geïmporteerde auto is klaar voor avontuur!
Is er een kenteken afgegeven door de RDW? Dan krijg je een kentekenbewijs. Hiermee kunnen vervolgens de kentekenplaten worden gecreëerd voor het geïmporteerde voertuig. Je auto uit Duitsland is vervolgens klaar om mee te rijden op de weg.
- Pexels