Door: Martijn Haas
Misdaad
3

Stanley Hillis betrokken bij handel in gestolen Van Gogh's

Morgenavond is het zover. Dan zal beroepscrimineel Octave Durham in een KRO/NCRV-Brandpunt-documentaire van Vincent Verw...

Morgenavond is het zover. Dan zal beroepscrimineel Octave Durham in een KRO/NCRV-Brandpunt-documentaire van Vincent Verweij vertellen hoe hij in 2002 samen met een handlanger twee Van Gogh-schilderijen stal. De roof staat de laatste dagen volop in de aandacht, voornamelijk vanwege een goed uitgekiend persoffensief, met stukken in de Telegraaf en in de Volkskrant en zelfs de New York Times, die de laatste tijd een uitstekende Amsterdamse reporter hebben.

Nasleep

De uitzending morgenavond zal om meer dan een reden interessant zijn. Ten eerste omdat de maker (Verweij) en zijn onderwerp (Durham) uitgebreid in zullen gaan op de roof- en de nasleep. Deze twee werken zijn ondertussen al lang en breed terug in Nederland en zullen binnenkort weer te zien zijn in het Van Gogh-museum.

Libanon

Maar de uitzending is ook interessant vanwege de medewerking van topcrimineel Mink Kok. Hij heeft nog nooit eerder een televisie-interview gegeven en afgaande op een trailer zoals die gisteren door KRO/NRCV is vertoond verschijnt hij zelfs volop in beeld. Met een karakteristiek bruingebrand gelaat, hij woont namelijk in Libanon, waar zoals bekend de zon wat vaker schijnt dan hier. Wat Kok te vertellen heeft over de Van Gogh-roof is vooralsnog gissen. Maar interessant wordt het zeker hebben wij te horen gekregen. Kijken dus!

Boerenvrouw

Deze Van Gogh-roof is overigens niet de eerste. Al in 1990 stelen twee criminelen drie werken van Van Gogh uit het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De modus operandi is doeltreffend simpel, zo biechten de daders later bij de politiecommissaris op: de tuindeur van het museum stond nog open, bezoekers konden in- en uitlopen, de diefstal is, kortom, een koud kunstje. Werken die zijn ontvreemd betreffen: De spittende boerin, Raderen van de watermolen te Gennep en Zittende boerenvrouw met daagse muts, kniestuk.' Een miljoenenbuit.

Kouwe Ouwe

De diefstal mag dan snel zijn uitgevoerd, het bewaren van de werken is lastig. Zo vindt de politie al snel een van de drie gestolen schilderijen terug in België.

In het recent gepubliceerde non fictie-misdaadwerk De Kouwe Ouwe onthullen auteurs Martijn Haas en Vico Olling dat ook topcrimineel Stanley Hillis een rol heeft gespeeld bij het verbergen van twee van deze gestolen werken..

Liefdesleven

Hillis is in die dagen een beruchte crimineel die leiding geeft aan een groepering die zijn gelijke niet kent. Alom gevreesd. Maar het liefdesleven van diezelfde Hillis is in die dagen 'onrustig' te noemen. Hij heeft een relatie van enkele jaren met een Amsterdamse coffeeshophoudster vaarwel gezegd en gaat nu om met een vrouw genaamd Lonneke van der V. op wie hij al langer een oogje heeft. Zij maakt deel uit van een coterie van meerdere Amsterdamse onderwereldfiguren uit de Pijp rondom haar ex-partner 'Rooie Bob' B. Deze is op zijn beurt weer dik met topcrimineel Kees Houtman

Strafzaak

Houtman en Rooie Bob zijn beiden medio 1993 betrokken bij een strafzaak in Middelburg wegens drugshandel. Houtman hoopt voor zichzelf maar ook voor medebendeleden een verkorte straf te krijgen zodra hij de gestolen Van Gogh-werken terug bezorgt bij justitie. Via Rooie Bob's ex partner Lonneke zijn die twee gestolen Van Gogh's inmiddels naar Hillis gegaan. De bron in het milieu die Haas en Olling voor hun boek De Kouwe Ouwe gesproken hebben beweert der werken met eigen ogen te hebben gezien toen Hillis ze aan hem toonde in een woning in Amsterdam-Zuid. Hillis zou daar op dat adres op dat moment bij Van der V. zijn ingetrokken. De bron is volgens eigen zeggen in dit verband gevraagd de schilderijen eventueel persoonlijk terug te bezorgen bij justitie, of in ieder geval de kans op een succesvolle teruggave te bespreken

Bewaring

Over de bewaring van deze twee gestolen schilderijen was toen al enige onenigheid ontstaan in het milieu. Vermoedelijk is Hillis uitgezocht als bewaker, omdat hij iemand was die in die dagen boven de partijen stond. De twee dieven van deze werken zijn in 1993 veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor de diefstal.

Maar de mensen op de achtergrond profiteerden ervan: Cees Houtman heeft de door hem gewenste strafverkorting gekregen en ook Rooie Bob zou van een dergelijke korting hebben geprofiteerd. 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws