Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie is Martien R. alias 'De Godfather van Oss', de man die z'n eigen Videoland-serie krijgt?

Videoland lanceert een vierdelige productie rondom Martien R.

Godfather

Videoland slingert op 15 mei De Godfather van Oss online. De documentaire draait om topcrimineel Martien R., die aan het hoofd zou hebben gestaan van een criminele familie die zich volgens het vonnis van de rechter bezighield met zeer schimmige zaakjes in Oss.

Sterker, Martien R. zou de grootste drugsbaas van Brabant zijn. Vandaar dat de politie eind 2019 het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss binnenvalt. De recherche luisterde op dat moment al anderhalf jaar mee met R. en zijn kornuiten. Dit gebeurde via video- en afluisterapparatuur in een schuur - deze werd ook wel 'Het Kantoor' genoemd. Op de beelden die daar werden opgenomen was te zien dat Martien met een machinegeweer in zijn handen toespraken gaf. In de opgenomen gesprekken werd gesproken over drugs en vuurwapens.

Operatie Alfa

Tijdens de grootschalige politieactie eind 2019 werden zowel Martiens zonen Anton en Toon als 'the godfather' zelf opgepakt. Verder trof de politie meer dan honderd kilo wiet, tientallen kilo's speed, honderdduizenden xtc-pillen en grote hoeveelheden mdma en crystal meth aan.

Bovendien werden er AK-47's, M16's en enkele andere vuurwapens gevonden op het terrein. Bij 'Operatie Alfa', zoals de politieactie genoemd werd, waren meer dan 400 agenten betrokken.

16 jaar cel

In 2021 legde de rechtbank R. 16 jaar cel op; precies de straf die het OM geëist had. Eind 2023 onderstreepte het gerechtshof die straf in hoger beroep. De 'Godfather van Oss' is schuldig bevonden aan drugs- en wapenhandel. Volgens de rechters was Martien R. bovendien de leider van een groep die zich met criminele activiteiten bezighield. Ook zonen Anton en Toon waren betrokken bij die activiteiten; zij werden tot respectievelijk 10 jaar en 10 jaar en 8 maanden veroordeeld. Ook acht andere verdachten in de zaak waren familie van 'de Brabantse Godfather'.

De zaak rondom Martien R. en zijn familie wordt gezien als de grootste Brabantse drugszaak ooit.

Misdaad
  • AD
  • Politie