Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Slecht nieuws voor Sywert van Lienden: 'Mogelijk de bak in'

De voormalige CDA-bobo harkte miljoenen binnen met een mondkapjesdeal, maar wordt enkele jaren na het feit alsnog voor de rechter gesleept.

Sywert

Het OM sleept Van Lienden en zijn twee compagnons van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor de rechter. De aanklachten zijn oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Op 19 december vindt de eerste zittingsdag plaats.

De zaak draait om de beruchte mondkapjesaffaire. Van Lienden en twee andere bestuurders leverden in coronatijd tientallen miljoenen mondkapjes aan het Ministerie van Volksgezondheid. Dit deed hij 'om niet', stelde hij meermaals in de media. Kortom, Van Lienden deed het volgens velen voorkomen alsof hij er niets aan zou verdienen en bleef erg vaag over de constructie. Maar achteraf bleken de drie mannen er letterlijk miljoenen euro's aan verdiend te hebben. Zelfs het personeel van de stichting zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het daadwerkelijke plan van Sywert en zijn twee maatjes.

Weigert de poen terug te betalen

Toen de kwestie aan het licht kwam na onderzoek van de Volkskrant en Follow the Money, kotste heel Nederland Van Lienden uit. Toch weigerde de ooit zo succesvolle ondernemer, politiek activist en lobbyist de knaken terug te storten. Volgens hem was de overheid op de hoogte van de constructie.

Zowel van Lienden als zijn twee compagnons werden in 2022 aangehouden. En ondertussen zijn ook Sywerts bankrekeningen bevroren, werd zijn dikke BMW in beslag genomen en leeft de gevallen ondernemer een sober bestaan. Sywert zelf vindt dat allemaal onterecht. Hij zegt onschuldig te zijn en voelt zich behoorlijk genaaid door alles en iedereen.

Op 4 december staat er nog een civiele zaak op de planning tussen de Nederlandse Staat en de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Die zaak draait om wat er met de miljoenen van Sywert en zijn compagnons moet gebeuren. Dat proces staat echter los van de strafzaak die het OM nu heeft aangespannen.

Celstraf?

In de strafzaak worden Van Lienden en zijn maatjes vervolgd voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Serieuze aantijgingen, waar behoorlijke straffen voor kunnen worden gegeven. Een celstraf is zelfs niet uitgesloten, stelde hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam Sven Brinkhoff in 2022 al in een artikel op rtl.nl.

"Oplichting, verduistering en witwassen zijn alle drie zware misdrijven, die bestraft kunnen worden met een celstraf", aldus Brinkhoff. "Daarbij zal de rechter meewegen of de verdachten eerder de wet hebben overtreden en hoe in vergelijkbare zaken geoordeeld wordt."

Nieuws
  • NOS, RTL
  • NL Beeld / Patrick van Emst