De serie Bij Ons Op Het Kamp gezien? De realityserie is al zes seizoenen een veelbekeken kijkcijferhit op zowel lineaire televisie (RTL) als de streamingdienst Videoland. In het programma surft de kijker mee met het leven op diverse woonwagenkampen in Nederland. De makers van productiebedrijf Vincent TV hebben de bewoners van kampen in Veenendaal, Eindhoven, Made, Steenbergen en Hilversum bereid gevonden hun alledaagse leven te tonen. De kijker wordt deelgenoot gemaakt van een groot aantal emotionele momenten in het leven van deze kampers (zelf zeggen ze liever ‘reizigers’). Huwelijken, verjaardagen, jubilea, je kunt het zo gek niet verzinnen of de camera is erbij.
De serie is een monument in de televisiegeschiedenis. Niet eerder kwamen verder onbekende woonwagenbewoners zo open en bloot op televisie. Voor het eerst ziet de kijker iets van het alledaagse leven op gewone kampen zoals die overal in Nederland verspreid liggen. Ooit als grote dorpen aan de randen van de stad; tegenwoordig - zoals in de serie te zien is - vooral als kleine gemeenschappen opgenomen in de woonwijken.
Niet dat er nooit eerder aandacht is geweest voor deze bevolkingsgroep. Maar het lijkt wel alsof het volksdeel nu eindelijk eens de aandacht krijgt die het mogelijk al eerder verdiende.
Kort na de arrestatie meldt de politie dat Gijs en de anderen zijn opgepakt in een onderzoek naar de productie en handel van harddrugs
Een ander voorbeeld is het boek Drugsbaron van voormalig Panorama-redacteur Vico Olling, die de bekende kamper en drugscrimineel Janus van Wesenbeeck laat vertellen over zijn leven en loopbaan in de misdaad én op de kampen waar hij woonde. Een leven dat weer gebruikt is als blauwdruk voor de Netflix-televisiehit Undercover, met Frank Lammers in een rol die sterk gebaseerd is op het leven van Van Wesenbeeck. En eerder deed een kamper als Frans Bauer natuurlijk al een duit in het zakje met de talloze televisieprogramma’s die hij maakte over zijn gezin en zijn kamp in Fijnaart.
De serie Bij Ons Op Het Kamp gaat wel iets verder. Het toont de reiziger iets minder als ideale schoonzoon (Bauers imago), en gaat ook niet over het leven in het misdaadmilieu (zoals bij Van Wesenbeeck). De serie toont vooral een heel kleurrijke cultuur vol levens in voor- en tegenspoed. Thema’s als verslaving, lichamelijke gezondheid (kickboksen), of de laatste tour van een kermisexploitant voor het pensioen komen aan bod. En er wordt flink gefeest. Met name Gijs en Liesbeth Heesbeen zijn de excentrieke trekpleisters van het programma, met hun woeste bling bling-zonnebrillen (Gijs), en architectonisch vormgegeven jurken en kapsels, inclusief modeadviezen (Liesbeth).
Oude bekenden
Wij van de redactie kenden Gijs en Liesbeth al van kort voordat ze doorbraken als televisiesterren. En met ons ook het deel van Nederland dat geïnteresseerd is in moord en misdaad. Het heeft allemaal te maken met de moord op Johan van Boxtel (32 jaar), op 7 mei 2017 in de Memlincstraat in Eindhoven. Van Boxtel woont en logeert in de periode voor zijn dood in de wagen van Gijs en Liesbeth, twee hartsvrienden. Zijn ouders wonen in de wagen ernaast op het kamp aan de Beekstraat. Van Boxtel is actief in het criminele milieu, maar geen grote speler. Volgens de politie zou hij actief zijn in de hennephandel. Zijn familie ontkent dat.
Enkele dagen voor zijn dood is hij samen met zijn vriendin te vinden in Hasselt, in Belgisch Limburg, waar hij verblijft in het Radisson Blue-hotel. Een dag voor zijn dood is hij betrokken bij een conflict dat zich afspeelt aan het Orgelplein, een ander woonwagenkamp in Eindhoven. Toch is het niet helder wat er allemaal precies speelt in zijn leven. “Hij is geen brave burger, maar ook weer geen hele grote boef,” zo stelt zijn omgeving in de eerste artikelen die er over de moord verschijnen. De Eindhovenaar wordt in de periode voor zijn dood gearresteerd voor brandstichting bij een zonnebankcentrum in Oss, waarvan eerder beelden zijn getoond bij Opsporing Verzocht.
Hij heeft sinds kort een relatie met Kim, die zelf twee kinderen heeft uit twee eerdere relaties. In de nacht van de 7de mei verlaat hij haar woning, bezoekt enkele adressen in de stad, waaronder het woonwagenkamp aan het Orgelplein (waar hij al na tien minuten na aankomst weer wegrijdt). Rond half vijf komt hij weer terug in de Memlincstraat. Kort nadat hij uit de Honda Jazz is gestapt, benaderen twee mannen hem. Vervolgens wordt Van Boxtel beschoten en gedood. Zijn vriendin ligt binnen te slapen. Al met al ligt hij anderhalf uur op straat, voordat buurtgenoten hem ontdekken.
Johan is geboren en getogen in Eindhoven. Hij heeft een zoon van zeven jaar oud die hij niet vaak ziet, toch is hij onlangs nog met hem op vakantie geweest. De politie vermoedt dat zijn nachtelijke uitstapje door iemand in zijn omgeving is weggetipt aan de schutters. Hoe kon het anders dat de personen die hem doodschoten precies bij zijn terugkeer in de Memlincstraat opdoken? “Mogelijk waren zij ervan op de hoogte dat hij maar kort zou wegblijven,” zo stelt de persvoorlichter van de politie in het programma Opsporing Verzocht, dat meerdere malen aandacht besteedt aan de moord op Van Boxtel.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- ANP, Google Streetview, Instagram, Opsporing Verzocht, Paul Tolenaar