Misdaad
4

Op stap met de Green Gang in de Bijlmer

“Ik ben the realest the realest, we leven nog steeds van de dealers,” rapte Green Gang-lid Mario Cash onlang...

“Ik ben the realest the realest, we leven nog steeds van de dealers,” rapte Green Gang-lid Mario Cash onlangs op zijn nieuwe track The Realest. Waar rapgroep en platenlabel Green Gang de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws kwam door crimegerelateerde zaken, zijn er ook leden die een andere kant willen laten horen. Zo lanceerde Mario Cash op 1 juli zijn Top600 EP, die grotendeels in de bajes werd opgenomen. We gingen met hem op pad in Amsterdam-Zuidoost.

Een unicum. Sinds oktober 2016 is rapper en veelpleger uit de Amsterdamse Top600-lijst Mario Cash (27) vrij. Zijn langste periode ooit. Mario kent bijna alle gevangenissen in Nederland van binnen en buiten, maar wil niet meer terug. Hij heeft een doel: muziek én zijn platenlabel Cash City Records. De laatste tien jaar zaten meerdere leden van Green Gang vast, verdacht van óf veroordeeld voor witwassen, drugshandel, mishandelingen, wapenbezit, poging tot doodslag en schiet- partijen. Ook nu zitten leden als JayJay vast op verdenking van liquidaties. Nieuws waar Mario Cash zich niet mee bezighoudt omdat ‘de media alles opfokken’. 

We spreken met Mario af op een zonnige lentedag bij station Bijlmer Arena. Ondertussen is ook onze fotograaf gearriveerd en gaan we terwijl Mario een joint in de hens steekt langzaam lopend op pad. Als de Surinaamse Amsterdammer zijn gouden voortanden blootlacht, zie je het woord ‘cash’ staan.

Buch Buiten De Bajes

“Ik hou van geld. Iedereen houdt wel van geld. Geld maakt gelukkig,” zei Mario daarover begin dit jaar in Buch Buiten De Bajes, een tv-programma waarin Top600-jongeren gevolgd worden. Als programmamaakster Nicole Buch hem opzoekt in zijn cel en vraagt hoe jong hij was toen hij voor het eerst vastzat, antwoordt Mario: “11 jaar. Toen ging het om tasjes roven en zo, waar ik niet trots op ben. En ik had de meester gestoken in de klas. Toen moest ik naar de jeugdgevangenis en een internaat. De meester raakte me te veel aan. Steeds een schouderklopje, maar hij raakte me wel te veel aan. Ik kan er sowieso niet tegen als mensen te dichtbij staan. Ik kwam voor het eerst in aanraking met geweld toen ik 7 of 8 jaar was. Mijn moeder was toentertijd ook gedetineerd en ik hing veel op straat om te stelen. Ik haalde allerlei kattenkwaad uit en mijn tante was gewoon streng. Dan krijg je een paar harde tikken en dat maakt je hard. Mijn moeder zat in Suriname vast voor cocaïnetransport. Bolletjes slikken. In die tijd woonden we bij tantes van tantes. Mijn vader zag ik maar heel af en toe.”

Met z’n drieën lopen we in slow motion door winkelcentrum de Amsterdamse Poort waar het een gezellige multiculti-drukte is en vooral Antillianen, Surinamers en Ghanezen buiten rondhangen. Als Mario loopt, sjokt hij een beetje en als hij praat, ondersteunt hij zijn woorden vaak met snelle handgebaren. Terwijl de rapper een wietwalm de lucht inblaast, groet hij zijn oudere neef bij de ingang van de Shopper Hal op het Bijlmerplein. Een gevatte veertiger die bruist van de energie en humor. Over Mario zegt hij: “Hij is de beste shit on the block now! Die man komt met vuur, dus steun die man! Alleen moet hij uit die Top600.”

De Top600 EP van Mario Cash verwijst naar die status. We vragen Mario’s neef hoe hij als jochie was. “Hij is wie hij is, G. Dat is niet aan mij om te vragen wie hij is. Je wil hem gewoon blackballen door info bij mij te zoeken. Dat is mijn neefje, wat probeer je te doen?!” Hilariteit alom. Mario was een van de eerste rappers die tekende bij Green Gang Records, het platenlabel dat in 2005 werd opgericht. Green Gang bestaat in het begin uit ongeveer vijftien leden en na vier mixtapes komen in 2011 twee albums uit op het label. Daarna is er weinig meer uitgebracht. Hoewel afzonderlijke Green Gang-leden sporadisch nieuwe muziek droppen, lijken ze in de crime ratings hoger te scoren dan in de underground hitlijsten. Mario Cash wil daar met zijn nieuwe EP en label Cash City verandering in brengen.

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je meer lezen over de Green Gang? Bestel dan de nieuwe Panorama hier, of lees het op Blendle.

R. Janssen