doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De dag dat prostituee Pinny het niet meer pikte

Panorama-verslaggeefster Hieke Wienke Jans schreef een boek over moordvrouwen. Dit is het verhaal van Pinny, een prostituee die in de problemen komt als haar minnaar Tonny haar mishandelt en begint af te persen. Ze ziet maar één oplossing: hem laten vermoorden. Een beslissing waar ze al 27 jaar last van heeft.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60ce68f118ffd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce68f118ffd img{#fig-60ce68f118ffd img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce68f118ffd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce68f118ffd img{#fig-60ce68f118ffd img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ce68f118ffd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce68f118ffd img{#fig-60ce68f118ffd img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ce68f118ffd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce68f118ffd img{#fig-60ce68f118ffd img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Moordwijven

Er zijn vrouwen die liever niet zelf moorden. In zulke gevallen schakelen de vrouwen mannen uit de directe omgeving in om hun opdracht uit te laten voeren. De mannen die erop ingaan, hebben verschillende achtergronden. Soms zijn ze de nieuwe vriend van de opdrachtgeefster en doen ze mee vanuit een soort van loyaliteit jegens hun nieuwe vlam. In andere gevallen zien de uitvoerders in het plegen van de moord een manier om wat geld bij te verdienen; het begrip huurmoordenaar is op hen dan letterlijk van toepassing.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Er zijn niet heel veel vrouwen die opdracht geven tot moord. In mijn onderzoek naar door vrouwen gepleegde moorden bleek maar bij een relatief gering aantal zaken sprake te zijn van een vrouwelijke opdrachtgeefster.

Maar ze zijn er wel degelijk. Nog zeldzamer zijn zaken waarbij een vrouw een andere vrouw heeft ingeschakeld om iemand uit de weg te ruimen. Vrouwen die in Nederlandse Moordwijven als opdrachtgeefster de revue passeren zijn: Maria S., Patty van den B., Anthoniek K., Joanna K., Kelly N., Polly W., Toos van V., Ellen G. en Chai Pin S. Over die laatste gaat het volgende verhaal.

Buitenechtelijke relatie

In de eeuwenoude Stoofsteeg vlak bij de Oudezijds Voorburgwal, in het hartje van Amsterdam, deelt Chai Pin S. – ook wel ‘Pinny’, prostituee van beroep – samen met haar collega Karin S. een pandje in de rosse buurt.

Op een steenworp afstand, op de Oudezijds, staat een sportschool die mede gerund wordt door de blonde krullenbol Tonny van Maurik. Pinny ziet de populaire sportschoolhouder wel zitten en ze krijgen in het geheim een jarenlange verhouding. Het is een buitenechtelijke relatie, omdat Pinny al een vaste partner heeft met wie ze samen op een woonboot leeft. En die heet ook Tonny. De zaken gaan al een hele tijd goed voor Pinny. Maar met haar liefde voor Tonny van de sportschool gaat het bergaf. Hij zou haar mishandelen, op haar spaarcentjes uit zijn en haar mogelijk zelfs afpersen. Pinny besluit dat het wel mooi is geweest. In de winter van 1993 zou ze bij collega Karin hebben geïnformeerd of zij niet iemand weet, die Tonny tegen betaling wil ombrengen.

Karin heeft een stamkroeg in Utrecht, waar de boomlange Geurt, een voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma, en zijn vriend Rick meestal te vinden zijn. Rick, getrouwd, heeft geen hoge pet op van Karin met wie hij weleens vreemdgaat. Hij vindt haar maar een dom mokkeltje dat continu stijf staat van de coke en alcohol.

Als Karin het illustere duo vraagt of zij voor 50.000 gulden Tonny wil doodschieten, zijn de mannen niet erg geïnteresseerd. Ze vinden de prijs sowieso veel te laag en ze nemen haar amper serieus. Ze zegt wel vaker wat. “Ik denk dat als het gemeend was (om Tonny dood te schieten, red.) dan ga je niet zo’n figuur sturen,” aldus Rick. Maar voor een tonnetje willen ze nog wel een beetje hun best doen. Hoe dan ook, de prijs van 100.000 vindt Pinny te hoog en ze zoekt het dichter bij huis. Ze schakelt een jongen in die Moppie wordt genoemd.

Ze doet geregeld zijn was. Deze keuze zal haar duur komen te staan. Pinny kent Moppie al een hele tijd. Hij is kind aan huis.

Samen met haar vaste partner Tonny heeft ze twee zoons die bevriend zijn met Moppie, die eigenlijk Mohamed R. heet. Hij logeert een tijdje in het tuinhuisje bij de woonboot.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Moppie, die in het criminele circuit meedraait, heeft een maatje, Jesse Remmers. Die wordt ook weleens op de woonboot gesignaleerd. Samen voeren ze opdrachten uit voor drugshandelaar Henk Orlando Rommy, ook wel de Zwarte Cobra genoemd. Pinny heeft Henk Orlando Rommy weer leren kennen via Moppie, toen hij haar een keer vroeg zijn (schone) was langs te brengen. Jesse heeft een neef die Nan Paul de B. heet. En dan is er nog ene Freek, de enige van het stel met een heus baantje, die ook relaties heeft met het duo Moppie en Jesse. Door Moppie de moordopdracht te geven, belandt Pinny als enige vrouw tussen hardcore criminelen. Jongens die veel later voor meerdere moorden worden veroordeeld in het langste en grootste liquidatieproces in de Nederlandse geschiedenis tot nu toe: het Passage-proces (2009 tot en met 2017).

Taxi-chauffeur onder hypnose

Moppie is akkoord met de opdracht en gaat Tonny van de sportschool wekenlang observeren om de moordaanslag voor te bereiden. Op zondag 18 april 1993 zal die dan eindelijk plaats moeten vinden, in Breukelen. Maar om één of andere reden zet Moppie niet door. De volgende middag belt Pinny vanuit het huis van haar ouders met Tonny om om 21.30 uur af te spreken voor het Altea Hotel – het huidige Mercure Hotel – aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam. Dit gesprek zal later door haar ouders en haar zus, die Tonny ook nog even aan de lijn heeft gehad, worden bevestigd.

Ook zou Pinny diezelfde middag vanuit het huis van haar ouders zeker vijf minuten gebeld hebben met Moppie. Die heeft daar later een geheel andere verklaring voor. Het was niet Pinny die hem belde, maar haar zus omdat ze de was voor hem deed… Tonny zit om 21.30 uur in zijn auto op Pinny te wachten, maar wie er ook op komt dagen: geen Pinny. In plaats daarvan wordt Tonny van Maurik tien minuten later van zeer dichtbij neergeschoten door twee mannen, onder toeziend oog van twee getuigen: een taxichauffeur en een hotelmedewerker.

De taxichauffeur zal later onder hypnose de recherche helpen aan twee compositietekeningen.

Benieuwd naar de rest van Pinny's verhaal? Dat lees je in de Panorama van deze week of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws