Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Danzel Silos zocht een miljoen, maar vond de dood

Kogels maakten een einde aan het leven van de Amsterdamse gangster-rapper Danzel Silos, beter bekend als Bigidagoe. Dat kwam niet helemaal onverwacht, want hij overleefde eerder in 2020 al een aanslag. De vier jaar cel die justitie pas tegen hem eiste voor betrokkenheid bij een gewelddadige gijzeling, zal hij niet meer krijgen. Wie was Danzel Silos?

Bigidagoe

Het is zondag 25 februari 2024. Op het asfalt van een industrieterrein ligt het levenloze lichaam van Danzel Silos. Locatie is de Rhoneweg, niet ver van het treinstation Amsterdam-Sloterdijk. Rond half zes in de ochtend vielen daar de schoten die een einde maakten aan het leven van de jonge gangster-rapper met de artiestennaam Bigidagoe, lid van de omstreden Amsterdamse rapformatie Zone6.

Het is een grauwe zondagochtend, waarop het gebruikelijke circus van de forensische opsporing van de politie haar tenten heeft opgezet op de zogenoemde plaats delict. Een speurhond snuffelt om de auto met de geopende deur. Ernaast staan bordjes opgesteld die de plekken aangeven waar de politie eerder hulzen aantrof van een vuurwapen. De herder duwt er een paar van om.

De gele, genummerde bordjes staan op het asfalt, rondom een zilvergrijze Volkswagen SUV met een teruggebogen buitenspiegel aan bestuurderszijde. Het is er een van het model T-ROC. Zoeken op kenteken verraadt dat de auto pas twee jaar oud is, en een cataloguswaarde heeft van 43.652 euro. Er zit zo’n 150 pk onder de motorkap. Rondom de auto zijn acht markeringsbordjes met cijfers geplaatst. Ook op het dak van de auto naast de Volkswagen staan twee gele bordjes.

Aan twee zijden van de plaats delict zijn twee auto’s te zien die met hun voorkant in de modder naast de weg terecht zijn gekomen. Niet duidelijk is waarom ze daar staan. Het zou zijn omdat de politie ze heeft weggesleept, toen ze haar forensische containers er wilde plaatsen. Of zijn de twee chauffeurs van de auto’s razendsnel de modder ingereden, toen ze zich kapot schrokken, omdat er plotseling een automatisch wapen voor hun neus werd afgevuurd? Misschien hebben de beveiligingscamera’s aan de gevels van bedrijven die aan de weg zijn gevestigd, geregistreerd wat er is gebeurd.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Vipruimte

De T-ROC waar het in het politieonderzoek allemaal om lijkt te draaien, staat op maar tweehonderd meter van waar het slachtoffer die nacht zou zijn geweest. Op een feest in het op de hoek gelegen Rhone-partycentrum. Daar heeft de onder voorwaarden op vrije voeten verkerende gangster-rapper met vrienden een vipruimte gehuurd, in de Ephesus-zaal van het ‘Events & Congrescenter’. Tijdens het feest ‘One night in Amsterdam’.

Binnen is de vloer nog plakkerig van de party van de nacht ervoor. Medewerkers die aan het opruimen zijn zeggen niets van de schietpartij of een eventuele ruzie van afgelopen nacht te hebben meegekregen, omdat zij pas net zijn begonnen met werken. Een van hen verwijst naar het kantoor van de beheerder van het partycentrum. Maar dat is bezet. Hij is in gesprek met de recherche over de gebeurtenis van die nacht. Over de lugubere nasleep van het feest in zijn zalencentrum.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, NL Beeld