Door: Martijn Haas
Misdaad

Heel Spanje zoekt naar het kayakende stel Marc en Paula

Zullen we ze ooit nog terug zien? Spanje is in de ban van een grote vermissingszaak. Het stel Marc Hernandez Lopez (23)...

Zullen we ze ooit nog terug zien? Spanje is in de ban van een grote vermissingszaak. Het stel Marc Hernandez Lopez (23) en Paula Mas Pruna (21) ging uit varen (met opblaasbare boot) op een stuwmeer bij Girona. Dat ligt niet ver van Barcelona af. 

De politie vond de auto van dit duo terug op de bodem van datzelfde meer. Daarbij bleek de versnellingspedaal verzwaard te zijn met een steen, wat dus zou kunnen duiden op een moord met voorbedachte rade. Van het duo zelf heeft men geen spoor meer terug gevonden.

Marc en Paula zijn het weekeinde van 19 augustus vertrokken, zo heeft hun familie laten weten. Sindsdien heeft niemand in die kringen nog contact met ze weten te leggen. Reden waarom op zondagavond de politie is ingeschakeld.

Maandag zijn duikers van de Spaanse politie het stuwmeer van Susqueda in gegaan. Daar vond men op de bodem hun auto terug. Die lag op ongeveer vijftien meter diepte. De ramen waren gesloten. De politie vond in de auto kleding, slaapzakken, zakken aardappelen, etensresten en zelfs een pallet. Verder vond men in het water de opblaasbare kayak van het tweetal terug.

Ook vond men enkele papieren met persoonlijke notities. "Maar niets dat duidt op een zelfmoordbrief," aldus een woordvoerder van de Spaanse politie.

De laatste persoon die het stel heeft gezien, heeft gemeld dat de twee hun auto gewoon hadden geparkeerd bij een parkeerplaats aan de ingang van het wandelgebied rondom het meer. Daarna trokken ze met hun rugzakken om en hun boot bij zich de helling op om het vaartuig elders op te pompen en te water te laten.

De zoekactie levert afgelopen maandag weinig op. Op dat moment treedt de duisternis al in waarna wordt besloten de onderzoekswerkzaamheden een dag later voort te zetten. Dinsdag en gisteren nog zoeken de Spaanse hulpdiensten in het meer verder met hulp van honden en boten - waarbij ook de bossen rondom het water worden afgekamd. 

De theorie die de politie aanhoudt is dat het stel toch 'verdwenen' is in het water, waarbij ook de wagen het meer is ingeduwd. De diepere lagen van het Susqueda-water zijn zeer moerassig, wat het zoeken naar de twee jonge studenten bemoeilijkt.

Beelden van het stel bij een tankstation

De familie van Marc en Paula heeft zelf aangegeven dat de band met het stel goed was, en dat zij geen reden zagen waarom ze zouden willen verdwijnen.

De politie zoekt verder, ondermeer met behulp van social media.