Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Klokkenluider zaak-Borsato blijkt presentator Jan Versteegh'

Destijds was het RoddelPraat dat als eerste over de zaak berichtte. Hun bron blijkt presentator Jan Versteegh. Dat wordt onthuld in Dennis Schoutens nieuwe boek.

Jan Versteegh

De naam Borsato zong al een tijdje rond in BN'er-land, en dan niet op een positieve manier. De zanger werd (en wordt nog steeds) gelinkt aan misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het zou hierbij gaan om een (destijds) minderjarig meisje.

De zedenzaak loopt nog en Borsato leidt een rustig bestaan, waarbij hij het liefst zo anoniem mogelijk door het leven gaat. Zonder spotlights, maar ook zonder optredens, tv-klussen en een rinkelende kassa. En dat nieuwe bestaan begon eigenlijk allemaal na een paar serieuze aantijgingen van Jan Roos en Dennis Schouten in hun YouTube-programma RoddelPraat.

Jan Versteegh

Maar hoe kwamen de professionele roddelaars aan hun scoop? Tot dusver was dat niet bekend. Dennis Schouten zegt zijn bronnen graag anoniem te houden. Uit een passage in zijn nieuwe boek blijkt echter dat hij een uitzondering op die regel maakt, want deze persoon 'verdient een groot compliment als klokkenluider van deze walgelijke misstanden rondom Marco Borsato'.

De klokkenluider in kwestie is Jan Versteegh, zo onthult Schouten. Roos en Schouten kwamen de presentator in 2021 tegen voorafgaand aan een Netflix-premiĆØre in Den Haag. Daar werden ze aangeschoten door Versteegh.

"Wanneer gaan jullie nou eens iets doen met dat Marco Borsato-verhaal? Hij heeft zich vergrepen aan een jonge meid", zou de presentator gezegd hebben. Er zou in die tijd ook volop over de geruchten gesproken worden in de wandelgangen, maar niemand die het naar buiten durfde te brengen. Tot de informatie bij RoddelPraat terecht kwam. Wie de bron van Versteegh was, heeft hij nooit gezegd, volgens Schouten.

In eerste instantie kneep Dennis Schouten 'm wel voor de eventuele juridische gevolgen van de berichtgeving. Niet lang erna deed de moeder van het vermeende slachtoffer aangifte, hoorde Schouten dan John van den Heuvel onderzoek deed naar de zanger, en ontvouwde het Voice-schandaal zich. Daarna nam de angst voor eventuele represailles vanuit het 'kamp-Borsato' wel af.

Wanneer staat Borsato voor de rechter?

De zaak rondom de Voice of Holland tegen Marco Borsato - oud-coach in het programma - is al een tijdje geleden geseponeerd. De zanger wordt daarin dus niet vervolgd.

Dat gebeurt wel in een misbruikzaak. In december 2021 werd er aangifte tegen Borsato gedaan. Naar verluidt is het vermeende slachtoffer de dochter van een oud-medewerker van de zanger. De moeder hielp Marco Borsato bijvoorbeeld tijdens 'fanclubdagen'. De dochter is inmiddels meerderjarig, maar beweert dat ze als kind - tussen 2014 en 2019 - betast werd door Borsato. Dit terwijl hij een soort huisvriend zou zijn geweest. Een deel van het bewijs in de zaak bestaat uit passages uit oude dagboeken van het meisje.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is niet bekend. Borsato's advocaat Geert-Jan Knoops liet begin dit jaar weten in de podcast van Op1 dat hij niet denkt dat het snel gaat gebeuren. Knoops acht het zelfs mogelijk dat de zaak pas in 2025 voorkomt. "Dat hangt ook af van de afronding van het vooronderzoek."

Entertainment
  • MediaCourant, Biografie Dennis Schouten
  • NL Beeld / Regiofotografie