Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dennis Schouten levensmoe: 'Ik wil niet op deze wijze verder'

De spraakmakende mediamaker doet een aantal pittige onthullingen in zijn boek.

Dennis Schouten

Dennis Schouten ziet het leven niet meer zitten. Dat onthult hij in een nieuw boek, dat sinds gister te koop is. Het gaat om een biografie met de titel 'Dennis Schouten - Beschadigd op weg naar de dood', geschreven door journalist en showbizz-verslaggever Andries Jelle de Jong.

In de RoddelPraat-aflevering van woensdag 14 februari trapt Schouten af met een aantal onthullingen. Ten eerste maakt hij dus bekend dat het boek er eindelijk is. Ten tweede laat hij weten dat hij het leven zat is. Niet als grap, maar als serieus statement.

Levensmoe

'Ik ben ongelukkig en ga stoppen met leven', is de titel van de aflevering. "Dat is in ieder geval een hoopgevende tekst", grapt collega-presentator Jan Roos.

"Ik zal proberen er wat over te vertellen", reageert Schouten. "Dat kan ik nu doen, omdat ik van de week met veel anderen heb gepraat."

Vervolgens legt hij uit dat het boek niet uit ijdelheid is ontstaan. Schouten: "Ik heb al enkele jaren dat ik er eigenlijk niet zo heel veel plezier in heb. En daar heb ik veel aan gedaan de laatste jaren om dat op te lossen. Dat heb ik niet allemaal hier serieus besproken, dat heb ik ook nooit met jou (Jan Roos, red.) besproken, dat heb ik eigenlijk met weinig mensen besproken, want ie kunnen dat niet voor mij oplossen. En mogelijk medicatie, psychologen en verhuizen wel, maar dat heeft het niet opgelost."

Schouten vertelt dat hij ook naar het ziekenhuis is geweest voor verdere onderzoeken. Daar stelden doktoren volgens de presentator dat het mogelijk komt door medicatiegebruik van vroeger, maar dat is 'ook niet vast te stellen'.

Dennis heeft vaker verteld over zijn zware jeugd. Zijn moeder zou hem onder meer lange tijd tegen zijn wil in allerlei medicatie hebben laten slikken. Op zijn veertiende klapte de relatie met zijn moeder en sindsdien heeft hij haar ook niet meer gezien of gesproken.

'Wil niet meer op deze wijze verder'

Er zijn volgens Schouten vaker periodes geweest dat het minder ging, "maar ik heb uiteindelijk voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik eigenlijk niet lang meer op deze wijze verder wil", aldus de oud-Powned-verslaggever.

Toen hij voor het eerst die gedachte had, dacht Dennis: "Dat klopt niet, dat hoort niet, want wie wil dat nou. En laat ik eerlijk zeggen: ik heb het ook zeker niet slecht. Ik heb het op papier hartstikke goed, maar ik haal daar heel weinig geluk en plezier uit en dat wordt steeds minder."

Na lang wikken en wegen, en gesprekken met naasten, heeft hij dan ook besloten "om niet mijn pensioen te halen, zeg maar."

Die conclusie is uiteindelijk aanleiding geweest om samen met Andries Jelle de Jong een boek te maken.

'Niet volgende week'

Kijkers moeten overigens niet denken dat Dennis volgende week uit het leven stapt.

"Het is niet zo dat... dat... Nogmaals, ik wil daar geen beloftes van tijd aan doen, want de ene dag is anders dan de andere dag. (...) Maar het zal niet langer zijn dan 10 jaar."

Het gaat niet om een 'stunt', legt Jan Roos nog even uit. Hij stelt dat hij er 'natuurlijk grappen' over gaat maken - dat doet het tweetal immers over alles en iedereen - maar dit is "niet een knipoog, dit is geen prank, dit is niet 'hahaha', volgende week is het allemaal weer toppie. Dit is een serieus verhaal."

Roos: "Het duo Jan en Dennis gaan door zolang het duurt."

Entertainment
  • RoddelPraat
  • NL Beeld / Proshots