Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Hollandse Peaky Blinders' verdacht van gruwelijke feiten in Spanje

De vermeende leider van 'Los Peaky Blinders de Holanda' is volgens het Algemeen Dagblad mogelijk Lee A., een 38-jarige man met een Nederlandse moeder en Britse vader.

Peaky Blinders

In mei 2023 werd een 24-jarige man op schokkende wijze gemarteld en achtergelaten in een veld in de buurt van Fuengirola, een Spaanse badplaats aan de Costa del Sol. Hij had duct tape op zijn mond, snijwonden in zijn voeten en zijn wijsvingers waren er afgehakt. Al snel werd duidelijk dat het om een Nederlander gaat. 'Een drugskoerier', aldus het AD.

Spaanse media wisten enige tijd terug te melden dat de marteling mogelijk onderdeel is van een conflict in de onderwereld. Twee groepen cokehandelaren zouden daarbij recht tegenover elkaar staan, nadat er een partij cocaïne ter waarde van 3,2 miljoen euro was gejat tijdens een ripdeal.

Leugendetector

De gemartelde man werd er naar verluidt van verdacht meer te weten over de diefstal van de drugs. Volgens de berichten werd hij enkele dagen voor de gruwelijkheden in Fuengirola al in het Verenigd Koninkrijk door criminelen zijn verhoord over de kwestie. Hij zou daarbij zelfs een leugendetectortest hebben afgelegd. Die gaf geen uitsluitsel, dus moest hij naar Spanje om voor een leider te verschijnen, zo is de uitleg van het OM.

Op dat moment had het 24-jarige Nederlandse slachtoffer ongetwijfeld nog geen idee wat hem te wachten zou staan in het badplaatsje aan de Costa del Sol.

'Los Peaky Blinders de Holanda'

Eind vorig jaar werden zes verdachten opgepakt in verband met de marteling; vier Nederlanders tussen de 26 en 35 jaar, een Brit, plus nog een Spanjaard. Twee van de Nederlanders zijn broers.

Volgens het AD is ene Lee A. de vermeende leider van de criminele groep. De in Groot-Brittanië geboren Lee zou opgegroeid zijn in Nederland. In de Spaanse media wordt de groep de 'Hollandse Peaky Blinders' of 'Peaky Blinders de la Costa del Sol' genoemd, naar een Peaky Blinders-tatoeage die Lee A. op zijn lichaam heeft. Of A. daadwerkelijk iets met de marteling te maken heeft, daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Eén Nederlander is inmiddels weer op vrije voeten. De andere verdachten, waaronder Lee A., zitten nog vast. Het is niet bekend wanneer de groep moet voorkomen.

Peaky Blinders

Peaky Blinders is een Britse serie over een criminele familie in Birmingham die actief was in de periode na de Eerste Wereldoorlog. De productie, waarin Cillian Murphy de hoofdrol vertolkt, is losjes gebaseerd op de Peaky Blinders-bende die eind negentiende eeuw de straten van de op een na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk onveilig maakte.

Misdaad
  • AD, Crimesite
  • La Policía Nacional, Guardia Civil