Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jeroen Rietbergen toch vervolgd voor verkrachting? 'Er is aanvullend bewijs'

Advocaat Sébas Diekstra en vermeend slachtoffer Nienke Wijnhoven gaan proberen Jeroen Rietbergen alsnog voor de rechter te slepen voor verkrachting.

Rietbergen

Rietbergen werkte ooit als muzikaal begeleider bij The Voice of Holland, de talentenshow die onder vuur kwam te liggen in en na de BOOS-uitzending over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de YouTube-video van 20 januari 2022 werden diverse mensen - Ali B, Marco Borsato, Jeroen Rietbergen, regisseur Martijn N. - beschuldigd van ernstige feiten.

Ali B is inmiddels veroordeeld in zaken die losstaan van de talentenshow. De zaken tegen Borsato en Martijn N. werden uiteindelijk geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. En datzelfde gebeurde uiteindelijk met de zaak tegen Jeroen Rietbergen, de (ex?)vriend van Linda de Mol. Maar wellicht moet Rietbergen alsnog voor de rechter verschijnen voor de vermeende verkrachting van ex-Voice-deelneemster Nienke Wijnhoven.

In maart van 2023 werd al eens besloten om Rietbergen daarvoor te vervolgen. Justitie kwam daar echter op terug na aanvullend onderzoek. Volgens het OM is er wel bewijs voor seksuele handelingen, maar niet voor dwang, misbruik van machtspositie of fysieke dreiging. In andere woorden: er is geen overtuigend bewijs voor een strafbaar feit, aldus het Openbaar Ministerie eerder dit jaar.

'Aanvullend bewijs'

Sébas Diekstra, de slachtofferadvocaat die Wijnhoven bijstaat, heeft nu laten weten een artikel 12-procedure te starten. Het Hof kan daarmee het OM dwingen alsnog tot vervolging over te gaan. Dit gebeurt soms als er bijvoorbeeld aanvullend bewijs is opgedoken. En daar is sprake van, legt Diekstra uit in het AD. Hij spreekt over 'een aantal getuigenverklaringen en meldingen'.

Diekstra: "Cliënte hoopt dat deze stappen zullen leiden tot een zorgvuldige herbeoordeling van haar zaak en dat er door het gerechtshof een rechtvaardig oordeel zal worden geveld."

Binnenkort weet Rietbergen dus of hij alsnog op moet komen draven bij de rechter.

Andere beschuldigingen

Nienke Wijnhoven is een van de vrouwen die zegt slachtoffer te zijn van Rietbergen. Hij zou zich aan haar hebben vergrepen tijdens de opnames van The Voice. Lange tijd was Wijnhoven ook de enige die openlijk over haar ervaringen sprak in de media.

Maar dat betekent niet dat er niet meer beschuldigingen over Jeroen rondgaan. In totaal deelden 19 vrouwen die meededen aan de talentenshow hun verhaal met de BOOS-redactie. En ook zangeres Do kwam begin 2022 naar buiten met wat anekdotes over de muzikant.

"Twintig jaar geleden heeft hij dingen bij mij gedaan waarvan ik toen zei: gast, je bent gewoon koekoek, dat doe je toch niet?" zei Do destijds in een interview met NRC. "Wat hij deed was echt niet oké, maar nadat ik hem erop heb aangesproken heeft hij het nooit meer bij mij gedaan. En mijn collega’s wisten ervan en als hij dan weer vieze praatjes had zeiden zij: gast, hou eens je bek joh, doe normaal. Dus ik voelde me gesterkt door mijn omgeving."

Nieuws
  • AD
  • NL Beeld / Patrick van Emst