Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tim Hofman over mislukte moordaanslag: 'Zelfde pistool als waar Peter R. de Vries mee vermoord is'

In gesprek met zijn broertjes onthult Tim Hofman enkele details over de mislukte moordaanslag op zijn leven.

Tim Hofman

De BNNVARA-presentator (35) was op bezoek bij Sam (28) en Rijk (27), zijn twee broertjes. De Hofmannetjes hebben een podcast genaamd BROERS en grote broer Tim was te gast. Waarom? Om zijn nieuwe boek Goede moed - Pleidooi voor een minder bang bestaan te promoten natuurlijk. Het boek gaat over persoonlijke angsten en angsten in de samenleving.

Tijdens het gesprek gaat het niet heel veel over het boek, maar wel over een angstig moment, namelijk de mislukte aanslag op Tims leven.

6 september

Op de avond van 6 september liep een gewapende man het pand van BNNVARA in Hilversum binnen. De man was al eerder langs geweest om zogenaamd een ontmoeting en foto met Hofman te regelen, maar werd weggestuurd.

's Avonds kwam hij terug, inclusief vuurwapen en mes. Ook toen was Tim Hofman niet aanwezig. De man meldde zich bij de beveiliging, die vervolgens de politie inschakelde. De persoon in kwestie gaf later toe dat hij de tv-maker van het leven wilde beroven. Inmiddels zit hij vast in het Pieter Baan Centrum.

Omgebouwd alarmpistool

Terug naar de podcast met de drie Hofmannetjes, waarin Rijk de aanslag aanhaalt.

Tim: "Wat gaan we erover zeggen?"

Rijk: "Was het een aanrader? Was het een Peter R. de Vriesje? Of was het een. Weet je, wat wilde hij?"

Tim: "Nee, het was wel Peter R. de Vries. Het was zo'n zelfde pistool als waar Peter R. de Vries mee vermoord is."

Rijk: "F*ck off. Echt?"

Tim: "Nee is echt waar. Dat is zo'n omgebouwd gaspistool."

Sam: "Alarmpistool?"

Tim: "Nee ik weet niet of het een alarmpistool is."

Peter R. de Vries is inderdaad doodgeschoten met een omgebouwd gasalarmpistool. Het wapen werd na de moord in de vluchtauto teruggevonden. Het wapen is volgens het OM afkomstig uit een wapendepot dat later ontdekt werd in Alphen aan den Rijn. Dat stelt justitie op basis van zogenaamde 'ombouwsporen' die op het moordwapen uit de De Vries-zaak én op 7 wapens in de berging in Alphen werden gevonden.

Tim Hofman stelt op basis van het politiedossier uit zijn zaak dat de man die hem wilde ombrengen een vergelijkbaar wapen bij zich had. Zulke omgebouwde wapens - soms pistolen die gebruikt worden om het startschot bij sportwedstrijden te geven - duiken steeds vaker op. Er is namelijk vrij makkelijk aan te komen en ook het ombouwen is relatief simpel. Europol denkt dat bijna de helft van alle illegale vuurwapens in Europa bestaat uit omgebouwde gasalarmpistolen.

Vaker te maken met 'vuurwapengevaarlijke mensen'

Broertje Rijk vraagt nogmaals naar 6 september.

Tim: "Ja, wat moet ik erover zeggen? Er kwam een man naar mijn werk, twee keer, met een pistool, wilde me doodschieten. In het politiedossier staat dat 'ie mij door m'n hoofd en mijn borst ging schieten. Hij zegt ook: als ik hem had gezien, was het gelukt. Dan had hij het echt gedaan. Maar ze hebben hem weggestuurd die eerste keer. Die tweede keer dacht 'ie: nou ja, gaat waarschijnlijk toch niet lukken, dus eh, i don't know, ik ga naar huis Lingo kijken. En toen heeft hij zijn wapen ingeleverd en toen is hij gearresteerd."

Of de gebeurtenis het engste moment van Tims leven was? Dat niet, zegt de BNNVARA-man. Maar wel van de afgelopen jaren. Hofman vertelt over dingen die hij in Zuid-Amerika meemaakte, bijvoorbeeld een ontmoeting met mensen van een drugskartel. Dat was ook spannend, maar de mislukte aanslag op zijn leven hakte er zwaarder in.

'Hij was vooral heel boos op alles wat ik zei en maakte'

Tim "Dit is hier onderdeel van mijn dagelijks leven. En het is echt niet zo dat er dagelijks mensen met pistolen voor mijn deur staan. Dat is gelul. Maar ik heb wel afgelopen jaren een paar keer gehad, dat vertel ik niet altijd aan jullie, dan heb ik in BOOS met iemand te maken die vuurwapengevaarlijk is. Iemand die mijn adresgegevens verspreidt. Dat soort gelul, weet je wel."

Tot slot gaat het over het motief van de man. "Ik ben dus woke en extreem links", aldus Tim. "Ik weet niet, hij heeft volgens mij iets gemaakt in zijn hoofd dat ik de schuld was van alle problemen in zijn leven. Hij had privéproblemen. (...) Hij was vooral heel boos op alles wat ik zei en maakte."

Misdaad
  • BROERS
  • NL Beeld / Patrick van Emst