Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe (on)veilig zijn onze gevangenissen?

Criminelen geven vanuit hun cel opdrachten via hun advocaten aan hun handlangers. Ook worden er telefoons via drones afgeleverd en vinden er moorden plaats in meerpersoonscellen. In de Nederlandse gevangenissen zijn de laatste jaren flink wat zaken pijnlijk misgegaan. Er komt nu zelfs een speciaal team om dit tegen te gaan, naar aanleiding van de eerdere geplande uitbraak van Ridouan Taghi uit de EBI in Vught. Zijn onze gevangenissen dan zó onveilig?

Chaos in de bajes

Probleem 1: Criminele wereld draait dóórrrr…

“Hermano heb een fam lid gevraagd die is advo.”

Dit korte zinnetje in een bericht van crimineel Jaouad F. over een prominente gevangene in de extra beveiligde gevangenis, legde in 2021 een bom onder het functioneren van het Nederlandse gevangenisstelsel. Het betekende voor justitie de ontdekking dat Ridouan Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) via zijn familie (Jaouad is zijn neef) zocht naar een manier om tot communicatie met de buitenwereld te kunnen komen. Een poging die ook zou slagen. Met dramatische gevolgen.

Hoewel justitie zich eerst nog verzette tegen het toelaten van advocaat Youssef Taghi, ook een neef van Ridouan, mocht hij zijn oom op 12 maart 2021 voor de eerste keer bezoeken in de gevangenis. Het opzetje van de familie was gelukt. Youssef, in 2012 beëdigd als advocaat, kon nu als vertrouweling met Ridouan in contact komen, zonder dat die gespreken werden afgeluisterd en opgenomen. De advocaat maakt in zijn werk namelijk gebruik van zijn zogenaamde verschoningsrecht, waardoor de inhoud van het contact tussen cliënt en advocaat geheim moet blijven.

Nadat er dus al bezwaar was gemaakt tegen het optreden van neef Youssef als advocaat van oom Ridouan, kwam er bij de politie ook informatie binnen dat de grote baas nog steeds opdrachten aan zijn criminele groep zou geven, vanuit de EBI.

Inmiddels was het september 2021, het einde van een hete zomer op crimineel gebied. Want op 6 juli van dat jaar was Peter R. de Vries, misdaadjournalist en vertrouwenspersoon van de kroongetuige tegen Ridouan Taghi in het Marengo-proces, neergeschoten en enkele dagen later overleden als gevolg daarvan. Taghi wordt genoemd als een van de mogelijke verdachten in de zaak, de vermeende opdrachtgever zelfs. Maar hij zit in de cel. Hoe zou hij die opdracht gegeven kunnen hebben? Zou dat via de advocaat kunnen zijn gebeurd, die met hem in contact staat en hem regelmatig ziet?

Het contact tussen Ridouan en zijn neef Youssef, volgens het OM.

Uitbraakpoging

We zullen het misschien wel nooit weten. Want pas op 29 september van dat jaar lukte het voor het eerst om met toestemming van de rechter boodschappen te ontcijferen die op de iPad van Youssef worden getoond aan Taghi in de EBI. Op zijn beurt schrijft Taghi berichten op papier, die zijn neef weer fotografeert en doorgeeft. Het gaat in eerste instantie vooral om uitbetalingen aan mensen, en schijnbaar de handel in cocaïne. Maar tot grote schrik van justitie wordt er vanaf een zeker moment ook gesproken over een uitbraakpoging.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Daar wordt zelfs flink over doorgedacht. Er wordt gesproken over het laten uitvallen van de stroom bij de EBI, het jammen van de zendmasten en het blokkeren van met honderden liters olie gladgemaakte wegen op de vlucht. Ook stelt Taghi voor dat gebruik gemaakt wordt van drones met warmtecamera, waarschuwt hij voor kentekenherkenningssystemen boven de weg, en wil hij ‘fietsen’ (auto’s) voor en achter zijn vluchtauto hebben, en in zijn eigen auto ramen, zodat hij nog zou kunnen vluchten als hij in de problemen komt onderweg. De vluchtpoging moet plaatsvinden op een dag dat het slecht weer is. Hij wijst ook op filmpjes op YouTube over de EBI, waarop staat hoe zijn cel eruitziet, waar het raam is geplaatst, en wat voor soort tralies er zijn. Op de dag van de ontsnapping zou hij zijn tv voor het raam zetten, zodat men kan zien waar hij zit.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, DJI, Marieke Duijsters