Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Drinken uit een dode eekhoorn: het duurste bier ooit

Een alcoholpercentage waar de gemiddelde whisky van gaat blozen, een verpakking die je nog het best als ‘luguber’ kunt beschrijven en een prijskaartje waar de gemiddelde grootverdiener toch even van moet slikken. Dit bier is extreem op alle fronten.

Drinken uit een dode eekhoorn: het duurste bier ooit

Accijns, inflatie, geen grote kortingen meer: we moeten steeds meer betalen voor ons bier. Maar ach, hoewel het allemaal kommer en kwel lijkt als het gaat om de prijs van pils, kunnen we ons altijd nog gelukkig prijzen met het feit dat de kosten nog steeds meevallen vergeleken met die van het duurste bier dat ooit gebrouwen is: BrewDogs ‘The End of History’.

Toen het in 2016, ter ere van het opheffen van Ohio’s strenge reglement rond het brouwen van sterke bieren, werd uitgebracht, was het met een prijskaart van 20.000 dollar gemakkelijk het duurste bier ooit. Inbegrepen bij die forse rekening zaten overigens wel wat aandelen in de nieuwe Amerikaanse brouwerij, dus de feitelijke prijs van het drankje viel lager uit. Die kwam desondanks neer op een stevige 500 Britse pond, waarmee het tot op de dag van vandaag bovenaan de prijslijst staat.

Supersterk en zeer controversieel

Maar wat kregen de geldsmijters die hun zuurverdiende spaarcenten eraan uitgaven? Op het moment zelf in ieder geval het sterkste bier ter wereld, want hoewel die plaats inmiddels is ingenomen door Schorschbräu Schorschbock Finis Coronat Opus, was ‘The end of History’ in 2016 met 55% veel sterker dan al het ander bier op aarde.

Twee extremen waren echter niet genoeg voor de jongens van BrewDog, dus voegden ze er nog een derde aan toe: de verpakking. In plaats van een doodnormaal flesje te vullen, besloten ze hun bier in opgezette eekhoorns en hermelijnen te verstoppen. Destijds zorgde het voor de nodige controverse, want dierenwelzijnorganisaties als PETA waren uiteraard op hun tenen getrapt. De ophef was echter grotendeels voor nop, want de verpakkingsdiertjes bleken achteraf allemaal roadkill te zijn.

Proost!

Heruitgave

Inmiddels is de dure dorstlesser nergens meer te krijgen, maar wie ooit nog om een slok verlegen zit, mag stiekem hopen op een heruitgave. Het bier uit 2016 was namelijk al een heruitgave van een oudere versie uit 2010, dus wie weet worden er bij het volgende jubileum toch nog een paar flesjes gedopt.

Bizar
  • BrewDog