Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Kaascriminelen' slaan steeds vaker toe: 'Georganiseerde misdaad'

De ene crimineel pleegt een gewapende overval op een juwelier of bank, de ander blaast een pinautomaat op. Maar ook kaaswinkels zijn de laatste jaren steeds vaker doelwit. Dat schrijft RTL Nieuws vandaag. 

kaascriminelen

Afbeelding boven ter illustratie

Wij Nederlanders houden wel van een stukkie kaas. Op de borrelplank, tussen een sneetje brood, over de pasta. Maar niet alleen de consument wordt wel warm van een paar pondjes jong belegen, ook schimmige figuren hebben het gele goud inmiddels ontdekt.

Dat blijkt uit navraag van RTL Nieuws op basis van de diefstal van tienduizenden euro's aan producten van kaaswinkeleigenaar Martijn van der Valk. Criminelen haalden vlak voor de paasdagen zijn winkel leeg. Ze namen alles mee - nootjes, wijn, et cetera - maar de meest waardevolle buit was de kaas zelf. "Ik ben aan het wachten op het proces-verbaal van de politie", aldus Van der Valk tegen RTL, "maar zolang ik dat nog niet heb kan de verzekering nog niets doen."

'Gebeurt de laatste jaren steeds meer'

Voor Van der Valk was het de eerste keer dat hij doelwit was, maar kaasdiefstal schijnt een groeiend probleem te zijn in Nederland. Zo werd kaasmakerij Torenpolderkaas in Fijnaart twee keer beroofd in een jaar tijd. Oud-voorzitter van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders Theo Dekker sprak bij Omroep Brabant van 'georganiseerde misdaad'.

De 'kaascriminelen' plegen voorverkenningen, gebruiken grof geweld om ergens binnen te komen en sluizen de buit waarschijnlijk in rap tempo weg naar het buitenland. Naar Oost-Europa, denkt Dekker. Er zijn ook vermoedens dat de gestolen kaas zijn weg naar Rusland vindt, waar er door de boycot weinig Nederlandse kazen op de markt zijn.

Maar waarom kaas? Nou, het antwoord op die vraag is vrij simpel: kaas is een kostbaar product. Een 'wiel' kaas weegt soms wel 14 kilo en als je een busje volgooit heb je al snel een flinke buit te pakken. De schade bij zowel Martijn van der Valk als bij kaasmakerij Torenpolderkaas liep in de tienduizenden euro's.

Bovendien duurt het een tijdje om de gestolen kaas te vervangen; sommige oude kazen zijn pas na 12 maanden klaar om verkocht te worden.

Misdaad
  • RTL Nieuws, Omroep Brabant
  • NL Beeld / Regiofotografen