Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Moord in het buitenland

13 Nederlanders die in het buitenland brommen voor moord

Door het met een Emmy bekroonde speurwerk van wijlen Peter R. de Vries is Joran van der Sloot wereldberoemd geworden. Maar Van der Sloot is lang niet de enige Nederlander die betrokken is geraakt bij spraakmakende moordzaken in het buitenland. Een overzicht van dertien landgenoten die moord en doodslag hebben ‘geëxporteerd’.

Diepvriespizza

Wie: Vincent T.

Waar: Engeland

Wanneer: 2010

Eerste kerstdag, 2010. Bij het uitlaten van hun hond vindt een koppel het lichaam van een jonge vrouw in de sneeuw. Het blijkt te gaan om de 25-jarige landschapsarchitecte Joanna Yeates uit Bristol. Ze is op 17 december spoorloos verdwenen na een stapavondje. Yeates is voor het laatst levend gezien bij het kopen van een diepvriespizza. Het feit dat die nooit wordt teruggevonden, bevestigt dat Yeates daarna nooit meer thuis is geweest. Opvallend is dat haar lichaam geen sporen van seksueel geweld vertoont. Ze is volledig gekleed, op een kous na. De politie vermoedt dat deze als ‘moordwapen’ is gebruikt om haar te wurgen.

Yeates' vriend wordt al snel uitgesloten als verdachte, het onderzoek richt zich op de huisbaas, die na zijn arrestatie door de boulevardpers aan de schandpaal genageld wordt. Maar ook hij blijkt onschuldig. De politie is op een dwaalspoor gezet door de Nederlandse buurjongen, de dan 32-jarige student Vincent T. Niet veel later wordt hij in de boeien geslagen. Na een lang verhoor bekent hij schuldig te zijn aan de dood van Yeates. Volgens hem gaat het om doodslag. Toch wordt Vincent in oktober 2011 door een Engelse jury tot levenslang veroordeeld voor moord met voorbedachten rade. Omdat hij op zijn computer behalve veel sm-afbeeldingen ook foto’s van minderjarigen heeft opgeslagen, krijgt hij in 2015 tien maanden opgelegd voor het bezit van kinderporno. Deze straf kan hij gelijktijdig uitzitten. Vincent komt rond 2031 in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Bezeten door de duivel

Wie: Richard de W.

Waar: India

Wanneer: 6 april 2013

De grote reis van Sarah Groves (24) zit er bijna op. Een jaar lang is de Britse met haar rugzak door Azië gereisd. Ze is in Kashmir beland, waar haar Indiase vriend een hotel runt op een woonboot aan een rustiek meertje. Uitgerekend op deze idyllische locatie kruist ze het pad met de schizofrene drugsverslaafde Richard de W. (43) uit Ridderkerk.

De rugzaktoeristen praten eindeloos over hun vele reizen. Totdat de boomlange Richard zonder waarschuwing door het lint gaat en met een veertigtal messteken een einde maakt aan Groves’ leven. De Nederlander probeert te ontkomen in een roeibootje, maar wordt tientallen kilometers verderop gearresteerd. Richard leeft al maanden gescheiden van zijn Thaise vrouw. “Waarom heeft papa die vrouw vermoord?” willen hun twee jonge kinderen van haar weten. Ze heeft geen antwoord. Richard wel, al is het een bizarre verklaring. Bij zijn arrestatie zegt hij: “Mijn lichaam is in beslag genomen door de duivel.” Verder verklaart Richard dat de Nederlandse regering hem overal heeft achtervolgd en Groves op hem heeft afgestuurd.

Of Groves’ nabestaanden ooit gerechtigheid krijgen, valt te bezien. Na bijna tien jaar en honderden zittingen is er nog steeds geen uitspraak in zicht.

Flutonderzoek

Wie: Jurriën ten Cate

Waar: Tunesië

Wanneer: december 2013

Natuurlijk is niet elke moordverdachte, of veroordeelde, ook echt een moordenaar. Neem het verhaal van hoteleigenaar Harry Bodaan die in Costa Rica al ruim twee jaar ‘preventief’ opgesloten zit voor een moord die hij eigenlijk niet gepleegd kan hebben (zie Panorama 43/2022). Of zeiler Peter P. (65), die door de tunnelvisie van Colombiaanse rechercheurs bijna wordt veroordeeld voor de roofmoord op zijn vrouw.

Een ander tragisch voorbeeld is het verhaal van Jurriën ten Cate (32) uit Almelo, die al bijna tien jaar vastzit voor de moord op zijn Tunesische vrouw Marwa. Zoals de tv-documentaire Het Laatste Woord duidelijk maakt, is die veroordeling het gevolg van politieonderzoek dat, zoals zijn advocate het uitdrukt, ‘ronduit flut’ is uitgevoerd. Waarschijnlijker is dat Ten Cates kersverse bruid vanuit hun hotelkamer zelf van het balkon is gesprongen. Toch moet hij waarschijnlijk de resterende tien jaar van zijn celstraf uitzitten in een sobere Tunesische cel.

Mokerslagen

Wie: Robert K.

Waar: Belgisch Limburg

Wanneer: 6 april 2016

Robert K. (56) woont prima in zijn studiootje in het Belgische gehucht Neeroeteren, niet ver van de Nederlandse grens. De Amsterdammer heeft er bovendien een lucratief handeltje in de wietteelt opgezet met zijn huisbaas, slager Mathieu Henkens (54). Wanneer deze dreigt Robert uit huis te zetten, stort zijn wereld in. Op 6 april 2016 is Robert vastberaden om Thieu een lesje te leren. In een vlaag van woede steekt hij 29 keer in op het lichaam, en de ogen, van zijn huisbaas. “Ik wilde hem blind hebben, niet doden,” zou Robert later verklaren. Maar wanneer Henkens het uitschreeuwt van de pijn gaat Robert naar de berging om een houten hamer te halen.

Na acht meppen is het leven van de Belg niet meer te redden. Robert weet dat hij verantwoorelijk is voor de dood van zijn huisbaas. Maar van opzet is geen sprake, verklaart hij tegenover het Belgische hof: “Dan had ik veel dieper gestoken.” De jury lijkt daarmee in te stemmen en veroordeelt hem in 2016 voor doodslag. Robert hoort de straf gelaten aan: 25 jaar.

Draaiorgel-Fredy

Wie: Ronnie W.

Waar: Zwitserland

Wanneer: 3 mei 2016

Lichtensteig is een typisch Zwitsers bergdorp: pittoreske vakwerkhuisjes en grazende koeien in de Alpenweide. Echt een woonplaats voor een draaiorgelverzamelaar als Fredy Künzle (62). Hij is een beroemdheid in het gehucht. De dorpsgenoten hebben waarschijnlijk geen weet wat Fredy verder uitspookt achter de muren van zijn monumentale woning.

Ronnie W.

Zo haalt de Zwitser eind april 2016 de Nederlander Ronnie W. in huis als een soort schandknaap die in ruil voor seksuele diensten gratis inwoning krijgt. Binnen een week houdt W. het voor gezien. Tijdens het zoveelste oneerbare verzoek grijpt hij, onder invloed van poppers, naar een mes in de keuken en steekt ‘draaiorgel-Fredy’ overhoop terwijl hij hem verstikt met een plastic zak.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

W. grijpt al het geld en alle kostbaarheden die hij pakken kan en vlucht naar Thailand. Daar loopt hij een maand later al tegen de lamp en wordt uitgeleverd. Van de Zwitserse rechter krijgt W. veertien jaar cel opgelegd voor de moord en roof.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, PRO SHOTS E.A.